Cara Mengakses Telefon Android dengan Skrin Rosak

57

Berurusan dengan skrin rosak pada telefon Android anda adalah satu kerumitan. Walaupun skrin telefon agak sukar, satu titisan buruk boleh menghancurkannya sepenuhnya. Memandangkan kebanyakan orang mempunyai banyak kandungan yang tidak boleh ditukar ganti pada telefon mereka, adalah penting untuk mengetahui cara mengakses kandungan dalam kejadian yang tidak dijangka.

Cara Mengakses Telefon Android dengan Skrin Rosak

Jika anda mempunyai skrin rosak pada telefon anda, anda mempunyai beberapa cara untuk memulihkan data. Untuk beberapa langkah, anda memerlukan peralatan tambahan. Kaedah yang anda pilih untuk pemulihan data bergantung pada sama ada skrin anda masih kelihatan, mempunyai fungsi sentuhan atau tidak mempunyai kedua-duanya.

Nota: Ramai pembaca menyatakan bahawa artikel itu tidak berguna kerana anda mempunyai skrin rosak yang tidak berfungsi dan tidak boleh berbuat apa-apa kerananya. Beri perhatian kepada tajuk bahagian dan penyelesaiannya. Artikel itu menerangkan perkara yang perlu dilakukan apabila anda mengalami skrin rosak, kehilangan fungsi tanpa sentuh atau mempunyai gabungan jenis. Sudah tentu, anda tidak boleh menggunakan telefon dengan berkesan, tetapi memulihkan data penting daripada situasi ini adalah mungkin. Teruskan membaca untuk maklumat lanjut.

Cara Mengakses Telefon Android dengan Skrin Rosak tetapi Kelihatan

Skrin Android yang rosak namun boleh dilihat dengan fungsi sentuhan ialah senario terbaik untuk memulihkan data berharga. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah memindahkan semua data anda ke komputer anda sebelum retakan merebak dan anda perlu menggantikan skrin anda. Anda tidak memerlukan sebarang peralatan tambahan, kecuali kabel USB yang biasa anda gunakan untuk mengecas telefon anda.

 1. Buka kunci telefon anda menggunakan pin, cap jari atau apa sahaja yang anda gunakan.
 2. Sambungkan telefon anda ke komputer anda menggunakan kabel USB.
 3. Ketik pilihan mod pemindahan fail. Ia mungkin mempunyai label yang berbeza bergantung pada pembuatan dan model telefon.
 4. Gunakan komputer anda untuk mengakses telefon anda dan mendapatkan semula semua fail anda.

Cara Mengakses Telefon Android tanpa Fungsi Tanpa Sentuhan

Anda telah menjatuhkan telefon anda tetapi dapat melihat segala-galanya pada paparan anda, namun skrin sentuh anda tidak berfungsi. Jika ini terdengar biasa, terdapat cara anda boleh mengakses telefon anda, tetapi anda memerlukan peralatan tambahan: tetikus USB dan hab USB dengan port HDMI. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

 1. Pertama sekali, semak sama ada telefon anda tidak berkunci. Jika anda bernasib baik dan mempunyai pilihan cap jari/buka kunci muka, anda boleh membuka kunci telefon anda. Jika anda perlu membukanya dengan memasukkan kata laluan, semak langkah berikut.
 2. Sambungkan kabel USB anda ke telefon anda dan hujung satu lagi ke hab USB.
 3. Sambungkan tetikus USB anda ke hab juga.
 4. Memandangkan anda boleh melihat skrin pada telefon anda, gunakan tetikus untuk menavigasi, masukkan kata laluan dan buka kunci telefon anda.
 5. Setelah anda membuka kunci telefon anda, sambungkan hab USB anda ke PC.
 6. Apabila anda menyambungkannya, anda akan melihat mesej pada telefon anda mengatakan Mod Pemindahan Fail atau sesuatu yang serupa. Ketik pilihan ini menggunakan tetikus.
 7. Telefon anda kini akan bersambung ke PC anda. Anda boleh menggunakan PC anda untuk menavigasi melalui telefon dan menyimpan semua fail penting ke komputer.

Cara Mengakses Telefon Android Tanpa Skrin

Kekurangan paparan pada telefon Android anda boleh berlaku disebabkan oleh kerosakan fizikal, jadi bagaimana anda tahu telefon anda berfungsi sama sekali? Anda harus mendengar bunyi pemberitahuan dan merasakan getaran. Jika anda cuba membuka kunci telefon anda mengikut ingatan, anda juga mungkin mendengar bunyi. Nasib baik, terdapat cara untuk mendapatkan semula data daripada telefon dalam situasi ini. Dalam kes ini, anda memerlukan telefon Android lain, seperti yang dijelaskan di bawah.

 1. Sambungkan telefon anda ke pengecas secepat mungkin. Telefon anda perlu dihidupkan dan dicas.
 2. Ambil telefon Android yang lain. Sebaiknya, telefon ini adalah model yang sama dengan telefon anda. Jika tidak, ia harus menjalankan versi sistem pengendalian yang tepat.
 3. Sambungkan telefon Android yang lain (yang bagus) ke komputer anda menggunakan kabel USB.
 4. Anda mungkin melihat skrin pop timbul di mana anda harus memilih Mod Pemindahan Fail atau apa sahaja yang dinyatakan oleh telefon anda untuk pilihan itu.
 5. Ingat tempat anda menekan skrin pada telefon ini.
 6. Sekarang, ambil telefon anda yang rosak dan sambungkannya menggunakan kabel USB ke komputer.
 7. Memandangkan skrin anda berwarna hitam, anda tidak akan dapat melihat apa-apa. Nasib baik, anda telah mempraktikkan ini pada telefon Android yang lain, dan kini anda tahu bahagian skrin yang hendak diketik.
 8. Jika anda telah berjaya menyambungkannya, anda sepatutnya mendengar bunyi pemberitahuan.
 9. Kini, anda boleh mengakses telefon anda dari komputer anda dan menyimpan semua fail penting.

Nota: Jika telefon anda dikunci menggunakan pilihan pengecaman muka/cap jari, anda boleh membuka kuncinya dengan mudah kerana telefon anda masih berfungsi walaupun dengan skrin hitam. Jika anda menggunakan corak untuk membuka kunci telefon anda, cuba praktikkannya pada telefon Android yang lain sebelum memasukkannya secara hati. Begitu juga jika anda mempunyai kata laluan yang perlu anda masukkan.

Cara Mengakses Android Tanpa Fungsi Skrin dan Tanpa Sentuhan

Telefon Android dengan skrin rosak/tidak responsif dan tiada fungsi sentuhan ialah senario terburuk untuk memulihkan fail berharga. Menyimpan data daripada telefon dalam keadaan ini adalah rumit, tetapi ia tidak mustahil. Terdapat beberapa perkara yang anda boleh cuba.

1. Sambungkan Telefon Anda ke TV

Untuk menyambungkan telefon pintar Android anda tanpa fungsi skrin atau sentuhan ke TV, anda memerlukan a tetikus USB, Hab USBdan an Kabel HDMI.

 1. Sambungkan hab USB ke telefon anda dan sambungkan kabel HDMI ke TV anda.
 2. Sambungkan hujung kabel HDMI yang lain ke hab USB anda.
 3. Sambungkan tetikus ke hab USB anda. Jika anda mempunyai tetikus Bluetooth, anda sepatutnya boleh menyambungkannya terus ke TV Pintar anda.
 4. Hidupkan TV dan pilih input HDMI yang betul.
 5. Kini, anda boleh mengakses telefon anda melalui TV anda. Anda boleh menyandarkan fail anda, melaraskan tetapan anda atau mencuba dan memasang salah satu apl sandaran yang tersedia di pasaran.

2. Sambungkan Telefon anda ke PC dengan Penyahpepijatan USB Didayakan

Apabila Penyahpepijatan USB didayakan, ia membolehkan anda mengakses telefon anda melalui komputer dengan kabel USB tanpa meminta kebenaran. Fungsi ini dilumpuhkan secara lalai, dan jika anda ingin menggunakannya, anda perlu mendayakannya dalam tetapan anda. Walau bagaimanapun, skrin hitam yang rosak dan tidak bertindak balas dengan kekurangan fungsi sentuhan menjadikannya hampir mustahil untuk memulihkan data berharga. Anda perlu menyambungkan peranti ke TV anda sebelum anda boleh menyambungkannya ke PC anda supaya anda mempunyai paparan yang boleh digunakan. Oleh itu, pastikan anda menyemak langkah-langkah yang dinyatakan di atas sebelum meneruskan.

 1. Sambungkan telefon anda yang rosak ke TV menggunakan arahan sebelumnya.
 2. Pada telefon anda, pergi ke Tetapan.
 3. Tatal ke bawah dan ketik Perihal telefon atau Perihal.
 4. Pilih Maklumat perisian.
 5. Cari dan ketik pada pilihan Nombor binaan tujuh kali untuk membuka kunci pilihan pembangun.
 6. Kembali ke Tetapan utama dan ketik Pilihan pembangun.
 7. Dari sini, gunakan togol untuk menghidupkan penyahpepijatan USB.
 8. Setelah anda mendayakan penyahpepijatan USB menggunakan paparan TV anda, putuskan sambungan telefon dan sambungkannya ke komputer anda. Pada PC, akses telefon anda dan dapatkan semula data berharga anda.

3. Sambung ke Akaun Google Android Anda menggunakan PC untuk Memulihkan Data Telefon

Jika anda mempunyai akaun Google yang sama pada telefon dan komputer anda, anda boleh mengakses akaun tersebut daripada komputer dan cuba menyimpan fail yang anda perlukan. Walau bagaimanapun, jika anda belum menyegerakkan telefon anda, kaedah ini tidak akan berjaya.

 1. Buka penyemak imbas anda.
 2. taip google account dan bukanya.
 3. Log masuk ke Akaun Google utama Android anda.
 4. Akses fail yang disegerakkan.

4. Gunakan Apl Pihak Ketiga untuk Memulihkan Data

Sesetengah apl pihak ketiga, cth, Vysor, boleh membantu anda mengakses telefon anda. Walau bagaimanapun, jika anda tidak memasangnya pada telefon anda sebelum memecahkan skrin anda, hampir mustahil untuk melakukannya dengan skrin hitam yang tidak bertindak balas. Tambahan pula, apl ini memerlukan anda menyambungkan telefon anda ke komputer anda, dan untuk itu, anda perlu mendayakan penyahpepijatan USB, seperti yang diarahkan sebelum ini.

Apabila ia berkaitan dengan apl pihak ketiga yang memulihkan data daripada telefon yang rosak, kebanyakan pengguna mendapati ia terlalu rumit untuk digunakan, terutamanya dengan skrin yang tidak berfungsi sepenuhnya.

5. Gunakan Kedai Pembaikan Telefon untuk Memulihkan Data

Jika anda telah mencuba semua perkara di atas dan anda masih tidak dapat mengakses telefon anda, malangnya, nampaknya telefon anda telah rosak teruk. Dalam kes ini, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah membawanya kepada profesional yang mungkin boleh menggantikan skrin anda atau memulihkan data yang hilang.

Langkah-Langkah Pencegahan Penting untuk Melindungi Telefon Anda atau Memulihkan Data

Pemecahan skrin telefon boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Semua fail anda boleh kekal terperangkap dalam peranti anda dengan hanya satu titisan.

Secara keseluruhan, adalah penting untuk mengekalkan sandaran telefon. Dengan cara ini, anda boleh menyimpan fail dan foto berharga di satu tempat. Anda boleh menggunakan perkhidmatan awan seperti Google Drive, iCloud, Mega Uploader, dsb., dan menyediakan sandaran automatik. Tambahan pula, anda boleh memindahkan fail dari telefon anda ke komputer anda dengan kabel USB atau menyimpannya pada pemacu keras luaran atau pemacu kilat USB.

Untuk mengelakkan telefon anda daripada rosak jika anda menjatuhkannya, pastikan anda mempunyai sarung telefon dan skrin pelindung yang tahan lama. Ini akan membantu anda memastikan peranti anda selamat dan mengelakkan kerosakan teruk pada telefon anda.


Jika anda pernah mengalami skrin pecah, anda sudah biasa dengan perasaan takut apabila anda memikirkan semua fail yang mungkin telah hilang. Nasib baik, terdapat cara anda boleh mengakses telefon anda, walaupun anda mempunyai skrin rosak. Dalam panduan langkah demi langkah ini, anda telah membaca beberapa petua dan kiat untuk mengekstrak fail berharga daripada telefon anda. Walau apa pun, ingat bahawa pencegahan adalah lebih baik! Cuba pastikan data anda disandarkan dengan kerap dan telefon anda dilindungi.