Cara Mengeluarkan Pendua dalam Foto Amazon

39

Foto Amazon ialah cara selamat untuk menyimpan foto anda. Menggunakan perkhidmatan berasaskan awan mereka membolehkan anda mengosongkan ruang pada telefon atau komputer meja anda dan memastikan foto anda selamat dan disandarkan. Walaupun Foto Amazon memudahkan untuk mengurus foto pada peranti anda, ia boleh menjengkelkan untuk mempunyai foto pendua dalam akaun Foto memakan ruang storan di sana.

Cara Mengeluarkan Pendua dalam Foto Amazon

Adakah anda mahukan cara mudah untuk mengalih keluar pendua daripada Foto Amazon? Jika ya, artikel ini adalah untuk anda. Kami akan membincangkan cara mengalih keluar foto pendua daripada Foto Amazon menggunakan beberapa kaedah berbeza.

Pendua Foto Amazon

Pengguna dengan akaun Amazon dihadkan kepada 5GB storan foto. Untuk kekal di bawah jumlah itu, anda boleh memadamkan foto pendua secara kekal.

Mempunyai foto pendua dalam akaun Foto Amazon anda adalah perkara biasa. Secara lalai, sistem storan harus mengesan jika anda cuba memuat naik foto yang telah disimpan di sana. Tetapi cara foto itu dinamakan atau cara anda menyegerakkan peranti anda boleh mengakibatkan foto pendua terlepas.

Sebagai contoh, anda boleh mempunyai dua foto imej yang sama, tetapi ia adalah saiz fail yang berbeza. Dalam situasi ini, Amazon Photos akan mengenali mereka sebagai berbeza kerana algoritmanya secara amnya hanya mengenal pasti foto sebagai pendua jika mereka mempunyai nama fail yang sama. Ini bermakna jika anda cuba memuat naik imej yang mempunyai nama yang sama seperti yang sudah ada dalam akaun anda, imej itu akan diabaikan dan tidak dimuat naik.

Walaupun peraturan pengesanan ini kadangkala gagal, secara amnya, jika anda memuat naik foto yang dinamakan berbeza daripada yang sudah ada di awan, percubaan itu akan berjaya. Malah, tiada kaedah lain untuk pengesanan foto pendua selain nama fail.

Ia boleh menjadi sukar dan memakan masa untuk melalui keseluruhan pustaka akaun anda mencari dan memadamkan foto pendua. Dan jika anda mempunyai banyak foto, ia boleh menjadi lebih mengecewakan. Sangat mudah untuk terlepasnya apabila mengimbas menggunakan mata, tetapi terdapat cara lain untuk memastikan akaun anda tidak mempunyai foto pendua.

Berikut ialah dua kaedah berbeza untuk mengalih keluar pendua daripada akaun Foto Amazon anda.

Bagaimana untuk mengalih keluar Pendua Foto Amazon

Mengesan dan mengalih keluar foto pendua daripada akaun Foto Amazon anda boleh dicapai dengan berkesan dengan menggunakan perisian pencari foto pendua. Setelah dipasang, anda boleh mengalih keluar pendua yang tidak diingini dengan mudah daripada akaun anda. Ini akan menyelamatkan anda daripada melalui bilangan foto yang kelihatan tidak berkesudahan yang disimpan di awan Foto Amazon.

Mula-mula anda perlu menyegerakkan akaun Foto Amazon anda ke komputer anda. Setelah anda menetapkannya, anda boleh menggunakan perisian pencari foto pendua untuk mencari dan memadamnya. Berikut ialah cara untuk menyegerakkan akaun anda:

 1. Navigasi ke Foto Amazon.
 2. Tatal ke bahagian bawah halaman dan ketik pada “Muat Turun Foto untuk Desktop.”
 3. Pasang dan lancarkan apl.
 4. Jika digesa, log masuk ke akaun Foto Amazon anda menggunakan kelayakan anda.
 5. Ketik “Anak panah ke bawah” di sebelah nama akaun anda
 6. Pilih “Keutamaan.”
 7. Dari tetingkap pop timbul, klik pada tab “Penyegerakan”, dan tekan “Dayakan penyegerakan.”
 8. Ketik “Ya” untuk Mendayakan Penyegerakan.
 9. Pilih folder atau folder yang ingin anda segerakkan. Pastikan kotak di sebelah “Gambar” dipilih.
 10. Tekan butang “Segerak”.

Bergantung pada bilangan dan saiz foto yang perlu anda segerakkan, proses itu mungkin mengambil sedikit masa. Setelah selesai, anda boleh bergerak ke hadapan dan memuat turun apl Pencari Pendua Cisdem untuk mengalih keluar foto pendua anda. Untuk berbuat demikian, ikuti arahan di bawah:

 1. Muat turun, pasang dan lancarkan Pencari Pendua Cisdem.
 2. Ketik ikon “+” dan pilih folder Amazon Drive anda.
 3. Pilih folder “Gambar”.
 4. Klik “Buka”.
 5. dan kemudian “Imbas”.
 6. Apabila imbasan selesai, anda akan melihat senarai foto pendua.
 7. Pilih kotak semak di bawah setiap imej yang ingin anda padamkan.
 8. Ketik butang “Padam” dan kemudian “Ya” untuk mengesahkan.

Menggunakan kaedah ini, anda boleh mencari dan memadam foto pendua dengan mudah. Jika telefon anda atau peranti lain disegerakkan ke akaun Foto Amazon anda, foto itu juga akan dipadamkan daripada peranti tersebut.

Pencari Pendua Cisdem berfungsi dengan menggunakan algoritma pengimbasan yang membandingkan fail berdasarkan bukan sahaja nama fail, saiz atau cap masa, tetapi kandungan juga. Ia bukan sahaja berfungsi hebat untuk menunjukkan pendua dalam foto Amazon, tetapi boleh digunakan untuk mencari video pendua, fail audio dan dokumen. Memandangkan ia mempunyai tempoh percubaan percuma, anda boleh menggunakannya sekali untuk mengujinya. Jika anda mendapati ia bermanfaat dan mahukannya untuk kegunaan jangka panjang, anda boleh membelinya dengan bayaran sekali sahaja.

Cara Mengalih Keluar Pendua Foto Amazon Secara Manual

Sesetengah pengguna tidak selesa menggunakan perisian yang mengesan foto pendua secara automatik. Jika anda tidak mahu menggunakan apl dan pustaka Foto Amazon anda tidak mengandungi beribu-ribu foto, anda boleh mengalih keluarnya secara manual. Walau bagaimanapun, tanpa menggunakan apl, anda perlu memeriksa secara visual semua foto anda untuk mencari kemungkinan pendua. Jika anda ingin meneruskan kaedah ini, ikuti langkah berikut:

 1. Log masuk ke anda Foto Amazon akaun.
 2. Daripada menu sebelah kiri, klik “Foto Anda.”
 3. Foto Amazon anda akan dipaparkan di sebelah kanan menu sisi.
 4. Untuk tontonan yang lebih mudah, pilih ikon paparan kedua untuk melihat imej lakaran kecil foto anda.
 5. Semak imbas foto anda dan kenal pasti foto yang merupakan pendua.
 6. Untuk memadamkan foto pendua, tuding tetikus anda pada lakaran kenit dan ketik ikon bulatan dengan tanda semak untuk memilihnya.
 7. Menggunakan menu di bahagian atas skrin, Klik “Alih ke sampah.”
 8. Untuk mengesahkan pilihan anda, tekan “Padam.”

Walaupun proses yang jauh lebih perlahan daripada menggunakan aplikasi, dengan berhati-hati, anda boleh mencari foto pendua dan memadamkannya secara manual.

Cara Mengelakkan Kemungkinan Foto Pendua

Menjadi proaktif boleh membantu mengurangkan bilangan foto pendua dalam akaun Foto Amazon anda. Dengan mematikan ciri autosimpan, anda boleh memilih dan memilih dengan tepat foto yang ingin anda muat naik dan simpan ke awannya. Untuk mengetahui cara melakukan ini, lakukan perkara berikut:

 1. Navigasi dan log masuk ke akaun aplikasi “Amazon Photos” anda.
 2. Menggunakan menu atas, ketik pada “Lagi”.
 3. Pilih “Tetapan.”
 4. Ketik “Muat Naik Tetapan” di bawah “Tetapan Akaun” dan Togol matikan ciri “Auto-Simpan”.

Kini foto anda tidak akan disimpan secara automatik ke akaun Foto Amazon anda. Anda boleh memilih foto yang ingin anda muat naik secara manual yang boleh membantu menghalang foto pendua daripada berada dalam akaun anda.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah Amazon Photos dan Amazon Drive adalah perkara yang sama?

Secara teknikal, ya. Foto Amazon dan Amazon Drive pada asasnya adalah sama kerana kedua-duanya adalah peranti storan awan Amazon. Perbezaannya ialah Amazon Photos adalah semata-mata untuk penyimpanan foto dan video. Amazon Drive ialah storan untuk jenis fail yang paling biasa, seperti dokumen dan hamparan.

Menjelaskan Pembuangan Foto Amazon Pendua

Tiada siapa yang mahukan foto pendua dalam akaun Foto Amazon mereka. Dengan mengalih keluar pendua, anda akan memperoleh lebih banyak ruang, bukan sahaja dalam akaun awan anda tetapi juga pada mana-mana peranti yang disegerakkan dengannya. Anda boleh memadamkan foto berulang dengan menggunakan aplikasi, atau anda boleh melakukannya secara manual. Pilihan adalah milik anda.

Adakah anda telah mengalih keluar foto pendua daripada akaun Foto Amazon anda? Adakah anda menggunakan aplikasi atau adakah anda memilih untuk melakukannya secara manual? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.