Cara Mengetahui Bila Seseorang Terakhir Dilihat di Snapchat

16

Snapchat bangga menjadi platform media sosial yang paling jujur ​​di luar sana. Ia menawarkan ciri dan maklumat yang kebanyakan apl sosial tidak, seperti orang yang menyemak atau mengambil tangkapan skrin cerita anda. Walau bagaimanapun, untuk semua ketelusannya, Snapchat tidak menunjukkan bila seseorang terakhir kali berada dalam talian. Jadi, bagaimana anda boleh mengetahui bila terakhir rakan dilihat pada apl? Artikel ini akan menerangkan cara menentukan kehadiran dalam talian rakan di Snapchat.

Cara Mengetahui Bila Seseorang Terakhir Dilihat di Snapchat

Cara Semak Status Aktif Seseorang di Snapchat

Snapchat mempunyai titik hijau yang muncul di sebelah Bitmoji untuk menunjukkan apabila seseorang berada dalam talian. Walau bagaimanapun, pengguna boleh mematikan ciri ini. Selepas pergi ke luar talian, gelembung hijau bergerak pergi selepas beberapa ketika, tetapi Snapchat tidak menunjukkan cap masa untuk kali terakhir seseorang dilihat. Nasib baik, beberapa kaedah membolehkan anda bersenam apabila orang terakhir menggunakan apl itu.

Semak untuk Cerita Baharu

Menyemak apabila seseorang memuat naik cerita mereka boleh memberi anda petunjuk tentang masa terakhir mereka aktif. Di penjuru kiri sebelah atas, Snapchat melampirkan cap masa pada setiap cerita baharu yang disiarkan pengguna di bawah nama mereka.

Walau bagaimanapun, mendapatkan cap masa yang tepat adalah mencabar jika pengguna menyiarkan cerita daripada gulungan kamera mereka. Cap masa pada cerita ini biasanya menunjukkan berapa lama dahulu pengguna menyiarkan pada Snapchat. Sebagai contoh, jika rakan berkongsi cerita yang mereka cipta dua minggu lalu, hari ini, Snapchat akan menunjukkan “Dicipta dua minggu lalu.”

Berikut ialah cara untuk melihat cerita seseorang:

 1. Buka apl Snapchat dan pastikan anda telah log masuk ke akaun anda.
 2. Pergi ke penjuru kanan sebelah bawah dan pilih ikon “Cerita”.
 3. Di bawah “pengepala Rakan”, anda akan melihat senarai semua cerita daripada rakan anda.
 4. Cari “Kisah rakan” yang status terakhirnya dilihat anda ingin tahu dan ketiknya.
 5. Apabila cerita mula dimainkan, pergi ke bahagian atas skrin dan semak apabila mereka menyiarkannya.

Jika orang itu telah menyekat anda di Snapchat, anda tidak boleh melihat cerita mereka.

Memerhati Status Penghantaran Sembang

Snapchat mendayakan ikon yang menunjukkan sama ada mesej telah diterima atau dibuka. Jika pemberitahuan pada sembang menunjukkan “Dihantar”, ini bermakna penerima sama ada di luar talian atau telah menerima mesej tetapi belum membacanya. Jika ia menunjukkan “Dibuka”, maka orang itu telah membaca mesej anda dan sedang aktif atau berada dalam talian baru-baru ini.

Menggunakan Peta Snap

Peta Snap ialah ciri yang membantu rakan Snapchat anda menentukan lokasi anda apabila anda menggunakan apl itu secara aktif. Snapchat mengemas kini lokasi setiap kali anda menggunakannya. Oleh itu, anda boleh menggunakannya untuk memberitahu bila terakhir rakan anda menggunakan Snapchat dan di mana mereka berada. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya berfungsi jika rakan anda telah mendayakan tetapan Peta Snap kepada “Rakan saya.” Jika mereka telah mendayakan “mod Hantu”, kaedah ini mungkin tidak berfungsi. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan apl Snapchat dan pastikan anda telah log masuk ke akaun anda.
 2. Navigasi ke penjuru kiri sebelah bawah dan pilih ikon “Pin peta”. Ini akan membuka peta Snap.
 3. Beralih ke penjuru kanan sebelah bawah dan ketik Bitmoji bernama “Rakan.”
 4. Cari rakan anda dalam senarai dan pilih “Bitmoji” mereka. Jika mereka tidak muncul dalam kalangan rakan anda, mereka telah mendayakan “mod Hantu”.
 5. Sebaik sahaja anda memilih Bitmoji rakan anda, Peta Snap dibuka dengan lokasi mereka di bawah nama mereka. Di sebelah kanan nama, anda juga akan melihat masa kali terakhir mereka aktif di Snapchat. Bergantung pada masa terakhir mereka aktif, anda boleh melihat:
  • “Dilihat sekarang,” bermakna mereka aktif.
  • “Dilihat xx minit yang lalu.”
  • “Terakhir dilihat” jika mereka kali terakhir aktif beberapa jam yang lalu.

Semak Siapa yang Melihat Cerita Anda

Anda boleh mengetahui sama ada seseorang mengintai anda di Snapchat dengan menyemak siapa yang telah melihat cerita anda. Dengan cara ini, anda boleh mengetahui rakan anda yang terakhir aktif dengan menyemak senarai paparan. Rakan-rakan yang muncul di bahagian atas senarai baru-baru ini aktif. Sebaliknya, mereka yang berada di bawah melihat cerita tadi.

 1. Buka apl Snapchat anda dan ketik “Bitmoji” anda di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 2. Pada halaman baharu, ketik “Kisah saya”. Cerita anda akan dibuka dan mula dimainkan pada skrin.
 3. Beralih ke sudut kiri bawah dan pilih ikon “Bola Mata”.
 4. Pada “Tetingkap” yang meluncur ke atas, semak rakan anda yang status terakhir dilihatnya ingin anda lihat. Jika anda tidak melihat mereka dalam senarai, ini bermakna mereka tidak aktif sejak anda menyiarkan Cerita anda.

Untuk kaedah ini berfungsi, anda mesti mempunyai cerita yang aktif. Perkara lain yang perlu diambil perhatian ialah ia mungkin tidak tepat sepenuhnya kerana rakan anda mungkin aktif dan gagal melihat cerita anda.

Dayakan Pemberitahuan untuk Kisah Rakan Anda

Apabila anda mendayakan pemberitahuan untuk cerita rakan anda, Snapchat akan memaklumkan anda dalam masa nyata. Dengan cara ini, anda boleh melihat rakan anda apabila berkongsi kandungan secara aktif. Kelemahan kaedah ini ialah kaedah ini tidak memberi anda kemas kini tentang aktiviti lain, seperti berbual atau melihat snap. Jika rakan anda aktif di Snapchat tetapi tidak menyiarkan cerita, anda tidak akan tahu.

 1. Lancarkan apl Snapchat dan ketik “Bitmoji” anda di penjuru kiri sebelah atas.
 2. Navigasi ke penjuru kanan sebelah atas dan pilih ikon “Tetapan”.
 3. Tatal ke bawah dan pilih pilihan “Pemberitahuan”.
 4. Dayakan togol untuk “Cerita daripada rakan.”
 5. Untuk menyesuaikan tetapan kepada rakan tertentu, beralih ke bahagian bawah menu dan pilih “Mengurus pemberitahuan cerita.” Pada senarai rakan anda yang dipaparkan, pilih rakan yang pemberitahuan ceritanya ingin anda terima.
 6. Apabila anda selesai, tekan “Selesai” di bahagian bawah menu. Pada bila-bila masa rakan anda menyiarkan cerita, anda akan mendapat pemberitahuan.

Semak SnapScore Rakan Anda

Snapcore menunjukkan betapa aktifnya anda di Snapchat. Ia meningkat dengan bilangan cerita yang anda siarkan, snap yang anda terima dan hantar, dan rakan yang anda miliki. Dengan memantau Snapcore rakan anda, anda boleh mengetahui sama ada mereka telah aktif di Snapchat atau tidak.

 1. Buka apl Snapchat dan pilih “Bitmoji” di sudut kiri atas.
 2. Pilih “Rakan” untuk melihat senarai semua rakan anda.
 3. Cari rakan yang aktivitinya ingin anda lihat.
 4. Tekan dan tahan kenalan. Tetingkap baharu akan muncul pada skrin.
 5. Pergi ke ikon “Ghost” dan semak nombor yang disenaraikan di sana, kerana ia adalah Snapcore rakan.
 6. Selepas beberapa ketika, kembali ke Snapchat dan semak skor rakan anda, kerana ia dikemas kini selepas setiap beberapa minit. Jika markah meningkat, rakan anda telah aktif di Snapchat baru-baru ini.

Jika rakan anda membuat Snapchat Streak, ini akan menyeronokkan untuk dijejaki, kerana markah akan melonjak terlalu kerap.

Soalan Lazim

Adakah Snapchat mempunyai penunjuk dalam talian?

Pada mulanya, Snapchat tidak mempunyai penunjuk dalam talian. Walau bagaimanapun, pada tahun 2023, ia memperkenalkan gelembung hijau di sebelah Bitmoji untuk menunjukkan pengguna telah aktif pada platform baru-baru ini. Yang berkata, pengguna boleh mematikannya daripada tetapan.

Bolehkah anda melihat masa yang tepat seseorang itu aktif di Snapchat?

Snapchat tidak memberikan cap masa untuk pengguna terakhir yang aktif. Walau bagaimanapun, aktiviti pengguna boleh dianggarkan apabila kali terakhir mereka aktif.

Bolehkah rakan tahu jika saya menyemak kali terakhir mereka dilihat di Snapchat?

Tidak, jika anda menyemak kali terakhir mereka dilihat pada apl, Snapchat tidak memberitahu sesiapa. Ini adalah sebahagian daripada aktiviti peribadi anda dan Snapchat tidak boleh berkongsi dengan orang lain.

Ketahui Status Dalam Talian Snapchat Rakan Anda

Snapchat bertujuan untuk mengekalkan aktiviti pengguna secara peribadi, bertentangan dengan apa yang dilakukan oleh platform sosial lain. Walaupun pada masa kini anda boleh mengetahui apabila seseorang aktif menggunakan gelembung hijau, anda tidak dapat melihat masa yang tepat mereka mendaftar keluar. Walau bagaimanapun, terdapat kaedah yang boleh anda gunakan untuk menganggarkan masa pengguna terakhir menggunakan apl tersebut.

Pernahkah anda menyemak kali terakhir seseorang dilihat di Snapchat? Adakah anda menggunakan mana-mana kaedah di atas? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.