Cara menggunakan Alat Pustaka Pembaikan Foto pada Mac

10
Cara menggunakan Alat Pustaka Pembaikan Foto pada Mac

 • Alat Pustaka Pembaikan Foto ialah utiliti pada macOS untuk menyelesaikan ralat apl Foto dan membetulkan fail yang tidak boleh diakses.
 • Untuk melancarkan alat Pustaka Pembaikan Foto, tutup apl Foto > Tekan kekunci CMD + Pilihan > Klik ikon apl Foto > Pembaikan.
 • Jika alat itu tidak dapat membetulkan apl Photos yang tidak berfungsi, pengguna mesti menghubungi Sokongan Apple.

Jika anda tidak boleh membuka pustaka Foto anda, mengakses imej atau menghadapi ralat lain, anda mesti menggunakan alat Pustaka Pembaikan Foto tersembunyi pada Mac anda. Ini memeriksa pangkalan data Foto anda dan membetulkan percanggahan untuk mengelakkan pustaka rosak dan imej yang hilang pada Mac.

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara melancarkan dan menggunakan Alat Pustaka Pembaikan Foto pada Mac anda. Jadi, anda boleh menggunakan apl Foto anda dengan lancar dan tidak akan kehilangan ingatan berharga!

Apakah alat Pustaka Pembaikan Foto pada Mac?

Alat Pustaka Pembaikan Foto ialah utiliti pada Mac yang membetulkan apl Foto yang tidak berfungsi dan ketidakkonsistenan dalam pustaka foto. Tujuan utama adalah untuk membetulkan isu seperti fail imej yang hilang atau rosak, pautan rosak dan ralat pangkalan data.

Alat pembaikan mengimbas semua fail yang disimpan dalam pustaka Foto dan folder Gambar pada Mac, memastikan koleksi lengkap dan berfungsi. Jika ia menemui mana-mana fail yang hilang, rosak atau tidak boleh diakses, alat itu cuba memulihkan atau membaikinya.

Cara Membaiki Foto menggunakan alat Pustaka Pembaikan Foto pada Mac

Sebelum anda mula membaiki Foto menggunakan alat Pustaka Pembaikan Foto pada Mac, sandarkan foto anda atau salinnya ke peranti storan luaran.

 1. Jika apl Foto dibuka, klik kanan ikon apl → Pilih Berhenti.

  paksa berhenti aplikasi foto pada mac

 2. Tekan kekunci arahan + pilihan (⌘+ ⌥) secara serentak dan klik ikon aplikasi Foto.
 3. Klik Repair dari skrin Repair Library.

  klik pembaikan pada alat perpustakaan pembaikan foto pada mac

 4. Masukkan kata laluan Mac anda atau gunakan Touch ID.

  gunakan kata laluan mac untuk menggunakan alat perpustakaan pembaikan foto pada mac

 5. Sekarang, tunggu sehingga pembaikan selesai.

  pulihkan imej dengan alat perpustakaan pembaikan foto pada mac

Masa yang diambil untuk membaikinya mungkin berbeza bagi setiap pengguna, bergantung pada saiz pustaka mereka. Walau bagaimanapun, setelah proses selesai, anda akan disambut dengan aplikasi Foto berfungsi sepenuhnya.

Soalan Lazim

Adakah menggunakan Alat Pustaka Pembaikan Foto akan memadamkan mana-mana foto saya?

Tidak, menggunakan Alat Pustaka Pembaikan Foto tidak akan memadamkan foto anda. Ia direka untuk membaiki dan memulihkan perpustakaan sedia ada anda tanpa mengalih keluar gambar atau video.

Bolehkah saya menggunakan Alat Pustaka Pembaikan Foto pada pemacu keras luaran?

Alat Pustaka Pembaikan Foto hanya boleh membaiki pustaka Foto yang disimpan pada pemacu keras dalaman Mac anda. Jadi, ia tidak menyokong pembaikan perpustakaan yang terletak pada pemacu luaran atau storan rangkaian.

Adakah terdapat risiko kehilangan data apabila menggunakan Alat Perpustakaan Pembaikan Foto?

Walaupun Alat Perpustakaan Pembaikan Foto umumnya selamat, menyandarkan data anda sebelum melakukan sebarang pembaikan adalah amalan yang baik. Ini memastikan anda mempunyai salinan data anda sekiranya berlaku isu yang tidak dijangka semasa proses pembaikan.

Sebutkan pendapat anda…

Walaupun ia tidak dapat menjamin bahawa semua masalah yang mungkin timbul dengan perpustakaan foto akan diselesaikan menggunakan alat Perpustakaan Pembaikan Foto macOS, ia pastinya berbaloi.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai sebarang masalah lain dengan peranti Apple anda, sila kongsikannya di bawah. Saya akan membantu anda dengan menangani isu dan menyediakan penyelesaian yang sesuai.

Baca lebih lanjut:

 • Cara mencari imej dalam apl Foto pada Mac: 8 Cara
 • Cara menggunakan Album Pintar dalam Foto pada Mac
 • Bagaimana untuk memuat turun foto dari iCloud ke iPhone, iPad, Mac dan PC

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca Penafian.