Cara Menggunakan Gerak Isyarat Ketik Dua Kali pada Mana-mana Apple Watch

42
Tangkapan skrin 2023 09 12 pada 19.16.06
© Apple

Apple Watch Ultra 2 dan Watch Series 9 menambah ciri berasaskan gerak isyarat baharu yang dipanggil Double Tap. Walaupun Apple mengatakan ini eksklusif untuk dua jam tangan, gerak isyarat yang setanding sebenarnya telah tersedia dalam model Apple Watch yang lebih lama, seperti Watch Ultra dan Watch Series 8 yang pertama. nextpit memberitahu anda cara mengaktifkan dan menggunakan ciri tersebut pada model yang disokong.

Cara Ketik Dua Kali berfungsi pada Apple Watch Ultra 2 dan Siri 9

Gerak isyarat Ketik Dua Kali pada asasnya membolehkan anda mengawal Apple Watch anda berdasarkan pergerakan tangan dan jari utama anda. Ia boleh melakukan pencetus asas seperti menjawab panggilan masuk atau menolak pemasa dengan mengetik indeks dan ibu jari anda dua kali. Ia boleh berguna dalam kes di mana lengan anda yang satu lagi diduduki.

Ini juga berfungsi apabila menavigasi pada menu dan membuka aplikasi yang sama ditemui pada beberapa jam tangan Samsung Galaxy. Walau bagaimanapun, tindakan Ketik Dua Kali adalah terhad kepada satu pencetus dan butang yang tersedia pada skrin. Anda perlu mengaktifkan gerak isyarat tangan jika anda mahukan fleksibiliti tambahan.

Selain itu, ciri tersebut tidak akan tersedia serta-merta pada Apple Watch Ultra 2 dan Watch Series 9. Pembuat iPhone merancang untuk mengaktifkan ciri tersebut melalui kemas kini perisian pada bulan Oktober.

Alternatif untuk Ketik Dua Kali pada Jam Tangan Apple yang lebih lama

Bagi model Apple Watch lain yang tidak disokong oleh Ketik Dua Kali, ia boleh direplikasi melalui Hand Gestures of Assistive Touch di bawah tetapan kebolehaksesan. Tetapi tidak seperti fungsi terhad Double Tap, pengguna jam tangan lama boleh menyesuaikan gerak isyarat yang berbeza dan memetakan pencetus yang berbeza untuk setiap tindakan.

Model Apple Watch mana yang serasi dengan Sentuhan Berbantu dan Ketik Dua Kali

Jika anda mempunyai Apple Watch Ultra yang asal, Watch Series 4 atau lebih baharu dan Watch SE asal atau lebih baharu, anda harus tahu bahawa sudah ada empat gerak isyarat tangan yang tersedia di bawah Assistive Touch, termasuk variasi mencubit dan mengepal. Ini ialah model Apple Watch yang disokong oleh Sentuhan Bantu standard dan Ketik Dua Kali.

 • Apple Watch SE
 • Apple Watch SE 2
 • Siri Apple Watch 4
 • Apple Watch Siri 5
 • Siri Apple Watch 6
 • Siri Apple Watch 7
 • Siri Apple Watch 8
 • Apple Watch Ultra
 • Apple Watch Ultra 2 (dengan Dwiketik)
 • Apple Watch Siri 9 (dengan Dwiketik)

Cara mengaktifkan Ketik Dua Kali dan gerak isyarat tangan lain untuk model Apple Watch yang lebih lama

Untuk Apple Watch Ultra 2 dan Watch Series 9, Double Tap dihantar dengan perisian tegar watchOS 10.1. Ciri ini diramalkan berfungsi di luar kotak tanpa langkah tambahan untuk mengaktifkannya secara manual. Apple berkemungkinan boleh menambah pilihan daripada tetapan kebolehaksesan untuk melumpuhkan ini jika anda suka.

Bagi jam tangan Apple yang lain, Sentuhan Bantu dan Gerak Isyarat Tangan harus didayakan daripada tetapan kebolehaksesan untuk meniru Ketik Dua Kali. Begitu juga, pengguna Watch Ultra 2 dan Watch Series 9 juga boleh memanfaatkan ciri kebolehcapaian lain seperti mencubit atau mengepal dengan menyediakannya dalam tetapan yang sama.

Berikut ialah cara untuk mengakses tetapan dan mengaktifkan Gerak Isyarat Tangan pada Apple Watch yang serasi:

 1. Buka Tetapan pada jam tangan anda.
 2. Tatal ke bawah dan pilih Kebolehcapaian.
 3. Tatal ke bawah dan cari Sentuhan Bantu.
 4. Togol padanya untuk mengaktifkan gerak isyarat tangan.
 5. Anda boleh mencuba setiap gerak isyarat.
Langkah gerak isyarat Tangan Apple Watch

Gerak isyarat tangan perlu ditetapkan secara manual sama ada dalam Jam Tangan atau iPhone yang dipasangkan. / © nextpit

Anda juga boleh mengaktifkan gerak isyarat Sentuhan Bantu melalui apl Tonton pada iPhone. Di bawah ialah panduan langkah demi langkah:

 1. Buka apl Tonton pada iPhone anda.
 2. Pilih Kebolehcapaian daripada menu yang disenaraikan.
 3. Di dalam tetapan, togol pada Assistive Touch.
 4. Sekarang pilih Gerak isyarat tangan dan togolnya.
 5. Sebagai alternatif, anda juga menyesuaikan setiap gerak isyarat dengan tindakan yang berbeza.
Langkah untuk mengaktifkan gerak isyarat tangan pada Apple Watch

Gerak isyarat tangan menawarkan fleksibiliti tambahan berbanding ciri ketik dua kali. / © nextpit

Cara menggunakan Ketik Dua Kali

Ketik Dua Kali Apple untuk Watch Ultra 2 dan Watch Series 9 berkemungkinan besar akan berfungsi di luar kotak selepas mengemas kininya kepada watchOS 10. Bermaksud anda tidak perlu menyediakan atau mengaktifkannya secara manual sebelum menggunakannya. Walau bagaimanapun, anda perlu mengambil perhatian bahawa jam tangan anda harus dibuka kunci atau skrin terjaga untuk memulakan pengetik dua kali.

Dengan Dwiketik anda boleh melakukan tindakan dalam apl dan kawasan terpilih. Ia dilambangkan dengan ikon tangan yang dibalut oleh bulatan yang muncul pada kawasan atau apl yang tersedia selepas gerak isyarat digunakan. Tetapi sekali lagi, fungsi yang setara telah pun dipratakrifkan dan terhad untuk setiap apl yang disokong.

 1. Buka kunci Apple Watch Ultra 2 atau Watch 9 anda.
 2. Ketik dua kali untuk menatal daripada menu atau kad widget.
 3. Dalam apl dan alatan, tindakan asas boleh dicetuskan dengan mengetik dua kali.

Cara menggunakan Isyarat Tangan daripada Sentuhan Bantu

Jika anda menggunakan Gerak Isyarat Tangan, bagaimanapun, tindakan yang mungkin diperluaskan. Sebagai contoh, anda boleh menetapkan gerak isyarat tertentu untuk membuka menu tindakan penunjuk atau jam tangan, dan kedua-duanya ialah ciri kebolehaksesan lain yang boleh anda gunakan di atas Gerak Isyarat Tangan. Ini ialah gerak isyarat lalai:

 • Cubit – Kawalan navigasi ke hadapan.

 • Cubit Berganda – Navigasi ke belakang.

 • Clench – Mengetik atau memilih tindakan atau butang.

 • Double Clench – Buka pintasan menu tindakan.

Sentuhan yang bagus untuk mengelak daripada mencetuskan gerak isyarat tangan secara tidak sengaja ialah anda perlu menetapkan gerak isyarat pengaktifan seperti Double Clench sebagai lalai. Selepas itu, ini membolehkan anda membuka kunci dan serta-merta menggunakan gerak isyarat tangan yang berbeza tanpa menyentuh paparan jam tangan anda untuk membangunkannya.

Akhir sekali, kelebihan lain dari Assistive Touch ialah anda boleh memetakan semula gerak isyarat lalai kepada gerak isyarat yang berbeza, dengan sangat meluaskan penggunaan gerak isyarat ini.

Pada pendapat anda, yang manakah ciri Apple Watch yang lebih penting, Ketik Dua Kali atau Sentuhan Berbantu? Adakah anda akan mendapati Ketik Dua Kali terlalu asas? Beritahu kami jawapan anda dan jika anda ingin melihat lebih banyak panduan yang berkaitan dengan jam tangan pintar Apple baharu.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya