Cara Menggunakan Latar Belakang Berbeza untuk Monitor Berbeza

103

Paparan kertas dinding monitor boleh menambahkan sedikit pizzazz atau pemperibadian pada skrin komputer anda. Apabila bekerja pada berbilang monitor, secara lalai, Windows dan macOS akan memaparkan latar belakang desktop yang sama pada semua skrin. Nasib baik, anda mempunyai pilihan untuk memilih latar belakang yang berbeza untuk setiap paparan.

Cara Menggunakan Latar Belakang Berbeza untuk Monitor Berbeza

Jika anda mahu skrin anda memaparkan latar belakang yang unik, teruskan membaca untuk mendapatkan cara mudah untuk mencapai ini pada Windows dan macOS.

Latar Belakang Berbeza untuk Monitor Berbeza dalam Windows 11

Windows 11 disertakan dengan beberapa foto latar belakang dan tema yang diprapasang. Anda boleh memilih tema daripada tab Pemperibadian dalam Tetapan atau buat tema anda sendiri. Untuk menggunakan imej anda untuk dua atau lebih monitor, ikut langkah ini.

 1. Akses “Tetapan” menggunakan kekunci pintas “Windows + I”. Atau, klik pada ikon “Mula” atau carian pada “Pengurus Tugas,” kemudian taip “tetapan” dalam bar carian.
 2. Klik pada “Pemperibadian,” kemudian “Latar Belakang.”
 3. Pilih “Gambar” daripada senarai “Peribadikan latar belakang anda”.
 4. Klik “Semak Imbas Foto,” kemudian pilih imej yang ingin anda tetapkan sebagai latar belakang desktop anda. Anda boleh memilih foto daripada mana-mana folder tempat gambar anda disimpan.
 5. Klik kanan pada imej, kemudian pilih “Tetapkan untuk monitor 1.”
 6. Untuk menetapkan latar belakang pada monitor kedua anda, ulangi langkah dua hingga lima, pilih “Tetapkan untuk monitor 2” pada langkah lima.

Latar Belakang Berbeza untuk Monitor Berbeza dalam Windows 10

Menyediakan latar belakang monitor yang unik untuk beberapa monitor adalah agak mudah dalam Windows 8. Menu dalam Windows 10 yang membolehkan anda melakukan perkara yang sama telah terkubur. Nasib baik, ia telah dipindahkan ke kedudukan logik sekali lagi.

Ikuti langkah ini untuk mendapatkan cara mudah untuk menetapkan latar belakang yang berbeza dalam Windows 10.

 1. Buka “Tetapan” menggunakan kekunci pintas “Windows + I”. Sebagai alternatif, klik pada ikon “Mula” atau carian pada “Pengurus Tugas,” kemudian taip “tetapan” dalam bar carian.
 2. Klik pada “Pemperibadian,” kemudian “Latar Belakang.”
 3. Pilih “Gambar” daripada senarai “Peribadikan latar belakang anda”.
 4. Klik “Semak Imbas Foto”, kemudian pilih gambar yang ingin anda tetapkan sebagai latar belakang desktop anda. Anda boleh memilih foto dari mana-mana folder.
 5. Klik kanan pada imej, kemudian pilih “Tetapkan untuk monitor 1.”
 6. Ulangi langkah dua hingga lima untuk menetapkan latar belakang pada monitor kedua anda. Pilih “Tetapkan untuk monitor 2” pada langkah lima.

Latar Belakang Berbeza untuk Monitor Berbeza pada Mac

Menyediakan latar belakang yang berbeza pada monitor Mac anda boleh membantu menghidupkan hari kerja anda dan agak mudah, cuma ikut langkah ini.

 1. Klik pada ikon Apple untuk mengakses menu utama.
 2. Klik “Keutamaan Sistem.”
 3. Kemudian “Desktop & Penjimat Skrin.”
 4. Dalam tetingkap “Desktop & Screen Saver”, pilih gambar yang ingin anda tetapkan sebagai latar belakang. Sebagai alternatif, seret imej dari desktop atau folder anda ke bahagian atas tetingkap pratonton untuk menetapkannya sebagai kertas dinding desktop baharu anda.
 5. Untuk menetapkan gambar desktop untuk monitor kedua anda, klik pada tetingkap kedua, kemudian pilih imej.
 6. Ulangi langkah ini untuk berbilang monitor luaran.
 7. Setelah berpuas hati, klik pada butang kembali dan tutup tetingkap untuk menyimpan perubahan.

Soalan Lazim

Kertas dinding mana yang lebih baik untuk mata anda?

Adalah lebih baik untuk mengelakkan warna terang atau neon, kerana ini boleh memenatkan untuk dilihat. Pilih warna neutral atau gelap yang masih memberikan kontras tinggi tanpa hitam pejal. Warna terbaik untuk kertas dinding dan latar belakang ialah biru laut, burgundy, hijau pemburu, ungu tua atau perak.

Bolehkah anda menggunakan dua kursor pada dua monitor?

Jika anda menggunakan Windows, berbilang penggunaan tetikus dikesan secara automatik. Sebaik sahaja anda memasang tetikus kedua anda ke dalam port USB, Windows menambah pemacu secara automatik. Kemudian anda boleh mengawal kursor menggunakan mana-mana tetikus. Penambahan ini sesuai jika anda ingin mencerminkan PC utama anda ke paparan TV.

Adakah latar belakang putih atau gelap lebih baik untuk mata anda?

Latar belakang berwarna lebih gelap (Mod Gelap) akan mengurangkan silau dan cahaya biru pada skrin anda, menjadikannya lebih baik untuk mata anda berbanding dengan warna lebih terang (Mod Cahaya).

Menyesuaikan Latar Belakang Desktop Anda

Jika anda ingin menyerikan hari kerja anda, memaparkan latar belakang yang berbeza pada berbilang monitor anda ialah salah satu daripada banyak pilihan mudah. Windows dan macOS menawarkan pilihan kertas dinding percuma untuk anda pilih. Sebagai alternatif, anda boleh menetapkan salah satu imej peribadi anda sebagai latar belakang. Dan untuk lebih banyak hiburan skrin tersuai, kedua-dua sistem pengendalian membenarkan anda menyediakan tayangan slaid sebagai latar belakang desktop atau untuk dipaparkan sebaik sahaja anda melahu untuk tempoh tertentu.

Adakah anda dapat menyediakan kertas dinding yang anda inginkan pada setiap monitor? Beritahu kami tentang keputusan di bahagian komen di bawah.