Cara menggunakan panggilan SOS Kecemasan pada iPhone anda

60
Panggilan Kecemasan Apple iPhone
© NextPit

Ciri SOS Kecemasan pada iPhone membolehkan anda memanggil bantuan dan memaklumkan kenalan kecemasan anda jika perlu. Ciri ini hadir secara lalai pada semua telefon pintar Apple, serta pada Apple Watch. Hari ini kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat panggilan kecemasan menggunakan iPhone anda.

 • Berkaitan: Cara menghidupkan pengesanan jatuh Apple Watch

Cara SOS Kecemasan berfungsi pada iPhone

Perkara pertama yang anda perlu tahu tentang fungsi ini ialah anda tidak perlu mengkonfigurasi apa-apa, kerana ia adalah ciri asli sistem. Oleh itu, apabila anda memilih panggilan SOS Kecemasan, iPhone anda secara automatik memanggil nombor kecemasan setempat—anda mungkin perlu memilih perkhidmatan bergantung pada wilayah yang anda tinggali.

 • Baca juga: 10 petua dan petua iOS untuk menghidupkan iPhone anda dengan lebih baik

Walau bagaimanapun, anda juga boleh menambah kenalan kecemasan secara manual. Kemudian, selepas panggilan kecemasan ditamatkan, iPhone anda akan memaklumkan kenalan kecemasan anda dengan mesej teks. Dalam kes ini, iPhone anda akan menghantar lokasi semasa anda dan untuk seketika selepas anda memasuki mod SOS, kenalan kecemasan anda menerima kemas kini apabila lokasi anda berubah.

Untuk menambah kenalan kecemasan ikuti tutorial di bawah:

 1. Buka apl Kesihatan dan ketik gambar profil anda.
 2. Ketik ID Perubatan.
 3. Klik Edit dan tatal ke bawah halaman ke Kenalan Kecemasan.
 4. Ketik butang (+) tambah kenalan kecemasan.
 5. Klik pada kenalan dan tambahkan jenis perhubungan.
 6. Ketik Ok untuk menyimpan perubahan.
 7. Selesai!
Panggilan Kecemasan SOS Apple

Terdapat dua kaedah untuk membuat panggilan kecemasan: meluncur butang Kecemasan atau menahan butang fizikal iPhone. / © Apple

Cara menghubungi perkhidmatan kecemasan pada iPhone anda

Terdapat dua cara untuk membuat panggilan SOS kecemasan pada iPhone, ini bergantung pada model peranti anda. Di bawah, kami menunjukkan kepada anda cara membuat panggilan kecemasan daripada iPhone 8 atau lebih tinggi:

 1. Tekan dan tahan butang sisi dan salah satu butang Kelantangan sehingga peluncur SOS Kecemasan dipaparkan.
 2. Seret peluncur SOS Kecemasan untuk memanggil perkhidmatan kecemasan.

Nota: Jika anda terus menekan butang sisi dan butang Kelantangan dan bukannya menyeret peluncur, kira detik akan bermula dan nada amaran akan berbunyi. Jika anda menekan butang sehingga kira detik tamat, iPhone akan memanggil perkhidmatan kecemasan secara automatik. Ciri ini telah membantu salah seorang rakan sekerja saya di NextPit untuk menghalang iPhonenya daripada dicuri.

Cara membuat panggilan perkhidmatan kecemasan menggunakan iPhone 7 atau lebih awal:

 1. Tekan butang sisi lima kali dengan pantas. Gelangsar “SOS Kecemasan” akan muncul.
 2. Seret peluncur “SOS Kecemasan” untuk menghubungi perkhidmatan kecemasan.

Nota: Jika anda menggunakan pintasan SOS Kecemasan, anda perlu memasukkan kod laluan anda untuk mengaktifkan semula Touch ID, walaupun anda belum selesai menghubungi perkhidmatan kecemasan.

Jika anda ingin berhenti berkongsi lokasi anda, ketik pada bar status dan pilih pilihan Hentikan Perkongsian Lokasi. Sekarang, jika anda telah memulakan undur secara tidak sengaja, anda boleh membatalkannya dengan melepaskan butang Sisi dan Kelantangan pada iPhone 8 atau lebih baru; atau dengan menekan butang Berhenti dan kemudian mengetik Hentikan Panggilan jika anda menggunakan iPhone 7 atau lebih awal.

Itu sahaja, kini anda tahu cara menggunakan ciri SOS Kecemasan pada iPhone anda! Jika anda terpaksa menggunakan ciri ini dan mempunyai petua lain untuk menggunakan SOS Kecemasan, kongsi cadangan anda di bahagian komen di bawah.

Sumber:
epal