Cara Menggunakan Pewarna dalam Terraria

10

Banyak permainan menawarkan kemungkinan untuk menyesuaikan watak anda, yang boleh berbeza-beza daripada menukar penampilan visual kepada memilih atribut khusus personaliti watak anda. Salah satu pilihan ini ialah menukar warna pakaian dan perisai yang anda pakai dalam permainan. Ini boleh didapati di Terraria juga.

Cara Menggunakan Pewarna dalam Terraria

Menukar warna but, bingkap, helm, perisai dan bahagian peralatan anda yang lain boleh membolehkan anda mencipta rupa unik untuk watak anda dalam permainan. Anda boleh menggunakan banyak kemungkinan pewarna dan menjadikan perisai anda mempunyai kesan animasi, contohnya.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menggunakan pewarna, tempat membelinya dan cara menciptanya.

Menggunakan Pewarna dalam Terraria

Pewarna ialah salah satu item yang boleh anda miliki dalam inventori anda. Ia mudah ditemui di tempat yang ditetapkan bertanda “Pewarna” dan boleh digunakan untuk menukar warna peralatan anda. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu menyeret pewarna yang diingini ke peralatan yang ingin anda ubah warnanya. Contohnya, jika anda ingin menjadikan helm anda kuning, seret pewarna kuning ke slot helm.

Perlu diingat bahawa tidak semua peralatan akan mempunyai slot untuk pewarna. Tambahan pula, anda tidak perlu menggunakan cat yang sama untuk semua perisai anda; anda boleh mewarnakan helm anda dengan kuning dan but anda merah atau perak. Dan apabila anda ingin mengeluarkan pewarna, anda boleh menanggalkannya.

Terdapat banyak pewarna tersedia yang boleh anda gunakan untuk tujuan ini, daripada Pewarna Asas dan Cerah kepada Kecerunan, Kompaun, Pelik dan Lunar, dan warna yang dikelaskan sebagai Pewarna Lain.

Cara Mendapatkan Pewarna

Pewarna Asas ialah item pewarna yang paling biasa ditemui dalam permainan. Anda boleh membuatnya daripada bahan yang berbeza, setiap satu khusus untuk setiap pewarna. Cara lain untuk mendapatkan pewarna adalah dengan membelinya daripada NPC Pedagang Pewarna.

Mendapatkan Pewarna dengan Membuat Bahan

Anda boleh mencipta banyak pewarna berbeza di Terraria, tetapi terdapat 13 Pewarna Asas, yang boleh dibuat dengan mudah dengan memiliki Vat Pewarna dan bahan mentah yang diperlukan. Walaupun bahan itu boleh didapati di seluruh dunia, item kraf Dye Vat hanya boleh dibeli daripada NPC Pedagang Pewarna yang sama. Apabila anda ingin membuat pewarna, apa yang perlu anda lakukan ialah:

 1. Berdiri berdekatan dengan Dye Vat.
 2. Klik pada bahan daripada menu di sebelah kiri skrin dan letakkan pewarna dalam inventori anda.

Berikut ialah senarai semua 13 Pewarna Asas, bahan yang anda perlukan untuk membuatnya, dan tempat anda boleh menemuinya di “Terraria.”

 • Merah – Warna ini boleh dibuat dengan Red Husk. Cochineal Beetle mob menggugurkan item ini dalam 100% kes selepas anda membunuhnya. Anda boleh menemui kumbang dalam bioma Bawah Tanah.
 • Jingga – Jingga boleh dihasilkan daripada Orange Bloodroot, yang juga boleh anda temui di lapisan Bawah Tanah atau Cavern yang tergantung di siling.
 • Kuning – Anda perlu memperoleh Marigold Kuning dan memasukkannya ke dalam Vat Pewarna untuk mendapatkan pewarna ini. Tumbuhan ini tersebar di lapisan permukaan, biasanya terdapat di rumput.
 • Lime – Lime Kelp yang diperlukan untuk membuat pewarna ini boleh didapati di dalam air. Air terdapat berhampiran banyak bioma, kecuali Bawah Tanah dan Gurun, yang jarang ditemui. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menemui kelp dalam bioma Oasis.
 • Hijau – Pewarna Hijau diperbuat daripada Cendawan Hijau. Blok kotoran, tempat tinggal Cendawan Hijau, boleh ditemui di banyak tempat pada peta, dari permukaan ke lapisan Bawah Tanah dan Gua.
 • Teal – Teal dan Pewarna Hijau adalah serupa, kecuali anda perlu mencari Teal Mushroom untuk membuat teal, yang juga boleh terletak dalam tahap permainan yang sama dengan yang hijau.
 • Cyan – Membunuh Cyan Beetles akan memberi anda Cyan Husk, yang anda perlukan untuk membuat Cyan Dye. Mob ini terdapat dalam biom Ais di lapisan Bawah Tanah dan Cavern. Jika anda mencapai lapisan Lava, anda telah pergi terlalu jauh.
 • Biru Langit – Pewarna ini memerlukan Bunga Biru Langit yang terdapat di permukaan, biasanya dalam bioma Jungle.
 • Biru – Pengumpulan Beri Biru dari biom Hutan dan blok rumput di permukaan akan menghasilkan Pewarna Biru.
 • Ungu – Jika anda mahu perisai anda berwarna ungu, anda perlu mendapatkan Lendir Ungu daripada biom Siput Laut di Lautan.
 • Violet – Sama seperti Cyan dan Red, Violet Dye boleh dibuat dengan mendapatkan Violet Husk daripada Lac Bettles, yang tinggal di Underground Jungle.
 • Merah Jambu – Anda perlu mengumpulkan item Pink Prickly Pear, yang tumbuh di Cacti di Gurun biome berpasir, untuk menghasilkan Pewarna Merah Jambu.
 • Hitam – Untuk penampilan yang lebih gelap, anda perlu merampas biom Sotong di Lautan untuk mencari Dakwat Hitam yang diperlukan untuk menghasilkan Pewarna Hitam.

Selain daripada warna yang dinyatakan di atas, Pewarna Perak dan Perang dianggap sebagai Pewarna Asas, tetapi ia tidak boleh dibuat. Anda boleh membelinya daripada Pedagang Pewarna.

Menggabungkan Pewarna

Pewarna Asas boleh digabungkan dengan bahan yang berbeza dan mencipta Gradien atau Pewarna Cerah, sebagai contoh. Jika anda ingin memiliki perisai berwarna terang, apa yang anda perlu lakukan ialah menggabungkan Pewarna Perak dengan warna yang dikehendaki.

Anda boleh menggabungkan pewarna yang berbeza dan membuat Pewarna Gradien. Sebagai contoh, bahan pewarna merah, oren dan kuning boleh menghasilkan Flame and Black Dye, Intense Flame Dye dan Flame and Silver Dye. Ini boleh dilakukan dengan pelbagai warna utama, dan kemungkinannya sangat besar. Anda boleh menggabungkan sehingga anda menemui warna yang sesuai dengan gaya dan pilihan anda.

Mendapatkan Pewarna Daripada NPC

Jika anda tidak mahu mengumpul bahan dan pewarna kraf, anda boleh membeli pewarna tertentu daripada NPC Pedagang Pewarna. Dia dikenali dengan serban ungu. Walau bagaimanapun, anda perlu memenuhi keperluan khusus untuk “memanggil” dia. NPC ini muncul jika:

 • Anda mempunyai salah satu daripada “Tumbuhan Pelik.”
 • Anda mempunyai bahan pewarna atau pewarna.
 • Ada rumah kosong.
 • Terdapat semua empat NPC di bandar.
 • Anda mengalahkan salah seorang bos berikut: Skeletron, Eater of Worlds, Eye of Cthulhu, atau Brain of Cthulhu.

Pedagang Pewarna boleh menjual pewarna coklat atau perak kepada anda pada bila-bila masa untuk satu Syiling Emas, manakala item lain tersedia dalam tempoh tertentu. Contohnya, jika anda ingin membeli Bloodbath Dye, anda perlu menunggu Blood Moon, atau jika anda mahukan Team Dye, anda perlu bermain pada pelayan berbilang pemain dan bukannya pemain tunggal.

Pencarian Tumbuhan Pelik

Perkara lain yang boleh anda lakukan apabila anda berinteraksi dengan Pedagang Pewarna ialah menawarkan item Tumbuhan Pelik kepadanya. Ini boleh diperoleh dengan melakukan pencarian “Loji Pelik”. Jika anda mempunyai salah satu daripada empat Tumbuhan Pelik (merah, oren, hijau atau ungu), anda boleh menawarkannya kepada NPC, yang secara rawak memberikan pewarna istimewa kepada anda. Tumbuhan ini boleh ditemui di seluruh dunia.

Cipta Perisai Tercantik

Dengan begitu banyak warna dan pewarna yang berbeza di Terraria, anda boleh menggunakan kreativiti anda dan mencampurkan pelbagai warna dan bahan untuk menghasilkan warna yang sempurna untuk perisai, topi atau bingkap anda. Jika anda lebih suka nada yang lebih ringan, mendapatkan Pewarna Perak adalah perlu. Tetapi jika anda mahukan salah satu warna asas, anda boleh meneroka dunia dan mencarinya dalam biom yang berbeza.

Pewarna mana yang anda gunakan untuk perisai anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.