Cara Menghidupkan TV Sony Tanpa Alat Kawalan Jauh

83

Jika anda cuba memikirkan cara untuk menghidupkan Sony TV anda tanpa menggunakan alat kawalan jauh, anda telah datang ke tempat yang betul. Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui proses untuk menghidupkan TV Sony tanpa mengira model tanpa alat kawalan jauh.

Cara Menghidupkan TV Sony Tanpa Alat Kawalan Jauh

Mencari Butang Fizikal

Ternyata menghidupkan TV Sony tanpa alat kawalan jauh tidak perlu menyusahkan.

Mula-mula, anda perlu memeriksa TV anda dan menentukan di mana butang kuasa berada. TV Sony datang dalam model yang berbeza, setiap satu dengan butang kuasa terletak di lokasi yang berbeza. Tetapi kebanyakan model biasanya mempunyai butang kuasa di bahagian belakang skrin atau di bahagian bawah. Biasanya, butang kuasa berada di antara butang kelantangan naik dan kelantangan turun dan ditandakan dengan ikon kuasa. Dalam model lain, butang harus berada di sebelah logo Sony.

Jika anda tidak mengetahui di mana butang kuasa TV anda, baca manual atau cari dalam talian mengenai perkara ini muka surat.

Untuk menghidupkan TV Sony tanpa menggunakan alat kawalan jauh, ikuti langkah ini.

  1. Kenal pasti butang kuasa pada TV anda.
  2. Tekan dan tahan butang selama sekurang-kurangnya tiga saat.
  3. Anda kini sepatutnya melihat kuasa skrin anda meningkat.

Untuk mematikan TV Sony tanpa alat kawalan jauh, tekan dan tahan butang kuasa selama sekurang-kurangnya tiga saat sehingga TV dimatikan.

Anda juga boleh mengawal kelantangan TV anda tanpa menggunakan alat kawalan jauh. Untuk berbuat demikian, tekan butang tambah untuk meningkatkan kelantangan dan butang tolak untuk mengurangkannya.

Memperkasakan TV Sony Menggunakan Apl Google Home

Untuk mengelakkan sebarang kesulitan yang mungkin timbul akibat kehilangan alat kawalan jauh, sebaiknya anda mempunyai pelan sandaran yang baik. Mempunyai Sony TV anda disambungkan ke anda Pembantu Google akan membantu anda mengendalikan TV anda dari keselesaan telefon anda.

Anda akan dapat menghidupkan TV anda, menonton rancangan kegemaran anda pada aplikasi penstriman dan banyak lagi.

Untuk mula menggunakan Google Assistant untuk menghidupkan TV anda, anda perlu menyambungkan TV anda ke apl Google Home pada telefon anda. Berikut ialah cara untuk meneruskan proses tersebut.

  1. Hidupkan TV anda dan buka skrin “Chromecast”.
  2. Pada telefon anda, lancarkan Laman Utama Google.
  3. Klik ikon “Tambah” di bahagian atas sebelah kanan skrin.
  4. Pergi ke “Sediakan peranti” dan pilih pilihan “Peranti baharu”.
  5. Benarkan apl beberapa saat untuk mengesan TV anda. Setelah peranti dikesan, ketik butang “Seterusnya”.
  6. Sahkan bahawa kod apl Google Home anda sepadan dengan kod pada skrin TV anda dan pilih butang “Ya”.
  7. Ikut wizard untuk menyambungkan Chromecast anda ke rangkaian Wi-Fi rumah anda.

Memandangkan anda mempunyai dua peranti yang disambungkan, anda boleh mula menggunakan arahan suara untuk melaksanakan operasi yang berbeza pada Sony TV anda tanpa memerlukan alat kawalan jauh. Dan ya, itu termasuk menghidupkan TV juga.

Untuk menghidupkan Sony TV anda menggunakan apl Google Home, anda boleh menyebut perintah seperti, “Hei, Google, hidupkan TV saya” atau, “Ok, Google, hidupkan TV” dan hampir semua perkara yang berkaitan dengannya. Ambil perhatian bahawa Google Assistant dikuasakan oleh kecerdasan buatan. Jadi, program ini cukup bijak untuk mengenali apa yang anda maksudkan. Anggap saja ia sebagai meminta orang sebenar menghidupkan TV untuk anda.

Jika arahan di atas tidak berfungsi, maka model Sony TV anda belum menyokong ciri tersebut lagi.

Mungkin Anda Tidak Memerlukan Alat Kawalan Jauh untuk Mengawal TV Anda Lagipun

TV Sony moden adalah reka bentuk minimalis, menjadikannya terlalu bergantung pada alat kawalan jauh. Nasib baik, kehilangan alat kawalan jauh TV anda tidak sama dengan tiada TV. Hanya tekan dan tahan butang kuasa sehingga TV dihidupkan, dan teruskan menikmati masa TV anda. Anda juga boleh pergi lebih tinggi dan menyambungkan TV anda kepada pembantu dalam talian, seperti Google Assistant atau Alexa, untuk mula menghidupkannya menggunakan suara anda.

Kami berharap anda kini boleh menghidupkan Sony TV anda tanpa alat kawalan jauh.

Pernahkah anda kehilangan alat kawalan jauh TV Sony anda? Bagaimanakah anda menavigasi peranti sebelum mencari pengganti? Sila kongsi pengalaman anda dengan kami di bahagian komen di bawah.