Cara Mengimbas Kod QR Dari PC

72

Kod QR ada di mana-mana. Mereka adalah portal pantas kepada permata maklumat tersembunyi, dan semua yang anda perlukan untuk mengaksesnya ialah kamera telefon. Walau bagaimanapun, ada kalanya anda mendapati diri anda tanpanya. Selain itu, anda mungkin melihat kod QR pada komputer riba anda dan tidak mempunyai cara untuk mengimbasnya dengan cara biasa.

Cara Mengimbas Kod QR Dari PC

Nasib baik, terdapat lebih banyak cara untuk membaca kod dan ia tidak termasuk mengimbasnya dengan kamera. Kod QR boleh dibaca daripada PC, dan berikut ialah beberapa petua tentang cara memprosesnya.

Cara Mengimbas Kod QR pada PC Tanpa Kamera

Mengimbas kod QR dengan kamera ialah cara utama untuk berinteraksi dengan kod QR. Walau bagaimanapun, walaupun praktikal, mengakses maklumat yang dibungkus QR juga boleh berbahaya. Kod QR pengimbasan kamera membawa anda terus ke lokasi web yang disediakan dalam imej. Dengan cara itu, mereka boleh menyebabkan anda berisiko menjangkiti peranti dengan perisian hasad. Itulah satu-satunya sebab mengapa mengimbas kod dan mengharapkan yang terbaik adalah berisiko.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mengakses kod daripada PC tidak memerlukan kamera. Apa yang anda perlukan untuk mengakses kandungan yang disediakan oleh kod QR dengan selamat daripada komputer anda ialah pelayar web dengan sambungan keselamatan. Selain itu, anda juga boleh menggunakan apl Google atau, akhirnya, apl pihak ketiga yang direka untuk membaca kod. Kami akan menerangkan ini dengan lebih lanjut dalam artikel.

Imbas Kod QR Dari PC Dengan Penyemak Imbas

Kod QR boleh diakses melalui pelbagai laman web yang direka untuk membacanya. Satu adalah QR web, yang membolehkan anda membaca kod QR menggunakan perisian berasaskan pelayar. Penyelesaian ini sangat baik untuk penyahkodan apabila anda tidak boleh memasang program pihak ketiga pada PC atas sebarang sebab.

Berikut ialah cara menggunakannya untuk mengimbas kod QR tanpa perlu mendayakan akses kepada kamera anda.

Sebaik sahaja anda memasuki laman web, anda akan melihat mesej tentang laman web yang ingin menggunakan kamera anda. Lumpuhkan pilihan ini dengan mengklik butang “X” dalam kotak dialog. Selain itu, andaikan anda berhasrat untuk menggunakan laman web ini lebih jauh pada masa hadapan. Dalam kes itu, anda boleh menyekat akses kamera secara kekal.

Anda boleh mula membaca kod sebaik sahaja anda melumpuhkan pilihan kamera. Ikuti langkah-langkah yang disediakan untuk melakukannya:

 1. Muat naik versi imej kod QR ke PC anda.
 2. Semasa berada di tapak web, klik pada ikon kamera di sebelah kanan “kotak biasa.”
 3. Pilih butang “Pilih fail”.
 4. Cari fail imej kod QR anda dan klik butang “Buka”.
 5. Laman web akan membaca kod secara automatik sebaik sahaja anda memuat naiknya.
 6. Lawati pautan yang disediakan yang dibenamkan dalam kod QR.

Begitulah cara anda boleh membaca kod QR menggunakan pelayar web. Ia pantas dan mudah, dan ia tidak memerlukan kamera.

Baca Kod QR Terus Dari Halaman Web

Selain itu, jika anda ingin memastikan bahawa kod QR tidak menjangkiti PC anda dengan sebarang perisian hasad atau pencerobohan yang tidak diingini, pasangkan alat tambah pada penyemak imbas anda. Pengguna Chrome boleh memilih untuk Pembaca QR sambungan penyemak imbas, yang akan membaca sebarang kod QR daripada imej. Sambungan ini akan membolehkan anda membaca kod QR pada PC anda terus dari tapak web tanpa menggunakan peranti berasaskan kamera luaran.

Selain membaca kod, ia membantu anda memeriksa kod untuk kandungan berniat jahat dan melindungi peranti anda daripada perkara yang bersembunyi di antara piksel.

Berikut ialah cara menggunakan QRreader pada kod QR yang anda temui dalam pelayar web berasaskan PC.

 1. Klik kanan pada kod. Menu lungsur akan dibuka.
 2. Pilih “Baca kod QR daripada imej.”
 3. Sambungan akan membaca kod dan memberi anda dua pilihan:
  • Jika kod tersebut menawarkan pautan kepada anda, tab baharu akan dibuka.
  • Sebarang jenis kandungan lain akan muncul dalam tetingkap.
 4. Pilih “OK” untuk menyalin data ke papan keratan.

Baca Kod QR Tanpa Kamera Menggunakan Google Lens pada PC

Google Lens ialah alat serba boleh. Walaupun terutamanya berasaskan kamera, ciri-cirinya membolehkan anda mengimbas dan mengenal pasti sesuatu dengan memuat naik imej. Apl ini menggunakan rangkaian saraf untuk menganalisis imej atau persekitaran yang boleh diimbas kamera dan memadankan tera dengan hasil carian.

Google Lens mempunyai versi desktop apl, yang berfungsi pada komputer Windows 7, 8, 10 dan Mac. Aplikasi ini juga membolehkan anda mengimbas kod QR. Sebelum menggunakan apl, pastikan anda telah mendayakan Google Lens pada penyemak imbas Chrome anda.

Walau bagaimanapun, ciri ini pada masa ini masih dalam ujian. Oleh itu, anda mesti terlebih dahulu mendayakannya dalam mod “Bendera” Google Chrome, yang dimaksudkan untuk ciri percubaan.

Apabila anda menemui kod QR semasa melayari daripada penyemak imbas berasaskan PC, ikuti langkah yang disediakan untuk mengimbasnya:

 1. Buka Google Chrome pada PC anda.
 2. Taip chrome://flags dalam bar carian dan tekan enter.
 3. Tekan “Ctrl+F” untuk menggunakan bar carian perkataan. Taip “Google Lens.”
 4. Cari bendera “Cari skrin anda dengan Google Lens” dalam bar carian.
 5. Klik pada menu lungsur dan pilih “Didayakan.”
 6. Mulakan semula Chrome dengan mengklik butang “Lancarkan Semula”.
 7. Buka Chrome sekali lagi.
 8. Pergi ke tapak web yang berkaitan di mana terdapat kod QR yang ingin anda imbas.
 9. Klik kanan kod dan pilih pilihan “Cari imej dengan Google Lens” daripada menu lungsur.
 10. Antara muka Google Lens akan memberikan anda ringkasan keputusan.

Aplikasi ini juga membolehkan anda memuat naik imej terus dari PC anda, termasuk kod QR. Sebelum menggunakan Google Lens, pastikan anda telah memuat naik imej kod QR terlebih dahulu ke Foto Google. Import foto dari PC atau Google Drive anda.

Untuk menggunakan lensa Google pada kod QR, ikut langkah ini jika anda mahu memuat naik terus daripada PC anda:

 1. Lawati Google Photos dan klik ikon “Muat naik”.
 2. Klik pada “Komputer” jika anda ingin mengimport imej dari PC anda.
 3. Klik “Buka” untuk memuat naik.
 4. Sebagai alternatif, cari imej kod dalam pustaka jika ia sudah ada.
 5. Cari imej kod yang baru dimuat naik dan pilihnya.
 6. Klik kanan pada gambar dan pilih “Cari imej dengan Google Lens.”
 7. Panel Google Lens akan memberikan anda hasilnya.

Harap maklum bahawa pilihan ini masih dilabelkan sebagai “dalam pembangunan”, bermakna hasil anda mungkin berbeza-beza dan beberapa pilihan mungkin terhad. Ciri tersebut mungkin tidak berfungsi dengan betul pada sesetengah peranti dan boleh menjejaskan prestasi penyemak imbas anda secara negatif. Pengimbas QR Google Lens sebenarnya berfungsi paling baik pada versi mudah alih apl. Ia juga membolehkan anda mengimbas kod tanpa kamera dengan memuat naik imej dari perpustakaan.

Banyak Wajah Pengimbasan QR

Kod QR adalah serba boleh, dan terdapat banyak cara untuk mendekatinya. Banyak penyelesaian perisian yang direka untuk penyahkodan visual membolehkan mengakses kandungan yang disulitkan tanpa kamera. Apl tersebut meniru penyahsulitan yang disediakan oleh lensa dan memahami bahasa kod QR.

Walau bagaimanapun, berhati-hati apabila bereksperimen dengan pembaca QR yang berbeza. Walaupun kod QR membenarkan pendekatan serba boleh, gunakan kod yang menyediakan penglibatan selamat dengan kandungan yang disediakan kod.

Bagaimanakah anda mengimbas kod QR daripada PC tanpa kamera? Jangan ragu untuk meninggalkan tanggapan anda di bahagian komen di bawah.