Cara Mengira Umur dalam Helaian Google dari tarikh lahir

98

Helaian Google boleh digunakan untuk lebih daripada sekadar pengumpulan dan penyusunan data. Anda juga boleh menggunakannya untuk menentukan masa semasa, mencipta carta dan mengira umur menggunakan tarikh lahir. Yang terakhir ditemui melalui penggunaan formula dan fungsi yang dibina terus ke dalam Helaian Google.

Cara Mengira Umur dalam Helaian Google dari tarikh lahir

Menentukan Umur Dari Tarikh Lahir Dalam Helaian Google

Apabila menggunakan Helaian Google, anda mempunyai dua cara utama untuk menentukan umur dari tarikh lahir. ada DATEDIFyang merupakan pilihan yang lebih fleksibel, dan YEARFRAC, pilihan yang lebih mudah. Pada penghujung artikel, anda seharusnya dapat menentukan bukan sahaja umur seseorang individu tetapi umur berbilang kumpulan orang yang berbeza-beza sekaligus.

Saya akan memulakan perkara dengan fungsi DATEDIF.

Fungsi DATEDIF

Sebelum kita boleh menyelami fungsi itu sendiri, kita perlu mengetahui cara ia berfungsi. Ini memerlukan mempelajari sintaks untuk digunakan dengan fungsi DATEDIF. Setiap bahagian yang telah anda taip dalam Fungsi berkorelasi dengan tugasan, lihat tugasan ini di bawah:

Sintaks

=DATEDIF(tarikh_mula,tarikh_akhir,unit)

 • tarikh mula

  • Pengiraan perlu bermula dengan tarikh lahir.
 • tarikh tamat

  • Ini akan menjadi tarikh untuk membuat pengiraan. Apabila menentukan umur semasa, nombor ini mungkin akan menjadi tarikh hari ini.
 • unit
 • Pilihan output yang terdiri daripada: “Y”,”M”,”D”,”YM”,”YD”, atau “MD”.
 • Y – Jumlah bilangan penuh, tahun berlalu antara kedua-dua tarikh mula dan tamat dimasukkan.

  • YM – ‘M’ bermaksud berbulan-bulan. Output ini menunjukkan bilangan bulan selepas tahun berlalu sepenuhnya untuk ‘Y’. Jumlahnya tidak akan melebihi 11.
  • YD – ‘D’ bermaksud beberapa hari. Output ini menunjukkan bilangan hari selepas tahun berlalu sepenuhnya untuk ‘Y’. Jumlahnya tidak akan melebihi 364.
 • M – Jumlah bilangan bulan berlalu sepenuhnya antara kedua-dua tarikh mula dan tamat yang dimasukkan.

  • MD – Seperti dalam unit lain, ‘D’ bermaksud hari. Output ini menunjukkan bilangan hari selepas bulan berlalu sepenuhnya untuk ‘M’. Tidak boleh melebihi 30.
 • D – Jumlah bilangan hari berlalu sepenuhnya antara kedua-dua tarikh mula dan tamat yang dimasukkan.

Pengiraan

Sekarang setelah anda memahami sintaks yang akan digunakan, kami boleh menyediakan formula. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, fungsi DATEDIF ialah pilihan yang lebih fleksibel apabila menentukan umur dari tarikh lahir. Sebabnya ialah anda boleh mengira semua butiran umur dalam format tahun, bulan dan hari.

Untuk bermula, kita memerlukan tarikh contoh untuk digunakan dalam sel. Saya telah memutuskan untuk meletakkan tarikh 14/7/1972 ke dalam sel A1. Kami akan melakukan formula dalam sel di sebelah kanannya, B1jika anda ingin mengikutinya untuk memahaminya.

Kami akan mulakan dengan versi formula yang paling asas untuk mengira umur. Jika anda menggunakan sintaks di atas untuk mengetahui apa itu, A1 secara teknikal adalah tarikh mula, hari ini akan menjadi tarikh tamatdan kami akan menentukan umur dalam tahun menggunakan “Y”. Itulah sebabnya formula pertama yang digunakan akan kelihatan seperti ini:

=datedif(A1,today(),"Y")

Petua berguna: Salin dan tampal formula terus ke dalam B2 dan tekan enter untuk menerima output yang sesuai.

Apabila dilakukan dengan betul, nombor, yang menunjukkan umur yang dikira, akan diletakkan di B1 sebagai ’46’.

Jom buat formula yang sama cuma kali ini kita akan tentukan umur dalam bulan menggunakan “M” bukannya “Y”.

=datedif(A1,today(),"M")

Jumlahnya ialah 559 bulan. Itu 559 bulan.

Walau bagaimanapun, nombor ini agak tidak masuk akal dan saya fikir kita boleh mengurangkannya dengan menggunakan “YM” sebagai ganti hanya “M”.

=datedif(A1,today(),"YM")

Keputusan baharu mestilah 7, iaitu nombor yang lebih mudah diurus.

Hanya untuk teliti, mari lihat rupa hari-hari menggunakan kedua-dua “YD” dan “MD”.

=datedif(A1,today(),"YD")

=datedif(A1,today(),"MD")

Kali ini keputusan untuk “YD” ditunjukkan dalam B1 dan keputusan untuk “MD” terletak dalam sel B2.

Memahami setakat ini?

Seterusnya, kami akan menggabungkan semua ini bersama-sama dalam usaha untuk menyediakan diri kami dengan pengiraan yang lebih terperinci. Formula boleh menjadi agak sibuk untuk menaip, jadi salin dan tampal formula yang disediakan ke dalam sel B1.

Formula yang digunakan ialah:

=datedif(A1,today(),"Y")&" Years "&datedif(A1,today(),"YM")&" months & "& datedif(A1,today(),"MD")&" days"

Ampersand sedang digunakan untuk menggabungkan setiap formula bersama-sama seperti pautan rantai. Ini adalah perlu untuk mendapatkan pengiraan penuh. Helaian Google anda hendaklah mengandungi formula yang sama seperti:

Pengiraan penuh dan terperinci telah memberikan kami 46 Tahun 7 bulan & 26 hari. Anda juga boleh menggunakan formula yang sama menggunakan fungsi ArrayFormula. Ini bermakna anda boleh mengira lebih daripada satu tarikh, tetapi berbilang tarikh juga.

Saya telah memilih beberapa tarikh secara rawak dan memasukkannya ke dalam sel tambahan A2-A5. Pilih tarikh anda sendiri dan berseronoklah dengannya. Untuk menggunakan fungsi ArrayFormula, salin dan tampal yang berikut ke dalam sel B1:

=ArrayFormula(datedif(A1:A5,today(),"Y")&" Years "&datedif(A1:A5,today(),"YM")&" months & "& datedif(A1:A5,today(),"MD")&" days")

Ini adalah hasil saya:

Sekarang, katakan anda ingin mengasingkan setiap bahagian tarikh itu ke dalam lajur kecilnya sendiri yang kemas untuk mengatur kepentingan. Dalam Helaian Google, tambahkan tarikh_mula anda (tarikh lahir) ke dalam satu lajur dan tarikh_akhir ke lajur yang lain. Saya telah memilih sel B2 untuk tarikh_mula dan C2 untuk tarikh_akhir dalam contoh saya. Tarikh saya berkait dengan kelahiran dan kematian baru-baru ini selebriti Burt Reynolds, Johnny Cash dan Luke Perry.

Seperti yang ditunjukkan, lajur A ialah nama individu, lajur B menempatkan tarikh_mula dan C tarikh_akhir. Sekarang, saya akan menambah empat lagi lajur di sebelah kanan. Satu untuk setiap “Y”, “YM”, “YD”, dan gabungan ketiga-tiganya. Kini anda hanya perlu menambah formula yang betul pada setiap baris untuk setiap selebriti.

Burt Reynolds:

=DATEDIF(B2,C2,"Y") Tukar ‘Y” kepada lajur sepadan yang anda cuba kira.

Johnny Cash:

=DATEDIF(B3,C3,"Y") Tukar ‘Y” kepada lajur sepadan yang anda cuba kira.

Luke Perry:

=DATEDIF(B4,C4,"Y") Tukar ‘Y” kepada lajur sepadan yang anda cuba kira.

Untuk mendapatkan formula DISERTAI, anda perlu menggunakan ArrayFormula seperti yang kami lakukan sebelum ini dalam artikel. Anda boleh menambah perkataan seperti tahun untuk menunjukkan keputusan tahun dengan meletakkannya selepas formula dan di antara tanda kurungan.

=ArrayFormula(datedif(B2,C2,"Y")&" Years "&datedif(B2,C2,"YM")&" months & "& datedif(B2,C2,"MD")&" days")

Formula di atas adalah untuk setiap selebriti. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengetuk mereka semua dalam satu masa, salin dan tampal formula berikut ke dalam sel G2:

=ArrayFormula(datedif(B2:B4,C2:C4,"Y")&" Years "&datedif(B2:B4,C2:C4,"YM")&" months & "& datedif(B2:B4,C2:C4,"MD")&" days")

Helaian Google anda sepatutnya kelihatan seperti ini:

Agak kemas, ya? Ia benar-benar semudah itu apabila menggunakan fungsi DATEDIF. Sekarang, kita boleh beralih kepada menggunakan fungsi YEARFRAC.

Fungsi YEARFRAC

Fungsi YEARFRAC adalah yang mudah untuk hasil yang mudah. Ia terus ke titik memberikan hasil akhir tanpa semua output tambahan tambahan untuk tahun, bulan dan hari.

Berikut ialah formula asas, hanya boleh digunakan untuk satu sel:

=int(YEARFRAC(A1,today()))

Anda akan menambah tarikh lahir pada sel A1 dan menampal formula ke dalam B1 untuk hasilnya. Kami akan menggunakan tarikh lahir 11/04/1983:

Hasilnya adalah 35 tahun. Mudah, sama seperti apabila menggunakan fungsi DATEDIF untuk satu sel. Dari sini kita boleh beralih kepada menggunakan YEARFRAC dalam ArrayFormula. Formula ini lebih berguna kepada anda apabila anda perlu mengira umur kumpulan besar seperti pelajar, ahli fakulti, ahli pasukan, dsb.

Kami perlu menambah lajur dengan tarikh lahir yang berbeza-beza. Saya telah memilih lajur B kerana A akan digunakan untuk nama individu. Lajur C akan digunakan untuk hasil akhir.

Untuk mengisi umur pada lajur bersebelahan, kami perlu menggunakan formula berikut:

=ArrayFormula(int(yearfrac(B2:B8,today(),1)))

Letakkan formula di atas ke dalam sel C2 untuk mendapatkan keputusan.

Jika anda lebih suka meneruskan keseluruhan lajur dan lebih suka tidak peduli dengan memikirkan di mana ia berakhir, anda boleh menambah sedikit variasi pada formula. Tack pada IF dan LEN ke arah permulaan ArrayFormula seperti:

=ArrayFormula(if(len(B2:B),(int(yearfrac(B2:B,today(),1))),))

Ini akan mengira semua keputusan dalam lajur itu bermula dari B2.