Cara Mengurus Makluman Pengutus Mesej Mengenai Log Masuk Tidak Dikenali

19

Dengan begitu banyak ancaman penggodam dan keselamatan siber, tidak pernah menjadi lebih penting untuk melindungi akaun anda dan melindungi privasi anda. Ini berlaku untuk apl pemesejan dalam talian, seperti Messenger juga. Salah satu cara terbaik untuk meningkatkan privasi anda ialah mengaktifkan makluman apabila seseorang cuba mengakses akaun anda.

Cara Mengurus Makluman Pengutus Mesej Mengenai Log Masuk Tidak Dikenali

Nasib baik, ia adalah proses yang agak mudah. Panduan ini akan menunjukkan kepada anda caranya.

Cara Mendayakan Makluman Log Masuk Tidak Dikenali pada Apl Mudah Alih Messenger

Facebook Messenger datang dengan pelbagai tetapan privasi dan keselamatan yang berbeza untuk menghidupkan atau mematikan, termasuk makluman log masuk. Amat berbaloi untuk mengaktifkan makluman ini untuk memberitahu anda jika sesiapa cuba mengakses akaun anda secara rahsia dan begini caranya:

 1. Buka apl Pengutus Mesej pada peranti mudah alih pilihan anda – kaedah ini berfungsi pada kedua-dua Android dan iPhone/iPad. Ketik “ikon Gear,” yang sepatutnya anda lihat di bahagian atas skrin.
 2. Seterusnya, cari pilihan “Pusat Akaun” dan kemudian cari “Kata Laluan dan Keselamatan.” Ketik padanya untuk meneruskan.
 3. Cari tetapan “Makluman Log Masuk” dan tekan untuk mengaksesnya, kemudian ketik untuk mengisi bulatan di sebelah “Pemberitahuan dalam apl.”

Nota Bonus: Selepas melakukan ini, anda perlu kembali ke menu “Kata Laluan dan Keselamatan” dan mencari butang “Di mana anda log masuk”. Ketik padanya dan kemudian tekan “Log keluar semua peranti yang tidak dikenali” untuk log keluar secara automatik sesiapa sahaja yang mungkin mempunyai akses ke akaun anda. Kaedah ini mungkin log keluar anda juga, tetapi anda boleh masuk semula ke akaun anda seperti biasa dengan hanya memasukkan e-mel dan kata laluan anda.

Cara Mendayakan Makluman Log Masuk Tidak Dikenali melalui Apl Facebook

Anda juga boleh menggunakan aplikasi Facebook standard untuk menghidupkan makluman log masuk untuk kedua-dua Facebook dan Messenger. Ini caranya:

 1. Buka apl Facebook pada telefon pintar atau tablet anda, dan cari ikon tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas. Ketik ia.
 2. Tatal ke bawah sehingga anda melihat “Tetapan dan Privasi.”
 3. Tekan butang “Tetapan”.
 4. Diikuti dengan “Kata Laluan dan Keselamatan.”
 5. Ketik pada “Dapatkan makluman tentang log masuk yang tidak dikenali.” Anda kemudian boleh memilih tempat anda ingin mendapatkan makluman log masuk anda – pilihan termasuk alamat e-mel anda, pemberitahuan Messenger atau pemberitahuan Facebook pada peranti yang dipercayai.

Cara Mendayakan Makluman Log Masuk Tidak Dikenali di Facebook.com

Satu kaedah terakhir untuk menghidupkan makluman adalah melalui tapak web Facebook, melalui penyemak imbas pada komputer anda. Prosesnya serupa dengan kaedah di atas:

 1. Buka Facebook dalam mana-mana pelayar internet dan log masuk ke akaun anda (jika anda belum log masuk). Klik pada gambar profil anda di sebelah kiri dan kemudian tekan “Tetapan & Privasi.”
 2. Diikuti dengan “Tetapan.”
 3. Kemudian “Keselamatan dan Log Masuk.”
 4. Cari “Makluman log masuk” dan klik butang “Edit” di sebelahnya. Pilih tempat anda ingin menerima makluman log masuk dan simpan perubahan sebelum meninggalkan menu.

Cara Lain untuk Melindungi Akaun Facebook Messenger Anda

Mengaktifkan makluman log masuk Messenger ialah kaedah pintar dan berkesan untuk melindungi akaun anda. Walau bagaimanapun, ia hanyalah satu daripada beberapa langkah keselamatan yang Facebook sediakan untuk melindungi anda. Jika anda mendalami tetapan keselamatan dan privasi, terdapat pelbagai alatan lain yang boleh anda gunakan untuk kekal selamat di Messenger.

 • Mari bercakap tentang kata laluan untuk bermula. Kata laluan ialah barisan pertahanan pertama akaun anda, dan adalah penting untuk mempunyai kata laluan yang kukuh untuk menyukarkan penggodam untuk memecahkannya. Gunakan gabungan huruf dan nombor dalam kata laluan anda dan jangan gunakan yang sama untuk berbilang akaun.
 • Jika sudah lama sejak anda kali terakhir menukar kata laluan anda, pertimbangkan untuk mengemas kininya. Pakar keselamatan siber amat mengesyorkan orang ramai untuk memuat semula kata laluan mereka setiap beberapa bulan, atau sekurang-kurangnya sekali setahun.
 • Kaedah pintar lain untuk melindungi akaun anda ialah dengan mendayakan pengesahan dua faktor, atau 2FA. Dengan 2FA dihidupkan, akaun anda mempunyai perlindungan dua kali lebih banyak. Setiap kali anda log masuk, anda perlu memasukkan kata laluan anda dan kod yang sama ada dihantar melalui e-mel atau teks kepada anda. Ini menjadikannya lebih sukar bagi orang lain untuk masuk ke akaun anda, walaupun mereka tahu kata laluan.
 • Akhir sekali, kami mengesyorkan agar anda berhati-hati dengan maklumat peribadi anda. Jangan biarkan orang lain mengetahui kata laluan dan kod kunci untuk akaun anda. Pastikan maklumat itu tertutup dan jangan klik pada pautan yang mencurigakan atau masukkan kata laluan anda di mana-mana selain apl Messenger dan Facebook rasmi.

Soalan Lazim

Apakah yang berlaku apabila saya menerima makluman log masuk yang tidak dikenali?

Setelah pemberitahuan log masuk telah dihidupkan, anda akan menerimanya apabila seseorang mengakses akaun anda. Log masuk akan muncul pada peranti anda atau dalam peti masuk e-mel anda, bergantung pada tetapan yang anda pilih. Pada ketika itu, anda boleh mengetik pada “Ini adalah saya” jika log masuk adalah anda, dan tiada tindakan lanjut diperlukan. Jika anda tidak tahu siapa yang log masuk, tekan butang “Ini bukan saya”, dan Facebook akan membimbing anda melalui proses tetapan semula kata laluan untuk melindungi akaun anda.

Bolehkah Messenger dilog masuk pada dua peranti?

Ya, anda boleh log masuk ke akaun Messenger yang sama secara serentak pada berbilang komputer, atau komputer dan telefon, contohnya. Ini boleh berguna untuk orang yang ingin bersembang dengan rakan dan keluarga pada peranti yang berbeza, tetapi ia juga membuka pintu kepada penggodam.

Bagaimanakah saya dapat melihat jika orang lain telah log masuk ke Messenger saya?

Untuk melakukan ini, buka Messenger dan ketik imej profil anda. Kemudian cari “Kata Laluan dan Keselamatan” melalui menu “Pusat Akaun” dan pergi ke “Tempat anda log masuk”. Ini akan menunjukkan kepada anda semua peranti semasa yang dilog masuk ke akaun anda.

Adakah Messenger adalah apl yang selamat dan peribadi?

Messenger mempunyai tahap keselamatan yang baik dan pelbagai ciri untuk melindungi privasi pengguna, seperti kata laluan dan 2FA, serta penyulitan pada setiap perbualan. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana apl messenger, ia tidak sepenuhnya selamat. Terdapat cara untuk penggodam dan pengguna berniat jahat untuk masuk ke akaun anda dan melihat perbualan anda. Itulah sebabnya adalah idea yang baik untuk menghidupkan makluman log masuk, menggunakan kata laluan yang kukuh dan mengaktifkan 2FA.

Kekal Selamat dengan Makluman dan Alat Keselamatan Messenger Lain

Setiap hari, orang ramai digodam di Messenger, tetapi ada cara untuk mengelak daripada menjadi mangsa. Menghidupkan makluman log masuk ialah cara yang bijak dan mudah untuk bermula. Tetapi ia juga penting untuk mempunyai kata laluan yang kukuh dan jangan sekali-kali berkongsi data log masuk anda dengan orang lain.

Adakah anda mempunyai akaun Messenger anda disasarkan oleh penggodam? Adakah anda dimaklumkan tentang log masuk yang tidak dikenali? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.