Cara Menjana Kod QR CapCut

16

CapCut baru-baru ini menyepadukan penjana kod QR ke dalam langganannya, menjadikan perkongsian video anda dan kandungan digital lain mudah. Daripada menggunakan pautan, khalayak anda hanya perlu mengimbas kod QR dengan telefon pintar mereka untuk melihat kandungan anda. Anda berada di tempat yang betul jika anda tidak biasa dengan kod QR CapCut. Artikel ini menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Cara Menjana Kod QR CapCut

Jenis Kod QR CapCut

CapCut boleh menjana dua jenis kod QR: dinamik dan statik.

Kod QR dinamik CapCut membolehkan anda mengedit dan mengemas kini kandungan yang telah anda benamkan tanpa membuat kod QR baharu. Walaupun kod ini berfungsi sama seperti kod statik, ia mengubah hala anda ke pautan perantara sebelum membawa anda ke kandungan. Walau bagaimanapun, ini berlaku di sebalik tabir; anda tidak akan perasan apa-apa semasa mengimbas.

Selain boleh diedit, kod dinamik boleh menyimpan lebih banyak data dalam bentuk yang berbeza. Mereka juga menyediakan penjejakan prestasi untuk kod QR, termasuk kiraan imbasan dan lokasi imbasan.

Kod statik CapCut mempunyai corak yang lebih kompleks dan menawarkan kes penggunaan tetap setelah dibuat. Akibatnya, anda tidak boleh mengedit kod QR selepas membenamkan kandungan anda. Selain itu, kod ini mempunyai ruang terhad dan membenamkan fail besar boleh menyebabkan corak sesak yang mengambil masa yang lama untuk diimbas.

Cara Menjana Kod QR pada CapCut

Jika anda sudah mempunyai CapCut pada PC anda, anda boleh mengikuti langkah ini untuk menjana kod QR CapCut:

 1. Pada halaman utama CapCut anda, navigasi ke panel sebelah kiri dan taip kod QR dalam bar carian. Ini akan memaparkan semua templat kod QR yang tersedia.
  Mencari kod QR dalam CapCut
 2. Pilih templat kod QR yang dikehendaki untuk membukanya pada papan pemuka.
  Memilih templat kod QR yang dikehendaki dalam CapCUt
 3. Sesuaikan kod QR anda agar sepadan dengan pilihan anda dan berikan ia daya tarikan visual. Anda boleh menyesuaikan elemen berikut:
  • Saiz: Pilih kod QR dan seret sudut ke dalam atau ke luar untuk mengurangkan atau meningkatkan saiz, masing-masing.
   Mengubah saiz kod QR dalam CapCut

  • Teks: Ketik ikon Teks dalam bar alat di sebelah kiri dan pilih kotak teks. Ini akan membolehkan anda menambah teks pada kod QR CapCut anda.
   Mengklik butang Teks dalam CapCut

  • Warna: Pilih pilihan Warna untuk memilih warna yang sebati dengan tema kandungan anda. Jika anda menggunakan campuran warna, ketik pemilih Warna dan masukkan kod heks atau pilih warna secara manual.
   Menyerlahkan tetingkap Warna dalam CapCut

  • Logo: Untuk menambahkan logo anda pada kod QR, ketik butang Import di sebelah kiri skrin. Seterusnya, pilih logo daripada fail peranti anda dan seret dan lepaskannya ke dalam kod QR. Pastikan untuk meminimumkan logo kepada saiz yang munasabah supaya kod QR kekal kelihatan.
   Mengklik butang Import dalam CapCut

 4. Muat turun kod QR anda sebagai fail vektor boleh skala, imej resolusi tinggi atau PDF.

Penggunaan Kod QR CapCut

Daripada mengimport kod QR daripada alat pihak ketiga, anda boleh menjananya dalam CapCut dan membenamkan pautan video anda. Ini mudah apabila anda ingin melakukan perkara berikut:

 • Tunjukkan lebih banyak kandungan: Jika video anda panjang, anda boleh membuat pratonton pendek dan melampirkan kod QR dengan pautan untuk video penuh. Ini menjadikan kandungan anda mudah untuk dikongsi dan boleh diakses daripada mana-mana peranti.

 • Kongsi sumber pendidikan: Anda boleh memaut kepada bahan tambahan menggunakan kod QR video, meningkatkan pengalaman pembelajaran khalayak anda.

 • Promosikan produk: Anda boleh menggunakan kod QR untuk mengubah hala penonton anda ke produk anda. Ini boleh membantu meningkatkan penukaran dan penglibatan.

Anda boleh menggunakan salah satu templat CapCut terbaik dan membenamkan kod QR anda di dalamnya untuk kegunaan masa hadapan.

Jadikan Kandungan Anda Lebih Mudah Diakses

Dari masa ke masa, CapCut telah berkembang menjadi alat serba boleh. Anda boleh menggunakannya untuk mengedit video anda dan menjana kod QR yang lebih mudah untuk dikongsi daripada pautan. Anda boleh menemui berbilang reka bentuk templat kod QR dan ciri penyesuaian untuk menjadikan kod mudah dilihat dan boleh diimbas.

Soalan Lazim

Mengapa saya tidak dapat mencari templat kod QR dalam CapCut saya?

CapCut mempunyai versi percuma dan langganan. Versi percuma mempunyai akses terhad kepada beberapa ciri, termasuk penjana kod QR. Jika anda tidak menemui templat kod QR, anda boleh menyemak sama ada langganan CapCut anda adalah terkini.

Berapa lama kod QR CapCut saya akan kekal sah?

Kod QR CapCut anda akan kekal sah selama-lamanya. Walau bagaimanapun, jika pautan yang dibenamkan dalam kod QR menjadi tidak sah, kod QR akan menjadi tidak berfungsi. Sebagai contoh, jika anda memautkan kod QR kepada tawaran promosi dengan tarikh tamat tempoh, kod tersebut tidak akan memaparkan kandungan yang dimaksudkan jika diimbas selepas tarikh terakhir.

Adakah saya memerlukan sambungan internet untuk mengimbas kod QR CapCut?

Secara teknikal, anda tidak memerlukan sambungan Internet untuk mengimbas kod QR yang menyimpan data seperti maklumat hubungan atau konfigurasi Wi-Fi. Walau bagaimanapun, jika kod QR membenamkan pautan ke kandungan dalam talian, seperti URL, anda memerlukan sambungan Internet untuk mendapatkan dan memaparkan kandungan tersebut.

Apakah saiz yang sesuai untuk kod QR CapCut saya?

Walaupun tiada keperluan saiz standard untuk kod QR CapCut, saiz sekitar 2 cm x 2 cm atau 3 cm x 3 cm menjadikan kod QR boleh dilihat dan boleh diimbas. Walau bagaimanapun, ia akan membantu jika anda juga mempertimbangkan jarak pengimbasan dan medium di mana kod akan dipaparkan untuk menentukan saiz yang sempurna.