Cara Menukar Nama iPhone Anda

40

Apabila anda membeli iPhone dari kedai Apple tempatan anda, ia mempunyai nama lalai – iPhone. Walau bagaimanapun, ini boleh mengelirukan apabila cuba menggunakan fungsi berorientasikan awam (AirDrop, hotspot) pada telefon kerana nama peranti anda sangat generik. Ini benar terutamanya apabila anda berada di khalayak ramai, dikelilingi oleh orang ramai yang bersenjatakan iPhone mereka sendiri. Nasib baik, penyelesaian paling mudah ialah menukar nama iPhone anda kepada sesuatu yang mudah anda kenali.

Cara Menukar Nama iPhone Anda

Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu tentang cara menukar nama iPhone anda.

iPhone – Cara Menukar Nama Anda Menggunakan Tetapan

Seperti yang dinyatakan, nama ditetapkan iPhone (bukan nombor produk) biasanya digunakan apabila telefon perlu disambungkan ke peranti lain. Sama seperti anda akan menemui pilihan yang menghadap ke luar dalam Tetapan, jadi anda akan mempunyai pilihan untuk menukar nama telefon anda.

Ikuti langkah di bawah untuk menukar nama iPhone anda menggunakan tetapan:

 1. Buka apl “Tetapan”.
 2. Tatal ke bawah senarai pilihan dan pilih “Umum.”
 3. Ketik “Perihal” berhampiran bahagian atas.
 4. Pilih “Nama” dalam menu Perihal. Ini akan menggesa kotak teks untuk muncul pada skrin
 5. Padamkan nama semasa dengan mengklik butang “x” di dalamnya atau dengan memadamkan nama secara manual.
 6. Masukkan nama iPhone baharu anda ke dalam kotak dan tekan “selesai” pada papan kekunci.
 7. Kembali ke Perihal dengan butang kiri atas untuk menyimpan dan memuktamadkan perubahan.

Untuk mengesahkan perubahan berjaya, anda boleh mengulangi langkah ini (kadangkala kotak teks tidak akan melekat). Jika ia berfungsi, nama baharu akan muncul dalam kotak jenis apabila anda tiba.

Cara Menukar Nama iPhone Anda pada PC

Terdapat lebih daripada satu cara untuk menukar nama iPhone anda. Selain dapat menukar nama iPhone anda melalui telefon anda dalam apl Tetapan anda, anda juga boleh menukarnya menggunakan iTunes melalui PC anda.

Berikut ialah langkah untuk menukar nama iPhone anda dengan iTunes:

 1. Sambungkan iPhone anda ke komputer anda.
 2. Buka “iTunes” pada komputer anda.
 3. Pilih ikon “iPhone” di penjuru kiri sebelah atas skrin iTunes.
 4. Klik pada butang “Peranti” untuk mengakses halaman butiran iPhone anda.
 5. Klik dua kali pada nama iPhone anda.
 6. Padamkan nama semasa dan masukkan nama baharu anda ke dalam kotak jenis.
 7. Tekan “Kembali” atau “Selesai” pada papan kekunci anda untuk memuktamadkan perubahan.

Nota: Sebaik sahaja anda menukar nama iPhone anda, iTunes akan menyegerakkan iPhone anda secara automatik.

Bilakah Nama iPhone Anda Kelihatan?

Terdapat banyak keadaan apabila nama iPhone anda kelihatan dan digunakan untuk mengenal pasti iPhone anda:

 • Hotspot Peribadi: Nama telefon anda ialah cara tempat liputan peribadi anda dinamakan apabila anda perlu mengakses Internet dengan peranti lain. Walau bagaimanapun, tempat liputan digunakan secara meluas dan mungkin sukar untuk mengesan telefon anda di lautan tempat liputan jika nama anda tidak dikenali.
 • AirDrop: Ini ialah ciri berguna yang membolehkan anda memindahkan fail antara peranti Apple berdekatan dengan lancar. Jika anda perlu mencari nama telefon generik anda setiap kali, ia boleh memperlahankan kecekapan alat yang berguna ini.
 • Bluetooth: Bluetooth digunakan untuk menyambung dan berkomunikasi dengan pelbagai peranti yang berbeza dan untuk pelbagai tujuan. Namun, sama seperti hotspot, ia sangat biasa. Oleh itu, tanpa nama yang diperibadikan, sukar untuk mengenal pasti telefon anda secara unik.
 • iCloud: Perkhidmatan awan tanda dagangan Apple juga menggunakan nama telefon anda. Ia juga merupakan tempat di mana ramai pengguna iPhone suka menyimpan dokumen peribadi mereka. Oleh itu, nama itu harus sama peribadi.
 • Apple Pay: Apabila berurusan dengan transaksi kewangan, anda sentiasa mahu memastikan segala-galanya dilakukan dengan lancar dan betul. Oleh itu, adalah penting untuk anda mengetahui secara konsisten cara membezakan iPhone anda.
 • Sandaran: Sandaran digunakan untuk menyimpan maklumat pada telefon anda secara rutin sekiranya sesuatu berlaku kepadanya. Selain itu, ia digunakan untuk memindahkan maklumat anda ke telefon baharu. Adalah penting untuk mengelakkan kekeliruan semasa proses ini dengan mengetahui cara mengenal pasti telefon anda dengan mudah.
 • Menyegerak ke iTunes: Nama iPhone anda ialah cara anda membezakan telefon apabila menyegerak ke iTunes. Selain itu, ia digunakan untuk mengenal pasti telefon anda setiap kali anda menggunakannya bersama dengan iTunes.

Mengapa Tukar Nama iPhone Anda?

IPhone ialah peranti yang sangat popular. Oleh itu, berjalan-jalan dengan telefon bernama iPhone boleh mengubah perkara mudah menjadi teka-teki. Teka-teki yang perlu diselesaikan setiap kali anda perlu mencari telefon anda.

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai sebab untuk menukar nama iPhone anda kepada sesuatu yang boleh anda kenali dengan segera:

 • Pengurusan peranti: Anda mungkin mempunyai berbilang peranti Apple dan tanpa menukar namanya, semuanya mungkin mempunyai nama lalai yang sama atau serupa. Oleh itu, menjadikannya sangat sukar untuk membezakan antara mereka. Memastikan semua peranti Apple anda mempunyai nama unik adalah penting untuk meminimumkan kekeliruan antara peranti.
 • Berkongsi antara peranti: Seperti yang dinyatakan di atas, jika anda tidak dapat membezakan antara peranti, peranti anda sendiri atau peranti lain, ia boleh menyebabkan kekeliruan yang serius. Ini benar terutamanya apabila ia berkaitan dengan perkongsian fail. Anda mungkin secara tidak sengaja menghantar maklumat peribadi anda ke peranti yang salah atau malah kepada orang yang tidak dikenali.
 • Mencari sandaran: Jika anda mempunyai berbilang peranti tanpa nama unik yang dilampirkan pada akaun iCloud yang sama, maka ia boleh menjadi mimpi ngeri untuk menyandarkan maklumat penting anda.

Nama iPhone Saya Tidak Akan Berubah

Jika anda mengikuti langkah-langkah tetapi apabila anda pergi untuk mengesahkan perubahan, nama lama kekal, terdapat beberapa sebab yang mungkin. Cuba pilihan penyelesaian masalah ini untuk menyelesaikan sebarang isu:

 • Kemas kini perisian anda: Masalah mungkin disebabkan oleh perisian anda sudah lapuk. Cuma, kemas kini iPhone anda kepada versi terkini dan ulangi langkah-langkah tersebut. Ini akan menyelesaikan isu jika ia berkaitan dengan iOS anda.
 • Perubahan tidak disimpan: Setelah anda selesai menukar nama iPhone anda, pastikan anda mengklik dan kembali ke skrin sebelumnya. Ini ialah langkah yang sebenarnya menyimpan perubahan pada tetapan iPhone anda. Oleh itu, jika anda terlepas langkah ini atau hanya tekan butang rumah untuk keluar, perubahan tidak akan disimpan.
 • Mulakan semula iPhone anda: Jika anda telah menolak kemungkinan yang dinyatakan di atas maka anda harus cuba memulakan semula telefon anda. Isu ini mungkin disebabkan oleh beberapa pepijat yang tidak didedahkan dalam sistem anda. Oleh itu, melakukan penetapan semula akan menghapuskan sebarang pepijat perisian. Setelah anda menetapkan semula iPhone anda, ulangi langkah.

Siapa Nama Saya Lagi?

Memastikan bahawa anda boleh membezakan iPhone anda dengan mudah daripada yang lain adalah kunci untuk mengelakkan sebarang percampuran yang boleh menjejaskan maklumat peribadi anda. Jadi, jika anda belum melakukannya, anda mungkin mahu menukar nama iPhone anda kepada sesuatu yang pasti milik anda.

Adakah anda telah menukar nama iPhone anda? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana butiran yang diterangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.