Cara Menukar Warna Teks dalam Minecraft

115

Keupayaan untuk mengubah suai warna dan gaya teks dalam Minecraft adalah berguna dan menyeronokkan. Ia membantu untuk menjadikan teks lebih mudah dibaca, membezakan antara pasukan yang berbeza dalam sembang dan menarik perhatian kepada mesej anda. Jika anda tertanya-tanya cara menggunakan ciri ini, kami sedia membantu.

Cara Menukar Warna Teks dalam Minecraft

Dalam panduan ini, kami akan menerangkan cara menukar warna teks dalam sembang Minecraft pada peranti yang berbeza. Selain itu, kami akan memberikan arahan tentang mengubah suai gaya teks dan menjawab beberapa soalan paling biasa yang berkaitan dengan topik tersebut. Teruskan membaca untuk mengetahui cara mengedit nama, mesej dan menandatangani teks mengikut keinginan anda.

Menukar Warna Teks dalam Minecraft pada iPhone

Ikuti langkah di bawah untuk menukar warna teks sembang dalam Minecraft untuk iPhone:

 1. Cari warna teks yang anda inginkan dalam senarai kod warna.
 2. Dalam sembang, masukkan simbol bahagian (§) sebelum mula menaip. Untuk melakukan ini, buka papan kekunci aksara, kemudian ketik dan tahan simbol &. Sekali lagi cadangan aksara muncul, pilih simbol §.
 3. Taipkan kod warna di hadapan teks anda. Jangan gunakan ruang antara kod warna dan teks anda. Sebagai contoh, “§4text” akan menukar teks anda kepada merah.
 4. Masukkan teks anda dan hantarkannya.

Menukar Warna Teks Minecraft pada Android

Berikut ialah cara menukar warna teks sembang dalam Minecraft Pocket Edition pada peranti Android:

 1. Cari warna teks yang anda inginkan dalam senarai kod warna.
 2. Dalam sembang, masukkan simbol bahagian (§) sebelum mula menaip. Untuk melakukan ini, buka papan kekunci aksara, kemudian ketik dan tahan simbol perenggan (¶). Sekali lagi cadangan aksara muncul, pilih simbol §.
 3. Taipkan kod warna di hadapan teks anda. Jangan gunakan ruang antara kod warna dan teks anda. Sebagai contoh, “§4text” akan menukar teks anda kepada merah.
 4. Masukkan teks anda dan hantarkannya.

Menukar Warna Teks dalam Minecraft pada Windows 10

Arahan umum untuk menukar warna teks sembang dalam Minecraft pada PC Windows 10 tidak jauh berbeza daripada peranti mudah alih. Satu-satunya perbezaan ialah lokasi simbol bahagian:

 1. Cari warna teks yang anda inginkan dalam senarai kod warna.
 2. Dalam sembang, masukkan simbol bahagian (§) sebelum mula menaip. Untuk melakukan itu, tahan kekunci Alt. Pastikan Num Lock didayakan dan tekan digit 0, 1, 6, dan 7 dalam susunan yang tepat ini.
 3. Taipkan kod warna di hadapan teks anda. Jangan gunakan ruang antara kod warna dan teks anda. Sebagai contoh, “§4text” akan menukar teks anda kepada merah.
 4. Masukkan teks anda dan hantarkannya.

Menukar Warna Teks dalam Minecraft pada Mac

Anda tidak boleh mengubah suai warna teks sembang dalam Minecraft pada Mac melainkan anda menggunakan blok arahan dan arahan tellraw. Berikut adalah contoh:

/tellraw @p {"text":"","extra":[{"text":"<AlphrMinecrafter> ","color":"white"},{"text":"I am typing in blue and bold text! ","color":"blue","bold":"true"}]}

Simbol Bahagian

Lokasi watak bahagian tidak jelas sama sekali, tidak kira peranti yang anda gunakan. Jika anda bermain Minecraft pada PC yang mempunyai Numpad, menaip simbol bahagian adalah agak mudah:

 1. Pastikan Num Lock dihidupkan, tahan kekunci Alt dan tekan digit 0, 1, 6 dan 7 dalam susunan yang tepat itu.
  Walau bagaimanapun, banyak komputer riba mempunyai papan kekunci yang lebih kecil yang tidak mempunyai Numpad. Dalam kes ini, prosesnya sedikit lebih rumit:
 2. Tekan kekunci Windows atau klik butang Mula.
 3. Taipkan charmap ke kotak Carian dan buka peta aksara.
 4. Pilih simbol §, kemudian klik Salin.
 5. Tampalkan watak itu ke dalam Minecraft.

Secara pilihan, anda boleh menggunakan papan kekunci pada skrin untuk memasukkan simbol §:

 1. Tekan kekunci Windows atau klik butang Mula.
 2. Taipkan osk dalam kotak carian.
 3. Apabila papan kekunci pada skrin muncul, klik Pilihan.
 4. Pilih Hidupkan pad kekunci angka dan sahkan dengan OK.
 5. Pilihan Num Lock harus muncul pada papan kekunci pada skrin; klik padanya.
 6. Tekan kekunci Fn + Alt pada papan kekunci anda secara serentak dan klik digit 0, 1, 6 dan 7 pada papan kekunci pada skrin dalam susunan yang tepat dan lepaskan kekunci Fn dan Alt.

Pada peranti mudah alih, mencari simbol bahagian adalah lebih mudah daripada pada komputer:

 1. Buka papan kekunci aksara. Untuk melakukan ini, ketik butang “123” yang terletak di sudut kiri bawah skrin anda (kedua-dua untuk peranti Android dan iPhone).
 2. Pada Android, ketik dan tahan simbol ¶. Pada iPhone, ketik dan tahan simbol &.
 3. Sekali lagi pilihan aksara muncul, pilih simbol § dan lepaskan kekunci.

Pada Xbox, proses menaip simbol bahagian adalah serupa dengan pada peranti mudah alih. Ikuti langkah di bawah:

 1. Tekan pencetus kiri untuk membuka papan kekunci aksara.
 2. Cari simbol perenggan, dan tahan sehingga lebih banyak cadangan muncul.
 3. Pilih simbol §.

Akhir sekali, jika kedua-dua pilihan yang dinyatakan di atas tidak berfungsi untuk peranti anda, anda hanya boleh menyalin simbol dalam talian dan menampalnya ke Minecraft.

Kod Warna Minecraft

Sememangnya, untuk menukar warna teks dalam sembang Minecraft, anda perlu mengetahui kod warna. Minecraft membolehkan anda memilih warna yang anda suka antara 16 variasi:

 • Hitam – 0
 • Biru tua – 1
 • Hijau – 2
 • Cyan – 3
 • Merah gelap – 4
 • Ungu – 5
 • Emas – 6
 • Kelabu muda – 7
 • Kelabu – 8
 • Biru – 9
 • Hijau muda – A/a
 • Biru muda – B/b
 • Merah – C/c
 • Merah jambu – D/d
 • Kuning – E/e
 • Putih – F/f

Kod Gaya Minecraft

Selain daripada warna teks, anda boleh mengubah suai gayanya dalam Minecraft. Taipkan simbol “§”, kemudian salah satu daripada kod gaya berikut:

 • Berani – l
 • Pukulan – m
 • Garis bawah – n
 • Italic – o
 • Tetapkan semula – r

Nota: Kod gaya hendaklah sentiasa berada di hadapan kod warna. Jangan gunakan sebarang ruang antara kod dan teks anda.

Soalan Lazim

Sekarang setelah anda tahu cara mengubah suai warna dan gaya teks dalam sembang Minecraft, anda mungkin ingin mengetahui lebih lanjut tentang mengedit teks dalam permainan. Cari jawapan kepada soalan paling popular di bawah.

Bagaimana Anda Menukar Warna Nama Anda di Minecraft?

Bukan sahaja mesej sembang boleh diwarnakan dalam Minecraft. Untuk membuat nama anda muncul di papan skor, ikut arahan di bawah:

1. Pastikan anda telah mendayakan arahan dalam permainan.

2. Dalam sembang, taip dalam \scoreboard teams add [team name] perintah.

3. Setelah pasukan baharu dibuat, taipkan \scoreboard teams join [team name] perintah. Anda boleh menjadi satu-satunya pemain dalam pasukan.

4. Taipkan pilihan \pasukan papan skor [team name] warna [§color code]. Secara pilihan, tekan kekunci Tab selepas “warna” untuk melihat warna yang tersedia, kemudian taipkan nama warna dan bukannya kod.

Bagaimana Saya Menukar Warna Teks Tanda di Minecraft?

Teks tidak boleh dibaca ialah isu biasa dengan papan tanda kayu oak gelap di Minecraft. Untuk menyelesaikannya, anda boleh mengubah suai warna teks. Minecraft telah menjadikannya sangat mudah untuk melakukannya. Ikuti langkah di bawah:

1. Taipkan mesej anda pada papan tanda.

2. Cari warna pewarna yang ingin anda gunakan.

3. Klik kanan tanda dengan pewarna.

Luahkan Keperibadian Anda dalam Minecraft

Mudah-mudahan, dengan bantuan panduan kami, anda kini boleh menyesuaikan teks dalam Minecraft agar sesuai dengan pilihan peribadi anda. Padankan kod warna dan gaya atau campurkan beberapa kod gaya untuk lebih banyak pilihan penyuntingan teks. Ciri ini membantu untuk mengekspresikan keperibadian anda sama seperti kulit yang hebat atau nama pengguna yang menarik.

Untuk apa anda menggunakan ciri pengubahsuaian warna teks dalam Minecraft? Adakah anda tahu pilihan penyesuaian yang lebih menyeronokkan dalam permainan? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.