Cara Menyertai Saluran dalam Discord

31
Video YouTube

Saluran Discord adalah perkara yang membuatkan aplikasi Discord menghiburkan. Sama ada saluran teks yang penuh dengan meme dan emoji atau saluran suara dengan semua jenaka dalaman dan perbualan bercakap sampah. Jika anda tidak berada dalam saluran, anda tidak benar-benar menggunakan Discord.

“Jadi, bagaimana saya menyertai parti itu?”

Jika anda baru menggunakan Discord, artikel ini menerangkan cara untuk menyertai saluran. Menambah pengalaman anda dengan berkomunikasi dengan orang lain adalah tambahan yang sangat baik untuk keseronokan permainan anda. Ia juga merupakan cara yang bagus untuk bukan pemain untuk berkomunikasi dengan orang lain.

Menyertai Saluran Discord

Terdapat dua senario yang anda akan temui semasa ingin menyertai saluran Discord. Anda sama ada sudah menjadi ahli pelayan yang ditemui atau anda tidak. Mari kita atasi kedua-duanya.

Jika anda kini ahli pelayan Discord yang menjadi hos saluran:

 1. Lancarkan apl Discord untuk Windows atau Mac atau akses Discord melalui pelayar web anda dengan menuju ke https://www.discord.com dan log masuk.
 2. Pilih pelayan yang anda inginkan daripada senarai di sebelah kiri skrin anda. Klik pada salah satu ikon untuk memasuki pelayan dan mempunyai senarai saluran dipaparkan.
 3. Pilih saluran yang anda ingin sertai. Anda mungkin perlu klik dua kali. Anda boleh memilih saluran sembang teks (ditandakan dengan tanda “#”, atau saluran sembang suara.

Jika anda bukan ahli semasa pelayan Discord yang menjadi hos saluran, terdapat dua cara utama untuk menyertai. Anda mendapat pautan jemputan daripada rakan atau cari satu dalam talian. Parti Discord tanpa kawan sama sekali mengalahkan tujuannya.

Menerima jemputan segera daripada rakan:

 1. Jemputan rakan mungkin akan datang melalui pemberitahuan e-mel atau mesej langsung di Discord, Twitter, atau di mana-mana sahaja perbualan dibenarkan. Salin pautan, serlahkannya dan tekan CTRL+C (PC) atau CMD+C (Mac).
 2. Seterusnya, lancarkan aplikasi Discord (jika anda memilikinya) atau log masuk menggunakan penyemak imbas anda dan Halaman web Discord.
 3. Klik pada “bulatan bertitik dengan tanda +.” Jika anda tidak pernah menyertai pelayan sebelum ini, ia akan menjadi satu-satunya pilihan yang disenaraikan selain daripada logo Discord.
 4. Anda mempunyai dua pilihan: Buat pelayan (yang bukan tujuan kami di sini) atau Sertai pelayan. Klik butang “Sertai pelayan” berwarna hijau di bahagian bawah sebelah kanan.
 5. Tampalkan “URL yang disalin” daripada rakan anda menggunakan “CTRL+V” (PC) atau “CMD+V” (Mac), dan kemudian klik “Sertai” butang.
 6. Selepas menyertai, anda akan digesa untuk mencipta nama pengguna. Ia tidak semestinya sama dengan DiscordTag anda, tetapi mungkin lebih baik untuk menjadikannya sesuatu yang biasa dan mudah dikenali.

Menyertai Pelayan Discord pada Mudah Alih

Menyertai pelayan atau saluran Discord pada peranti mudah alih anda adalah semudah melakukannya daripada aplikasi desktop pelayar web. Antara muka kedua-duanya agak serupa, jadi mengikut langkah yang sama seperti yang disenaraikan di atas akan membantu anda mula berkomunikasi dalam saluran atau pelayan tertentu.

Ketik pada sama ada Pelayan atau simbol “dikelilingi +” untuk menambah pelayan (terletak di sebelah kiri aplikasi.

Ketik pada saluran yang tersedia dan sertai perbualan jika anda sudah berada di pelayan atau tampal URL Pelayan dengan menekan lama di bahagian input skrin anda. Pilihan harus muncul untuk tampal; ketuk ia. Klik untuk meneruskan dan meneruskan proses persediaan seperti biasa.

Mencari Laman Web dengan Senarai Pelayan Discord

Hanya buka penyemak imbas anda dan ikuti salah satu pautan ini: https://www.discordservers.com/ atau https://discord.me/. Jika anda menghadapi masalah membuka mana-mana tapak web, cuba pelayar lain.

Pilihan 1: Menggunakan DISCORD SERVERS

 1. Navigasi ke “laman web DISCORD SERVERS.” Klik “Semak imbas” untuk melihat pelbagai pelayan, gunakan “bar carian” jika anda mempunyai penapis pelayan tertentu dalam fikiran, atau pilih daripada beberapa pelayan yang lebih popular yang disediakan pada halaman.
 2. Klik pada pelayan yang menarik minat anda untuk pergi ke halaman maklumat pelayan tersebut. Di sini, anda akan memaparkan kiraan ahli dan sedikit konteks tentang maksud pelayan.
 3. klik “Sertai Pelayan” ke kanan kalau nak join.
 4. Dalam halaman pelayar Discord yang muncul, log masuk untuk diterima masuk ke pelayan.
 5. Anda akan diarahkan ke saluran yang telah dilampirkan pautan.

Pilihan 2: Menggunakan DiscordMe

 1. Pastikan anda log masuk ke akaun Discord anda melalui aplikasi jika dipasang, atau gunakan tapak web jika tidak. Ini sangat penting!
 2. Navigasi ke “laman web DiscordMe.”
 3. Klik “Log Masuk dengan Discord” di penjuru kanan sebelah atas dan ikut gesaan. Ini juga penting!
 4. Kembali ke “laman web DiscordMe“ jika belum diubah hala. Anda sepatutnya melihat nama pengguna anda di bahagian atas sebelah kanan.
 5. Tatal untuk melihat pelayan yang tersedia.
 6. Klik “SETERUSNYA >>” di bahagian bawah untuk melihat lebih lanjut, atau gunakan fungsi carian.
 7. Pelayan yang dipromosikan (berbayar premium) dilabelkan “Cikgu,” “Platinum,” atau “Emas.”
 8. Klik “kad/blok” pelayan untuk melihat butiran lanjut. Anda boleh mengklik butang “Sertai” untuk melancarkan proses sambungan dengan serta-merta.
 9. Pada halaman maklumat pelayan (jika anda belum lagi mengklik “Sertai” pada kad/blok), klik butang “Sertai Pelayan”.
 10. Halaman itu mengubah hala ke halaman Discord pelayan.
 11. Jika ia menggesa anda untuk nama pengguna, anda tidak log masuk ke akaun Discord anda atau tapak web DiscordMe. Ikuti Langkah 1 dan 2 di atas untuk memastikan semuanya sedia.
 12. Jika anda menghadapi masalah mengakses pelayan Discord, kembali ke “laman web DiscordMe“ dan klik “Log masuk dengan Discord” sekali lagi.
 13. Anda akan diarahkan ke saluran yang telah dilampirkan pautan.

Sebab anda disyorkan untuk log masuk ke akaun Discord anda dalam talian melalui aplikasi atau tapak web dan menyambungkannya ke tapak web DiscordMe ialah anda boleh menghadapi masalah apabila cuba log masuk ke Discord hanya menggunakan tapak web DiscordMe.

Anda juga boleh menghadapi masalah dengan PC anda yang cuba menyambung ke akaun Discord yang lain atau tersesat dalam langkah semasa cuba menyambungkannya. Ia juga boleh kembali kepada akaun baharu jika anda memilih “Sudah mempunyai akaun” semasa log masuk di tapak web DiscordMe. Ini berpunca daripada pengalaman dengan isu tersebut. Ia menjadi keliru sama seperti anda.

Dengan log masuk ke akaun Discord anda dan menyambungkannya ke tapak web DiscordMe terlebih dahulu, ia tahu apa yang perlu dilakukan apabila anda memilih untuk menambah pelayan tanpa semua proses runaround dan pengesahan tambahan.

Terdapat beberapa laman web pengehosan pelayan Discord lain, seperti https://discordservers.me/ dan https://disboard.org/servers, jika anda ingin menyemaknya. Walau apa pun, anda kini secara rasmi mengetahui cara menyertai saluran Discord.

Bagaimana jika saya tidak dapat menyertai saluran

Terdapat beberapa sebab anda mungkin mengalami kesukaran untuk menyertai saluran:

 • Pautan jemputan telah tamat tempoh. Hubungi pentadbir pelayan dan minta yang baharu.

 • Kod anda tidak sah. Semak sama ada anda telah menyalin kod jemputan yang betul; ini adalah sensitif huruf besar-besaran.

 • Anda telah diharamkan. Walaupun anda telah mencipta akaun Discord baharu, saluran itu mungkin mencetuskan alamat IP anda sebagai satu dalam senarai larangan.

 • Had pelayan dicapai. Discord membolehkan anda mengakses 100 pelayan; jika anda telah melebihi had ini, anda tidak akan dapat menyertai tanpa mengalih keluar pelayan lain.

Jika penjelasan yang disenaraikan di atas tidak berkaitan dengan situasi anda, hubungi Sokongan Discord.