Cara Menyiarkan Semula Cerita Instagram Orang Lain

45
Video YouTube

Anda mungkin sudah tahu bahawa anda mendapat pemberitahuan secara automatik jika anda ditandakan dalam Kisah Instagram. Anda kemudian boleh menyemak siaran dan mengulas atau berkongsi semula dalam Cerita anda sendiri. Walau bagaimanapun, sekatan tertentu dikenakan.

Salah satu peraturan keemasan media sosial adalah untuk mengekalkan menyiarkan semula barangan lama ke tahap minimum. Kebanyakan rakan anda sudah pun melihat Cerita dan tidak mahu melihatnya lagi. Jika anda mempunyai rakan yang berbeza atau ingin melaungkan Cerita, maka tidak ada salahnya siaran semula pantas untuk dikongsi dengan rakan-rakan. Jika anda tidak selalu melakukannya dan memastikan anda membuat banyak Cerita anda sendiri, rakan anda tidak boleh keberatan.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara menyiarkan semula Cerita Instagram orang lain.

Menyiarkan semula Kisah Instagram

Keupayaan untuk menyiarkan semula Cerita Instagram telah dilancarkan secara beransur-ansur di seluruh dunia. Ia adalah kemas kini yang halus, terutamanya disebabkan oleh keinginan untuk mengelakkan kandungan basi (Cerita berulang).

Sesetengah pengguna tidak menyedari untuk seketika bahawa jika anda dimaklumkan tentang disebut dalam Cerita Instagram, anda akan melihat pautan ‘Tambah Ini pada Kisah Anda’ daripada suapan pemberitahuan apl Instagram pada peranti Android dan iOS/iPhone. Jika anda terlepas, anda juga boleh menemuinya dalam IG Direct Messages atau IG Messenger (versi mesej terbaharu yang berkait dengan apl Messenger sebenar).

Nota: Berkongsi Cerita Instagram orang lain hanya boleh dilakukan apabila privasi poster ditetapkan kepada “Awam” dan anda disebut sebelum atau selepas ia disiarkan.

Selain itu, ambil perhatian bahawa anda tidak akan mendapat pemberitahuan @sebutan apabila menggunakan versi web dan anda juga tidak boleh berkongsi Cerita mereka pada anda.

Nota: Untuk berkongsi Cerita seseorang pada anda, mereka mesti membenarkan orang lain berkongsinya dari dalam tetapan apl. Jika tidak, anda tidak akan mendapat pautan ‘Tambahkan Ini pada Cerita Anda’ daripada pemberitahuan @sebutan anda atau melihat pilihan “Tambahkan pada Cerita” pada halaman Cerita.

Ada satu perkara terakhir untuk disebutkan. Berkongsi Cerita Instagram seseorang pada anda masih jarang kerana ramai orang tidak mengetahui atau mendayakan ciri privasi, termasuk rakan, profesional dan juga perniagaan. Tambahan pula, Cerita mesti mengandungi kandungan daripada sumber “Awam” atau Reel atau siaran yang boleh anda buka dan kongsi ke IG Story anda.

Menambahkan Cerita Instagram kepada Anda melalui @sebutan

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, anda mesti disebut dalam Cerita IG untuk berkongsinya pada Cerita anda, dan profil mereka mesti ditetapkan kepada “Awam.” Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pengecualian—lebih lanjut mengenainya kemudian.

Gunakan langkah di bawah untuk menyiarkan semula Kisah orang ramai/pengikut yang menyebut anda.

 1. Buka Cerita IG yang ingin anda kongsikan di dalam Cerita anda dengan mengetiknya dari karusel gelongsor di bahagian atas.
 2. Semasa bermain, ketik ikon “Kongsi” dan pilih “Kongsi ke Cerita saya.”
 3. Ikuti gesaan penciptaan Cerita dan serahkannya.

Menambahkan Cerita Instagram kepada Anda melalui Kekili dan Siaran

Beberapa Cerita Instagram menyertakan Kekili atau siaran/imej dalam video mereka. Anda akan tahu apabila anda mengetik segmen itu dalam Cerita dan mencari butang pautan “Lihat siaran” atau “Tonton gulungan penuh”. Dalam kes itu, anda boleh mengakses dan berkongsi bahan sumber dalam Cerita anda. Sudah tentu, pengecualian juga ada di sini, yang anda akan dapati di bahagian seterusnya.

Begini caranya untuk berkongsi Cerita IG yang mengandungi Kekili atau siaran imej.

 1. Akses “Halaman Utama Instagram” dan pilih ikon “Kisah” di bahagian atas untuk yang ingin anda tambahkan pada Cerita anda.
 2. Ketik pada Cerita semasa ia dimainkan. Pilih pautan “Lihat siaran” atau “Tonton gulungan penuh” untuk membuka halaman asal.
 3. Ketik ikon “kongsi” di bahagian bawah sebelah kanan.
 4. Pilih “Tambahkan pada cerita.”
 5. Dalam proses penciptaan Cerita, buat sebarang pengeditan yang anda inginkan, kemudian ketik “Kisah anda” di bahagian bawah kiri untuk menyiarkannya serta-merta atau pilih ikon “>” untuk mendapatkan lebih banyak pilihan perkongsian, diikuti dengan menekan butang “Kongsi” biru.
 6. Ketik “Selesai” melainkan anda mahu berkongsinya dalam Mesej IG, dalam hal ini anda akan mengetik butang “Hantar” di sebelah mana-mana penerima.

Sebaik sahaja anda menerbitkan Cerita anda, poster asal akan muncul dalam ikon kecil. Kisah akan disiarkan pada suapan anda sebagai Cerita anda yang lain, dan rakan anda boleh memilih ikon poster asal untuk dihantar ke profil mereka. Selagi profil mereka terbuka, rakan anda akan dapat melihat profil mereka dan berinteraksi seperti biasa.

Beberapa Pengecualian untuk Berkongsi Kisah Orang Lain dalam Anda

Anda sudah tahu bahawa untuk berkongsi Cerita IG pada anda, profil pengguna mesti ditetapkan kepada “Awam”, dan Cerita mesti menyertakan “sebutan” nama pengguna anda. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak tahu bahawa terdapat beberapa pengecualian kepada peraturan tersebut. Perkara ini telah disebutkan di atas, jadi ini dia.

Mula-mula, anda boleh berkongsi Cerita pada anda yang tidak menyertakan sebutan, selagi ia mengandungi Kekili atau Siaran awam yang anda boleh buka dan gunakan dalam Cerita anda, seperti yang dinyatakan di atas.

Kedua, Cerita yang menggunakan Kekili atau Siaran boleh digunakan untuk mencipta Cerita anda dengan mengetik padanya dan memilih “Lihat siaran” atau “Tonton gulungan penuh.” Seterusnya, ketik ikon “Kongsi” dan pilih “Kongsi ke Cerita saya.” Jika anda melalui laluan ini, ingat bahawa video akan dipotong kepada masa maksimum yang dibenarkan pada Cerita, tetapi ia berfungsi.

  Berkongsi Cerita dalam Mesej Langsung

  Jika anda ingin menghantar Cerita kepada satu atau beberapa orang sahaja, Instagram memberi anda kebebasan untuk berbuat demikian. Dengan mengandaikan tetapan privasi mereka tidak menghalangnya, ikut langkah berikut:

  Buka Cerita yang ingin anda siarkan semula

  Ketik ikon Pesawat

  Lokasi ikon kapal terbang mungkin berbeza-beza bergantung pada OS anda, jadi anda mungkin perlu mencarinya.

  Pilih penerima dan ‘Hantar’

  Apabila menyiarkan semula adalah perkara yang baik

  Menyiarkan semula kerja orang lain di media sosial adalah sesuatu yang perlu dilakukan dengan berhati-hati dan dilakukan dengan betul. Instagram menjaga atribusi dengan menambahkan profil pencipta Cerita asal pada siaran semula anda, tetapi jika tidak, adalah adab yang baik untuk mengaitkannya dengan hashtag atau pautan.

  Siaran semula boleh membantu pengguna individu dan orang yang mempromosikan diri mereka, produk atau perkhidmatan mereka atau perniagaan mereka. Anda hanya perlu melakukannya dengan betul.

  Berikut ialah beberapa cara menyiarkan semula boleh menjadi positif:

  Mempromosikan acara tempatan atau badan amal – Tiada siapa yang keberatan anda menyiarkan semula Kisah Instagram yang mempromosikan acara atau badan amal tempatan, selagi anda hanya melakukannya sekali dan ia menambah nilai kepada organisasi itu.

  Menyediakan petua berguna atau penyelesaian masalah – Sedikit seperti TechJunkie lakukan di sini, menyiarkan semula cadangan untuk menyelesaikan isu atau menyelesaikan masalah sentiasa dialu-alukan. Kita semua mempunyai masalah teknologi sekali-sekala, jadi nasihat yang benar-benar membantu biasanya diterima dengan penuh rasa syukur.

  Berkongsi berita yang menarik, rawak atau tergempar – Selagi ia bukan berita palsu atau kandungan politik, orang biasanya tidak keberatan untuk menyiarkan semula sesuatu yang tidak dijangka, menarik atau berita-berita. Hanya selektif dalam apa yang anda siarkan dan pastikan ia relevan.

  Mempromosikan diri anda atau produk anda – Anda mesti berhati-hati untuk tidak terlalu mempromosikan. Namun, siaran semula sekali-sekala untuk mempromosikan sesuatu yang anda lakukan atau sesuatu yang dicapai oleh produk atau perkhidmatan anda biasanya diterima dengan baik. Selagi siaran semula seperti ini diminimumkan, selalunya ia akan turun okay.

  Menyiarkan semula Cerita Instagram biasanya tidak mengapa asalkan poster asal tidak kisah dan ia berkaitan dengan orang yang anda kongsikan. Promosikan diri anda terlalu kerap, dan orang ramai akan mula mematikan dengan cepat. Ini bermakna apabila anda menyiarkan sesuatu yang benar-benar berguna, ia tidak akan mencapai jangkauan yang sepatutnya.

  Mengapa saya tidak boleh menyiarkan semula Cerita seseorang?

  Kemungkinan besar, akaun orang itu ditetapkan kepada “Persendirian”. Jika begitu, ia sepatutnya memberi anda mesej yang menyatakan hanya mereka yang berkawan dengan orang itu boleh melihat kandungannya.

  Jika anda tidak melihat ikon kapal terbang, pastikan apl Instagram anda mempunyai kemas kini terkini. Seperti yang dinyatakan di atas, sesetengah pengguna tidak mendapat pilihan untuk menyiarkan semula cerita apabila orang lain melakukannya. Mengemas kini apl anda mungkin membolehkan anda menyiarkan semula.

  Sebab lain anda mungkin tidak dapat menyiarkan semula Cerita orang lain ialah Instagram menghalang anda daripada berbuat demikian. Sama ada anda telah melanggar garis panduan komuniti atau sebab lain, anda mungkin ingin menghubungi sokongan Instagram jika anda tidak dapat menyiarkan semula cerita apabila anda tahu sepatutnya.

  Adakah seseorang akan tahu jika saya menyiarkan semula Cerita mereka? Walaupun saya menghantarnya dalam DM?

  Ya, pengguna akan dimaklumkan bahawa anda telah berkongsi Cerita mereka. Adalah lebih baik untuk menyemak dengan seseorang terlebih dahulu melainkan ia termasuk dalam salah satu kategori yang dinyatakan di atas.

  Bolehkah seseorang melihat bahawa saya melihat cerita Instagram mereka?

  ya. Pencipta boleh mengklik pada Cerita mereka dan melihat setiap orang yang menontonnya.