Cara Tetapkan Semula Kilang Windows 10 dan Mengapa Anda Perlu

86

Amalan yang baik untuk menetapkan semula kilang komputer anda apabila anda menjual atau melupuskannya, tidak kira sama ada PC Mac atau Windows. Tidak kira sama ada anda menggunakannya setiap hari untuk kerja penting atau hanya melihat gambar sekali-sekala. Peranti anda pasti mempunyai semua jenis maklumat peribadi dan sensitif padanya.

Ia juga berfaedah untuk menetapkan semula kilang Windows 10 sekali-sekala untuk memastikan ia berfungsi dalam keadaan optimum. Lagipun, banyak data (sedang digunakan dan tertinggal serpihan) terkumpul dari semasa ke semasa. Salah satu cara terbaik untuk memadam bersih cakera keras ialah menetapkan semula PC Windows anda, dan jika anda menjalankan Windows 10, ia agak mudah dilakukan. Cuma pastikan anda menyandarkan dokumen penting, video, simpanan permainan, imej, lesen dan data penting anda yang lain.

Jika anda perlu menetapkan semula kilang komputer riba atau PC anda dan mengembalikannya kepada tetapan lalai asalnya, artikel ini membimbing anda melalui proses tetapan semula dan ia berfungsi pada mana-mana peranti Windows 10.

Tetapkan Semula Kilang Windows 10 menggunakan Pilihan ‘Set Semula PC Anda’

Sebelum beralih ke tetapan semula kilang Windows 10, pastikan anda membaca artikel ini sepenuhnya dan lihat Soalan Lazim penting di bahagian bawah. Selepas itu, anda boleh memutuskan sama ada tetapan semula kilang boleh dilaksanakan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pilihan tetapan semula mungkin menggunakan lesen OEM asal jika anda menaik taraf versi Windows 10 anda, seperti dari Rumah kepada Pro. Jika senario itu terpakai kepada anda, cuba tukar lesen dalam menu Tetapan.

Jika proses itu tidak berfungsi (kemungkinan besar tidak), anda perlu melakukan pemasangan/naik taraf bersih menggunakan lesen dan perisian yang lebih baharu. Berikut ialah langkah untuk menetapkan semula peranti Windows 10 anda.

 1. Mulakan dengan mengklik pada “Menu Mula -> Tetapan.” Menu Mula Windows
 2. Kemudian, pilih “Kemas Kini & Keselamatan.” Sebagai alternatif, taip “Reset” tanpa petikan ke dalam “kotak carian Cortana.”Menu Tetapan Windows
 3. Daripada menu “Kemas Kini & Keselamatan”, pilih “Pemulihan” di sebelah kiri skrin. Kemas Kini Windows dan Menu Keselamatan
 4. Pemulihan akan memaparkan halaman baharu dengan pilihan tambahan. Untuk memulihkan PC anda, anda perlu memilih “Tetapkan semula PC ini.”Halaman Pemulihan Windows
 5. Kini, anda akan mempunyai dua pilihan: (1) “Simpan fail saya”, (2) “Alih keluar semua.” Pilihan pertama akan menyimpan fail peribadi anda dan sesuai untuk tetapan menyegarkan secara umumnya dan mengalih keluar apl yang dipasang. Pilihan kedua akan mengalih keluar semua fail.
  Windows Recovery Prompt
 6. Jika anda memutuskan untuk menggunakan pilihan “Simpan fail saya” di atas, anda akan melihat tetingkap baharu. Untuk Windows dengan Kemas Kini Mei 2020 atau lebih baru, anda akan mendapat dua pilihan untuk memasang semula Windows 10: “Muat turun awan” dan “Pasang semula setempat”. Pilihan awan memasang semula Windows 10 dengan versi terkini. Pilihan setempat menggunakan data pemasangan sedia ada daripada peranti anda. Windows Recovery Prompt 2
 7. Sekarang, anda seterusnya akan melihat tetapan untuk perkara yang akan dilakukan tetapan semula. Klik “Seterusnya” apabila bersedia. Windows 10 Reset This PC - Simpan fail saya
 8. Kemudian, skrin seterusnya akan memberi anda pilihan untuk melihat senarai aplikasi yang akan dipadamkan. Klik “Tetapkan Semula” apabila bersedia. Windows 10 Reset This PC - Simpan fail saya - Reset
 9. Jika anda memilih pilihan “Alih keluar semua”, anda kemudiannya perlu memilih “Muat turun awan” atau “Pasang semula setempat” jika anda mempunyai Kemas Kini Windows Mei 2020 atau lebih baru. Windows Recovery Prompt 2
 10. Kemudian, anda akan dibentangkan dengan tetapan untuk penetapan semula. Klik “Seterusnya” apabila anda sudah bersedia. Windows 10 Reset This PC - Alih keluar semua
 11. Kemudian, klik pada “Reset” dalam tetingkap seterusnya. Tetapkan Semula Windows 10 PC ini - Alih keluar segala-galanya - Tetapkan Semula

Selepas penetapan semula selesai, anda akan melihat satu atau lebih fail HTML pada Desktop anda, menyenaraikan semua aplikasi yang dipadamkan. Anda boleh memutuskan perkara yang hendak dipasang semula dari awal.

Selain itu, Windows 10 menyimpan semua data lama dalam folder “Windows.old”, jadi anda sentiasa mempunyai pilihan itu untuk mengekstrak data dari sana jika perlu. Ingatlah bahawa kebanyakan aplikasi tidak akan mempunyai maklumat lesen dalam Windows Explorer, tetapi anda masih boleh mencari data berharga.

Bergantung pada pilihan anda, dan kelajuan sistem anda, penetapan semula akan mengambil masa sehingga satu jam. Anda akan tahu proses itu selesai apabila anda digesa dengan perjanjian lesen.

Jika anda belum bersedia untuk menetapkan semula tetapi akan berada pada masa hadapan, anda boleh menetapkan Windows 10 untuk membuat sandaran fail anda dan mengemas kininya secara automatik, antara sekarang dan apabila anda ingin menetapkan semula kilang komputer riba anda. Walau bagaimanapun, pilihan sandaran bukan untuk lesen dan program; ia adalah untuk data yang disimpan secara peribadi. Sesetengah program sandaran pihak ketiga menawarkan pemilihan fail bebas yang membolehkan anda memulihkan program yang dipasang (dan lesen dalam beberapa kes).

Tetapan Semula Windows 10

Seperti yang anda lihat sekarang, tidak banyak yang perlu dilakukan untuk menetapkan semula Windows 10. Cuma pastikan anda mempunyai fail penting anda disandarkan ke tempat yang selamat sebelum anda memulakan proses. Walaupun anda memilih untuk menyimpan fail dan hanya memasang semula OS, adalah lebih baik untuk selamat daripada menyesal.

Kongsi pengalaman anda dengan menetapkan semula Windows 10 di bawah.

Soalan Lazim Tetapan Semula Kilang Windows 10

Apakah Perbezaan antara Tetapan Semula Windows 10 dan Permulaan Baru?

Tetapan Semula Windows 10 direka untuk memasang semula OS Windows 10 dalam keadaan OEM asalnya apabila anda membelinya. Oleh itu, semua aplikasi dan lesen pihak ketiga PREINSTALLED yang disertakan dengan peranti akan dipasang semula. Permulaan Baru Windows 10 adalah serupa dengan tetapan semula, kecuali ia TIDAK mengekalkan OEM dan perisian dan lesen pihak ketiga yang diprapasang—ia memasang semula Windows 10 dari awal.

Nota: Versi Windows 2004 (bukan setahun) dan ke atas menggabungkan pilihan “Permulaan Segar” ke dalam pilihan “Tetapkan semula PC saya”.

Adakah Amalan Baik untuk Tetapkan Semula Windows 10?

Ya, adalah idea yang baik untuk menetapkan semula Windows 10 jika anda boleh, sebaik-baiknya setiap enam bulan, jika boleh. Kebanyakan pengguna hanya menggunakan tetapan semula Windows jika mereka menghadapi masalah dengan PC mereka. Walau bagaimanapun, banyak data disimpan dari semasa ke semasa, sesetengahnya dengan campur tangan anda tetapi kebanyakannya tanpanya.

Data yang paling biasa dikumpul termasuk aktiviti OS anda dan maklumat peribadi anda. Tindakan seperti sejarah penyemakan imbas, suka sosial, perkongsian sosial, paparan berita, sejarah carian, video yang dilihat, auto-simpan dokumen, fail sandaran sementara, sejarah paparan PDF dan banyak lagi disimpan pada sistem dan digunakan untuk tujuan tertentu.

Data boleh terkumpul dengan agak cepat dan terus berputar dan memperlahankan sistem anda semakin anda menggunakan PC anda. Jika dibiarkan tanpa pengawasan, data boleh diperoleh daripada perisian hasad, perisian pengintip dan cara lain. Menetapkan semula PC anda (seperti yang mungkin anda lakukan dengan telefon pintar Android anda) memastikan prestasi optimum dan kestabilan secara berterusan.

Adakah Tetapan Semula Windows 10 Menyimpan Dokumen, Muzik, Imej dan Kenalan?

Ya, Windows 10 mengekalkan folder peribadi seperti My Documents, My Videos dan My contacts semasa melakukan Windows 10 Reset. Walau bagaimanapun, ANDA MESTI menyatakan bahawa anda ingin menyimpan data peribadi anda apabila ia menggesa anda. Jika tidak, tetapan semula akan memadamkan semuanya kecuali perisian OEM/prapasang dan bermula dari awal.

Adakah Menetapkan Semula Windows 10 Menyimpan Data Permainan?

Biasanya, tetapan semula Windows 10 TIDAK menyimpan data permainan atau permainan. Proses ini bertujuan untuk menyediakan OS Windows yang bersih, tetapi ia menawarkan pilihan untuk menyimpan beberapa data anda, seperti dokumen, imej, dll. Permainan yang dipasang secara bebas atau dipasang oleh pihak ketiga tidak akan disandarkan.

Jika anda mempunyai permainan daripada Gedung Microsoft, data simpanan mungkin dapat diperoleh semula apabila anda memasangnya semula, tetapi itu bergantung pada fungsi dan pilihan permainan. Microsoft tidak mengendalikan simpanan permainan secara peribadi di Gedung Microsoft.

Adalah lebih baik untuk menyandarkan sebarang data permainan yang berharga sebelum menetapkan semula PC anda, dan ini memerlukan penyelidikan dan kaedah unik berdasarkan simpanan dan tetapan permainan yang perlu anda simpan.

Adakah Tetapan Semula Windows 10 Menyimpan Pemacu Tersuai?

Tidak, tetapan semula Windows 10 tidak mengekalkan sebarang pemacu. OS memasang semula pemacu lalai atau pemacu yang Microsoft ada dalam pangkalan datanya, jadi anda perlu memasang semula pemacu pihak ketiga atau tersuai sendiri.

Adakah Menetapkan Semula PC Saya dalam Windows 10 Memerlukan Kemas Kini Sekali Lagi?

Ya, tetapan semula Windows 10 tidak mengekalkan kemas kini, jadi anda perlu memasangnya semula. Walau bagaimanapun, Kemas Kini Ditampilkan terbaharu merangkumi semua kemas kini sebelum ini supaya ia tidak begitu teruk.