Ceriakan panggilan persidangan video anda: Kesan, permainan, dsb.

13
Sidang video NextPit memberi tip helah
© nextpit

Selepas melalui lebih daripada setahun keletihan pandemik dan berurusan dengan panggilan video hampir setiap hari sambil anda terus berhubung dengan rakan, keluarga dan rakan sekerja anda di tempat kerja, perkara boleh menjadi sangat suram dan berulang terlalu cepat. Adakah anda mahu menyedapkan hati? Kami di NextPit telah berkumpul (hampir) dan membincangkan cara yang berbeza untuk menceriakan mesyuarat maya anda dengan menambahkan sedikit daya tarikan dan keterujaan.

Kami telah membahagikan artikel ini kepada dua bahagian. Segmen bahagian pertama adalah tentang cara anda boleh menyemarakkan panggilan video dalam platform terkenal menggunakan latar belakang, kesan dan lain-lain, yang melibatkan orang seperti Google Meet, Microsoft Teams, Zoom, dsb. Untuk bahagian kedua, kami akan berurusan dengan permainan kasual yang boleh anda mainkan bersama-sama dengan rakan dan keluarga anda atau bahkan meniup sedikit tenaga selepas bekerja.

Ceriakan panggilan video anda menggunakan bilik maya, penapis dan kesan lain

Rubens: Menggunakan penapis Snapchat dalam sembang video

Apabila anda tidak menjalankan temu duga kerja maya, Snapcamera (muat turun di sini) membawa nafas segar ke panggilan persidangan video anda. Tersedia untuk Windows dan macOS, perisian desktop ini membolehkan anda menindih penapis biasa Snapchat pada imej kamera web anda.

Bagaimanakah ia berfungsi? Ia adalah mudah, sungguh. Snapcamera mengambil isyarat daripada kamera web anda dan pada masa yang sama mencipta kamera web maya, yang kemudian anda boleh pilih dalam alat persidangan video pilihan anda. Dari situ, anda boleh menghiasi diri anda dengan semua jenis penapis kecantikan, telinga arnab dan rupa anime.

kamera web maya

Snapcamera menjana kamera web maya yang boleh anda pilih sebagai sumber video seperti Google Meet dan lain-lain. Mengenai apa yang Wirecast dan OBS mampu, baca sendiri di bawah / © NextPit

Nota: Selepas melancarkan Snapcamera, anda biasanya perlu memulakan semula alat persidangan video atau penyemak imbas anda untuk membolehkan kamera web maya dikenali.

Ben: Bawa kopi untuk diri sendiri!

Sudah tentu anda tahu sekarang bahawa anda boleh menukar imej latar belakang anda pada Google Meet, Zoom dan perisian lain yang serupa. Dengan Google Meet, anda kini boleh melakukan perkara yang sama untuk video, membolehkan anda menjadi lebih suka bermain dan meringankan suasana yang suram. Sebagai permulaan, mengapa tidak membawa diri anda minum kopi di tempat kerja? Begini cara melakukannya:

Sebelum mesyuarat bermula, lancarkan apl kamera pada komputer riba atau Macbook Windows anda. Rakam video diri anda dalam kedudukan ini, tanpa dilihat. Tunggu beberapa minit atau saat, dan pada satu ketika datang ke dalam bingkai dengan secawan kopi.

Google Meeet Quatsch

Ambil video anda berjalan di sekitar bilik – dan pilih itu sebagai latar belakang untuk panggilan video anda. Kekeliruan di kalangan rakan sekerja anda dijamin 😉 / © NextPit

Kesannya berfungsi dengan baik jika kamera anda mempunyai sudut yang agak lebar dan meja anda kelihatan. Di samping itu, bergerak sedikit ke dalam gambar atau berjalan di latar belakang dengan cara yang tidak peduli. Setelah video dirakam, hentikan rakaman. Apabila rakaman bermula, adalah berguna jika lengan atau jari anda tiada dalam gambar, kerana ini akan membuatkan rakan sekerja anda curiga sejak awal lagi.

Setelah rakaman disimpan pada komputer anda, lancarkan program panggilan video anda. Untuk menguji teori saya, saya menggunakan Google Meet. Sekarang pilih video sebagai imej latar belakang untuk panggilan anda. Saya perlu memaparkan semua format fail yang serasi di bawah Windows apabila memilih imej latar belakang. Secara lalai, video tidak akan dipaparkan.

Sebaik sahaja anda memilih video, ia akan dimainkan secara automatik. Oleh itu, adalah sangat disyorkan anda memasuki panggilan video terlebih dahulu, supaya kemungkinan perbezaan pendedahan tidak terlalu ketara. Dari situ, anda menunggu dengan penuh perhatian untuk kopi dan reaksi rakan sekerja anda.

Petua lain: Mengapa tidak letakkan cawan kopi di tepi paparan dan kemudian nikmati seteguk selepas doppelganger digital anda membawakan kopi anda? Terdapat juga banyak idea lain yang boleh dilaksanakan dengan cara ini. Biarkan kreativiti anda berkembang pesat!

Stefan: Input kamera maya untuk Meet dan lain-lain

Mengikuti prinsip yang sama seperti Snapcamera, anda juga boleh menggunakan program penstriman langsung seperti OBS (percuma) atau Wirecast sebagai sumber imej. Alat ini akan membenamkan diri mereka sendiri antara kamera web anda dan alat persidangan video, tetapi ia boleh melakukan lebih daripada “hanya” beberapa kesan.

Selain kamera web anda, anda boleh menyepadukan kamera luaran yang lain, mengimport sebarang bahan video dan audio, atau malah strim dalam talian, menindih teks pada video, memasang pemandangan skrin pisah atau menggunakan pelbagai kesan imej. Anda juga boleh membenarkan rakan dan keluarga menonton anda bermain.

obs sebagai kamera maya

Prinsipnya mudah: Mula-mula anda memasang pemandangan daripada pelbagai sumber imej dan bunyi (1), diikuti dengan mendayakan kamera maya (2). / © NextPit

Sebaik sahaja anda telah memasang pemandangan daripada sumber imej dan bunyi yang berbeza, anda hampir selesai. Kedua-dua OBS dan Wirecast mempunyai butang dalam antara muka untuk mengaktifkan kamera maya. Dari sana, anda boleh memilihnya sekali lagi dalam perisian persidangan video pilihan anda. Dalam OBS, anda kemudian boleh mengarahkan dan merakam panggilan video anda, atau menstrimkannya ke YouTube, Twitch dan perkhidmatan lain yang serupa.

Rubens: Mod Bersama membawa pasukan dalam satu bilik

Petua ini berfungsi untuk semua pengguna Microsoft Teams. Daripada menghalau pelbagai peserta persidangan ke kotak mereka sendiri, sembang video boleh dialihkan ke bilik umum. Potongan badan para peserta kemudiannya boleh dilihat di sini sebelah menyebelah dalam bilik darjah, bar atau teater.

auditorium mod bersama 1920x1080

Mod Bersama Microsoft Teams membawa peserta mesyuarat anda kembali ke bilik darjah / © Microsoft

Ini membolehkan dewan kuliah maya menjadi kosong seperti universiti dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kerana Microsoft mengehadkan ciri kepada panggilan video yang mengandungi sekurang-kurangnya lima peserta. Jika anda menggunakan akaun korporat, pentadbir anda mesti mengaktifkan ciri ini terlebih dahulu agar ia berfungsi. Adakah semua keperluan telah dipenuhi? Kemudian klik pada tiga titik di sudut kanan atas skrin dan aktifkan “Mod Bersama”.

Microsoft sedang menguji mod ini untuk panggilan dengan hanya dua peserta, tetapi pada masa ini ciri ini hanya tersedia untuk peserta pratonton pembangun.

Permainan terbaik untuk persidangan video

Ben: Main Gartic Phone, kerana ia hebat

Petua ini juga kurang sesuai untuk digunakan dalam mesyuarat kewangan bulanan dan banyak lagi untuk pertemuan peribadi (atau keseronokan selepas kerja maya dengan rakan sekerja anda). Di sini, permainan “Telefon Gartic” ialah idea yang menyeronokkan untuk dicuba. Ia adalah versi moden Monday Painter, yang mana anda perlu bermain dengan sekurang-kurangnya empat orang.

Sebaik sahaja anda memberi nama dan memulakan permainan, anda perlu memikirkan frasa atau cerita pendek. Rakan sekerja anda kemudiannya perlu melukisnya, sama seperti menggunakan Windows Paint dengan tetikus atau pad sentuh.

Hasilnya pasti lucu, terutamanya dengan tahap kesukaran yang tinggi, kerana berdasarkan jawapan pada imej yang dilukis dengan buruk adalah sangat mencabar. Lukis, teka, bilas dan ulangi untuk pusingan yang tidak berkesudahan. Anda mungkin akan mendapati masa berlalu dengan cepat dengan cara ini.

Kemuliaan mahkota, sudah tentu, semua lukisan dan istilah akan ditunjukkan sebagai video. Duduk bersama dalam panggilan dan berseronok dengan lukisan yang dibina dengan buruk dan istilah yang tidak masuk akal adalah cara yang sangat menyeronokkan untuk menghabiskan masa!

Ngomong-ngomong, saluran TV dalam talian Rocketbeans.tv telah mengubah Gartic Phone menjadi format yang sesuai dengannya. Jika anda ingin melihat cara permainan ini berfungsi, saya telah membenamkan video di atas. Selamat meneka!

Stefan: Ia tidak semestinya sembang video

Sudah tentu ia sentiasa menggembirakan untuk melihat rakan dan keluarga pada skrin anda. Tetapi jika anda telah merenung antara satu sama lain di skrin selama berbulan-bulan, tidak mengapa untuk melakukan sembang video tanpa sebarang imej. Mengikuti petua Ben dengan Gartic Phone, saya ingin menggalakkan anda bermain beberapa permainan bersama-sama.

Berikut ialah beberapa cadangan permainan mudah yang boleh diambil dalam beberapa minit dan dimainkan bersama:

  • Adakah anda suka Scrabble? Kemudian anda pasti perlu menyemak Words with Friends, yang sudah tersedia dalam versi kedua. Permainan ini membolehkan anda memburu kata-kata bersama rakan dan bersaing antara satu sama lain untuk mendapatkan mata terbanyak. Ia percuma untuk Android dan iOS.
  • Jika Words with Friends terlalu “klasik” yang membosankan untuk anda, maka cuba Kitty Letter daripada pembuat “Exploding Kittens”. Tidak tahu? Semak ia keluar! Ia percuma untuk Android dan iOS!
  • Dan semasa kita melakukannya: Sudah tentu Anak Kucing Meletup itu sendiri juga merupakan cadangan mutlak; bagaimanapun, ia akan berharga $1.99 pada Android dan iOS.
  • Klasik mutlak antara permainan berbilang pemain (analog) ialah UNO. Permainan kad kini juga tersedia untuk Android dan iOS, memberi anda peluang untuk menunjukkan kemahiran kad gila anda dengan mengalahkan lawan anda dengan tangan anda. Satu-satunya kelemahan ialah anda terperangkap dengan peraturan UNO sekolah lama. Melempar “+4” pada “+2” tidak boleh dilakukan di sini!
  • Di antara kita (Android, iOS, Steam dan pelbagai konsol) mempunyai keluk pembelajaran yang lebih curam daripada aplikasi yang disebutkan di atas, tetapi ia juga boleh difahami dalam masa 10 minit. Anda berada di stesen angkasa dengan orang lain dan mesti menyelesaikan satu siri masalah yang sangat mudah bersama-sama untuk membaiki stesen angkasa. Di tengah-tengah semua orang terletak seorang pengkhianat yang cuba mensabotaj pasukan.

Adakah ini tidak mencukupi? Kami juga telah menyusun senarai permainan berbilang pemain untuk iOS dan Android hanya untuk anda. Walau bagaimanapun, pengesyoran di atas semuanya lebih “mesra keluarga” dan sangat mudah untuk diambil.

Selain itu, jika orang sekeliling tidak berasa seperti bermain permainan, anda boleh menonton filem, siri TV atau video kucing di YouTube bersama-sama secara alternatif. Kami akan menerangkan cara ini berfungsi dalam artikel berasingan.

  • Tonton filem, siri TV dan YouTube bersama-sama dari jauh: Begini caranya!

Bagaimanakah anda menyemarakkan persidangan video dan panggilan keluarga anda? Kami menantikan idea anda dalam komen!