Cip Qualcomm Beastly Snapdragon 8 Gen 3 Boleh Debut pada Oktober

11
Snapdragon 8 Gen 3 01
© NextPit

Qualcomm mengumumkan tarikh untuk Sidang Kemuncak Snapdragon seterusnya. Dalam kenyataan akhbar, syarikat itu berkata bahawa acara itu akan bermula pada 24 Oktober yang akan diadakan di Maui, Hawaii. Dijangkakan bahawa Snapdragon 8 Gen 3 akan memecahkan penutup manakala telefon pertama yang berjalan pada platform juga boleh tiba seawal November.


  • Baca juga: Ini adalah pemproses mudah alih terbaik untuk dipilih pada 2023.

Mengapa Qualcomm melancarkan Snapdragon 8 Gen 3 lebih awal

Walaupun ia tidak mengesahkan mengapa ia memajukan keluaran Snapdragon 8 Gen 3 yang berkemungkinan, ia mungkin membayangkan bahawa ia sepenuhnya membatalkan idea untuk memperkenalkan penyegaran pertengahan tahun kepada barisan silikon mewahnya. Maksudnya, kami tidak dapat melihat versi “tambah” Snapdragon 8 Gen 2 untuk debut sama sekali. Sebaliknya, ia akan memberi OEM pilihan Snapdragon 8 Gen 3 atau versi tersuai Snapdragon 8 Gen 2 yang serupa dalam kes Samsung.

Selaras dengan ini, Stesen Digital yang kerap bocor telah berkongsi laporan minggu lepas Xiaomi 14 yang tiba pada bulan November. Ini meletakkan garis masa jenama China pada tarikh yang lebih awal berbanding jadual biasa. Untuk menyegarkan semula, Xiaomi 13 (ulasan) telah diumumkan pada Disember tahun lalu dan akhirnya dikeluarkan di pasaran lain pada bulan-bulan berikutnya.

Pelancaran Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3

Qualcomm mengumumkan Snapdragon Summit di mana ia boleh melancarkan Snapdragon 8 Gen 3 SoC. / © Qualcomm

Pemproses dan grafik baharu Snapdragon 8 Gen 3 yang hebat

Apabila bercakap mengenai spesifikasi cip, ia telah membuat spekulasi oleh pemberi maklumat yang sama bahawa Snapdragon 8 Gen 3 berdasarkan nod 4 nm akan menampilkan konfigurasi 8-teras baharu untuk pemproses. CPU akan diterajui oleh Cortex-X4 baharu, lima teras prestasi dan tiga teras kecekapan. Pada masa yang sama, kelajuan jam puncak silikon dikatakan dinaikkan kepada 3.7 GHz daripada 3.36 GHz.

Dari segi grafik, pemproses lapan teras itu akan digandingkan dengan Adreno 750. Unit GPU baharu itu dipercayai membawa prestasi 50 peratus lebih baik daripada Adreno 740 semasa.

Menarik untuk melihat bagaimana Qualcomm unggulan baharu akan menghadapi Apple A17 Bionic yang akan datang mengenai kelajuan dan kecekapan. SoC Apple harus menguasakan iPhone 15 Pro dan iPhone 15 Pro Max yang dikemas kini. Begitu juga, adakah anda berfikir bahawa Qualcomm akhirnya boleh mengatasi Apple dalam perlumbaan chipset mudah alih?

Sumber:
Qualcomm, Weibo