Ciri dan Keserasian Beta Samsung One UI 6 Diumumkan

98
NextPit samsung galaxy s23 s23 plus wira cmd7
© nextpit

Telah dilaporkan bahawa Samsung akan melancarkan One UI 6 beta pada permulaan bulan Ogos, tetapi ini ternyata agak tidak tepat. Kini, nampaknya ketersediaan sebenar kemas kini utama yang berasaskan Android 14 boleh berlaku secara nyata sejurus selepas siaran akhbar disiarkan sebelum waktunya oleh Samsung Jerman. Apa yang turut disertakan ialah ciri dan perubahan utama serta keserasian perisian beta.

  • Baca juga: Telefon pintar mana yang dijangka menerima peningkatan Android 14

Siaran akhbar oleh bahagian serantau Samsung telah dipadamkan, tetapi ia masih boleh dilihat dari cache Google. Siaran akhbar yang dipadamkan ini menerangkan keluaran One UI 6 beta untuk Galaxy S23 (Plus) dan Galaxy S23 Ultra (semakan). Ia juga mengesahkan bahawa kemas kini beta akan disediakan di Korea Selatan, Jerman dan Amerika Syarikat terlebih dahulu.

Walau bagaimanapun, tiada maklumat lain mengenai telefon Samsung Galaxy yang lain seperti Samsung Galaxy Z Fold 5 (hands-on) dan Galaxy Z Flip 5 (hands-on) yang dilancarkan baru-baru ini. Oleh itu, sokongan untuk peranti ini mungkin diumumkan kemudian.

Tambahan pula, siaran itu memperincikan bagaimana pengguna peranti Galaxy S23 boleh menyertai program beta juga. Pada asasnya, mereka yang berminat untuk menjadi penguji beta boleh mendaftar melalui aplikasi mudah alih Ahli Samsung.

Perkara baharu dalam One UI 6 beta yang berasaskan Android 14

Antara banyak ciri yang disebutkan ialah antara muka yang lebih moden dengan panel Tetapan Pantas yang dirombak. Selain itu, terdapat gerak isyarat baharu yang menyokong akses keseluruhan panel dengan meleret dari sudut kanan atas, yang serupa dengan beberapa telefon pintar Xiaomi yang dikuasakan oleh versi MIUI terkini. Jelas sekali, keselesaan mata dan mod gelap juga boleh ditogol.

Ciri dan perubahan One UI 6 Samsung

One UI 6 Samsung untuk menampilkan panel Tetapan Pantas yang diperbaharui. / © Samsung DE

Dari segi penyesuaian, One UI 6 juga akan membawa tugasan kertas dinding individu untuk digunakan dalam berbilang mod. Sebagai contoh, pengguna boleh menetapkan kertas dinding khusus dalam mod tidur dan satu lagi untuk kegunaan umum. Selain itu, widget kamera baharu membenarkan foto disimpan di lokasi storan tertentu dan bukannya folder lalai.

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa Samsung boleh mengumumkan One UI 6 beta tidak lama lagi. Terdapat juga kemungkinan bahawa maklumat mengenai pelancarannya ke wilayah lain dan model Galaxy akan disertakan selain daripada senarai awal yang diberikan.

Adakah anda berhasrat untuk menguji One UI 6 beta sebaik sahaja ia tersedia? Ciri baharu manakah yang paling anda nantikan untuk diuji? Beritahu kami dalam ulasan.

Melalui: SamMobile
Sumber:
Samsung DE