Ecoflow Delta Pro 3: Stesen Janakuasa Mudah Alih Yang Boleh Mengecas EV

10
Ecoflow Delta Pro 3 mengecas stesen janakuasa mudah alih EV
© nextpit

Ecoflow terkenal dengan stesen janakuasa mudah alih dan penjana suria, baru sahaja menyegarkan siri Delta Pro kelas atasnya dengan pelancaran Delta Pro 3. Ia merupakan stesen janakuasa mudah alih yang paling berkuasa syarikat selepas Delta Pro Ultra dan turut membanggakan sebagai yang pertama untuk dipasang dengan sistem kuasa X-Core 3.0 proprietari baharu.

Ecoflow Delta Pro 3 boleh memberi kuasa kepada kebanyakan peralatan di rumah

Ecoflow Delta Pro 3 ialah pengganti Delta Pro perdana yang diperkenalkan tiga tahun lalu. Ia mempunyai storan dan output bateri boleh dikembangkan yang lebih tinggi. Dinilai dengan kapasiti bateri 4 kWj, ia boleh dikembangkan sehingga 36 kWj melalui reka bentuk boleh tindanan.

Menurut Ecoflow, sel Delta Pro 3 diperbuat daripada LFP gred EV (lithium besi fosfat). Pek sel diperakui IP65 dan tahan api, secara teorinya membolehkan ia menawarkan jangka hayat yang lebih lama dengan anggaran 80 peratus kesihatan bateri dikekalkan selepas 11 tahun.

Stesen Janakuasa Mudah Alih EcoFlow Delta Pro 3

Delta Pro 3 Ecoflow boleh disepadukan ke grid kuasa rumah anda melalui Panel Rumah Pintar 2. / © nextpit

Delta Pro 3 mengeluarkan kuasa 4 kW, dan syarikat itu mendakwa angka ini boleh memberi kuasa kepada 99 peratus daripada peralatan berkuasa tinggi di rumah, termasuk peti sejuk, sistem penyejukan dan pemanasan seperti penghawa dingin, dan juga EV (!). Output ini juga boleh digandakan atau digandakan kepada 12 kW dengan menyambungkan tiga unit dalam sambungan selari.

Persediaan boleh berfungsi sebagai bekalan kecemasan kendiri atau disepadukan terus ke alur keluar kuasa utama rumah anda atau panel rumah pintar generasi kedua Ecoflow untuk pengurusan kuasa yang lancar.

Pengecasan dan ciri pintar Ecoflow Delta Pro 3

Seperti stesen janakuasa (ulasan) Ecoflow yang lebih terkini, Delta Pro 3 menawarkan penyelesaian UPS terbina dalam. Apa yang baharu ialah sistem Ecoflow X-Core 3.0, yang menambahkan sistem pengurusan bateri yang lebih baik, perlindungan lonjakan yang lebih tinggi dan ciri keselamatan lain.

Walaupun kapasiti besar, Delta Pro 3 Ecoflow menyokong pengecasan pantas. Melalui pengecas alternator EcoFlow, stesen itu boleh diisi semula daripada 0 hingga 80 peratus dalam masa 50 minit sahaja. Anda juga boleh mengecas stesen janakuasa dengan dwi panel solar dengan input sehingga 2,600 watt di bahagian atas dengan memasangkannya pada soket dinding dan kereta.

Selain daripada pengurusan sistem jauh melalui aplikasi mudah alih, Delta Pro 3 turut menawarkan ciri pengecasan dan nyahcas adaptif, yang bergantung pada AI untuk mengoptimumkan masa pengecasan. Bukan itu sahaja, ia boleh digandingkan untuk memilih peranti rumah pintar untuk pemantauan lanjutan dan rutin pintar.

Stesen janakuasa itu sendiri mempunyai reka bentuk moden baharu dalam faktor bentuk troli yang sama, di mana ia kini didatangkan dalam casis perak baharu dan roda yang lebih besar untuk pengangkutan yang lebih mudah. Reka bentuk baharu ini juga membenarkan bentuk bateri yang disesuaikan di dalam, menghasilkan pelesapan haba yang lebih baik.

Dari segi antara mukanya, terdapat berbilang soket bersaiz penuh (120 V dan 220 V) dan port USB di hadapan manakala bahagian belakang menyediakan peruntukan sukan untuk pengecasan solar, port infiniti tambah untuk EV dan penyambung untuk pek bateri tambahan. Skrin LCD yang besar menunjukkan metrik yang berbeza termasuk penilaian input, tahap cas bateri sebenar dan set penunjuk status.

Harga dan ketersediaan Ecoflow Delta Pro 3

Delta Pro 3 Ecoflow sudah tersedia pada harga $3,699, tetapi syarikat itu menawarkan jualan awal sehingga 23 Julai, mengurangkan harga stesen janakuasa mudah alih itu sebanyak $500. Dengan kata lain, anda boleh mengambilnya dengan harga $3,199. Terdapat juga diskaun yang ditawarkan dengan pakej. Sebagai contoh, Delta Pro 3 dengan set pek bateri pintar yang biasanya berharga $6,298 akan dijual pada harga hanya $5,498.