Foto Google: Segala-galanya tentang dasar storan baharu

62
1605609872513 2
© NextPit

Perubahan dalam terma dan syarat Google Photos telah diumumkan pada akhir 2020, manakala pada 1 Jun 2021, Google Photos telah menamatkan pilihan storan tanpa had untuk foto dan video untuk kebanyakan orang. Teruskan membaca untuk memahami cara peraturan baharu perkhidmatan ini akan memberi kesan kepada pengguna dan beberapa alternatif kepada perkhidmatan pengurusan foto Google.

Apakah kesan yang ada kerana perubahan itu?

Perubahan dalam peraturan storan foto dan video Google telah dikeluarkan pada November 2020. Dijadualkan pada 1 Jun, perubahan itu kini akan mengira semua foto dan video yang dimuat naik ke Google Photos sebagai sebahagian daripada data yang tersedia dalam akaun pengguna, tanpa mengira kualiti.

wira gambar google

Foto Google pertama kali diumumkan di Google I/O 2015 / © Google

Dalam enam tahun pertama perkhidmatan, video dan foto yang dihantar dari PC atau telefon pintar dengan pilihan “Kualiti tinggi” tidak menggunakan jumlah ruang storan akaun. Walau bagaimanapun, ini disimpan pada kualiti yang dikurangkan pada resolusi terhad:

 • Foto: 16 megapiksel (kira-kira 4618 x 3464, dalam nisbah bidang 4:3).
 • Video: 2 megapiksel (HD Penuh atau 1920 x 1080 piksel, dalam nisbah bidang 16:9).

Pilihan lain ialah mengekalkan kualiti dan resolusi asal media, dan ini dilakukan dengan memastikan Google tidak memampatkan foto dan video. Dengan berbuat demikian, fail yang dimuat naik akan dikira dalam had storan akaun – yang berjumlah 15 GB pada masa ini secara lalai.

Dari tarikh perubahan, malah media yang disimpan dengan pilihan “Berkualiti tinggi” kini akan mengambil bahagian ruang kosong yang tersedia, yang dikongsi dengan Google Drive dan Gmail.

Pilihan mod rakaman yang digunakan dalam Google Photos boleh dibuat dalam tetapan, dalam apl mudah alih dan versi web perkhidmatan. Yang terakhir boleh dilakukan dengan mengakses pautan berikut: https://photos.google.com/settings.

Apakah perubahan yang dihadapi oleh pemilik Pixel?

Perubahan bagi mereka yang memiliki telefon pintar Google Pixel adalah berbeza, bergantung pada model peranti:

 • Pixel (2016): Mengekalkan ruang storan tanpa had untuk media dalam kualiti asal.

 • Pixel 2: Storan tanpa had untuk foto dan video dalam kualiti Tinggi.

  • Storan tanpa had untuk media dalam kualiti asal yang telah dimuat naik selewat-lewatnya pada 16 Januari 2021.
 • Pixel 3: Storan tanpa had dalam kualiti asal sehingga 21 Januari 2022.

  • Mulai tarikh itu dan seterusnya, storan tanpa had akan tersedia hanya untuk pilihan Kualiti Tinggi.
 • Pixel 3a hingga 5: Storan tanpa had untuk pilihan kualiti Tinggi sahaja.

AndroidPIt google pixel 9893

Pixel generasi pertama mengekalkan storan tanpa had untuk foto dan video berkualiti asal / © NextPit

Oleh bahasa yang digunakan oleh Google, peraturan di atas hanya digunakan untuk penyerahan yang dibuat daripada model yang dipetik. Ini bermakna walaupun anda mempunyai Pixel 3 yang dikaitkan dengan profil anda, imej yang dihantar daripada PC atau telefon pintar lain akan dikira dalam had storan.

Apakah pilihan untuk mengembangkan storan Google Photos anda?

Pada masa lalu, Google telah menawarkan ruang fail tambahan sebagai ganjaran untuk tugas mudah seperti semakan keselamatan profil. Ini telah membolehkan ramai pengguna mereka mengumpul jumlah storan melebihi 15 GB standard. Akaun profesional, sebaliknya, biasanya menawarkan ruang storan 30 GB dan ke atas, bergantung pada langganan syarikat.

Sebelum mendaftar untuk salah satu pelan storan tambahan, anda boleh melakukan pembersihan fail anda merentas perkhidmatan berbeza yang akhirnya akan dikira kepada jumlah kuota data anda:

 • Dalam Foto Google sendiri, anda boleh menyemak foto dan video yang ada mengambil ruang yang adayang dipisahkan ke dalam kategori yang berbeza (besar, kabur, disimpan oleh apl dan tangkapan skrin).
  • Penyenaraian akan kosong untuk mereka yang hanya mempunyai imej yang tidak dikira dalam had storan.
 • Di dalam Pengurus storan Google Oneanda mempunyai gambaran keseluruhan fail dan e-mel dalam Tong Kitar Semula atau yang telah ditandakan sebagai spam, sebagai tambahan kepada senarai fail yang mengambil terlalu banyak ruang, dengan pilihan untuk memadamkannya.

Rancangan untuk menambah ruang storan anda juga digunakan pada Google Photos, Drive dan Gmail, yang mana ia disertakan dalam langganan Google One. Pengguna rumah akan dapat memilih daripada tiga pilihan saiz storan:

 • 100 GB: $1.99/bulan atau $19.99/tahun
 • 200 GB: $2.99/bulan atau $29.99/tahun
 • 2 TB: $9.99/bulan atau $99.99/tahun
 • 10 TB: $99.99/bulan
 • 20 TB: $199.99/bulan
 • 30 TB: $299.99/bulan.

Ruang ini boleh dikongsi dengan sehingga 5 orang dalam keluarga yang sama, yang juga akan menerima sokongan langsung dan faedah lain yang berbeza mengikut wilayah.

Apakah alternatif utama kepada Google Photos?

Mereka yang melanggan pelan Microsoft 365 atau Amazon Prime mempunyai perkhidmatan storan dalam talian yang dikenali sebagai OneDrive dan Amazon Photos, masing-masing. Yang pertama mempunyai storan bermula daripada 1 TB untuk langganan peribadi, manakala gergasi e-dagang menawarkan ruang tanpa had untuk foto (dalam kualiti asal) dan 5 GB untuk storan video.

 • Ketahui cara untuk memindahkan foto anda ke OneDrive atau Flickr

Perkhidmatan ini tidak menawarkan ciri yang sama dari segi organisasi album, perkongsian atau Face ID – yang boleh menjadi positif dan negatif, bergantung pada orang yang anda tanya. Perkara yang sama berlaku untuk perkhidmatan storan dalam talian, seperti dalam kes Dropbox, iDrive, Box dan perkhidmatan lain yang serupa.

Satu perkhidmatan yang nampaknya berfungsi dengan baik dalam kalangan rakan sekerja Perancis kami ialah Degoo dengan akar Swedennya, menawarkan 100 GB ruang untuk foto, apl untuk Android, iOS dan Web serta beberapa pilihan untuk mengembangkan storan yang tersedia.

Penyelesaian yang lebih sukar adalah untuk kembali ke masa di mana storan tempatan berkuasa. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, adalah baik untuk mengingati mempunyai salinan tempatan dan jauh atas sebab keselamatan – sesetengah peranti storan rangkaian (NAS) malah menawarkan alat untuk menjana album melalui pengecaman muka, tetapi serangan perisian tebusan pada alat akses jauh daripada pengeluar seperti Qnap dan Synology dalam beberapa tahun kebelakangan ini tidak menimbulkan keyakinan yang tinggi terhadap perkhidmatan dalam talian peranti sedemikian.

Tanpa mengira penyelesaian yang diterima pakai, terdapat perkhidmatan dalam talian yang berbeza tersedia di pelbagai peringkat harga. Kesemuanya membawa tahap kepraktisan dan ciri yang berbeza-beza. Sekurang-kurangnya Google menawarkan pilihan untuk memuat turun fail anda dan malah memindahkannya ke sistem storan foto lain dan bukannya menyusahkan penggunanya.