Galaxy AI Boleh Mengecas Hayat Bateri Galaxy S25 Ultra

25
nextpit Paparan Ultra Samsung Galaxy S24
© nextpit

Hayat bateri dalam telefon pintar telah bertambah baik dari semasa ke semasa melalui kapasiti yang lebih besar atau pemproses yang lebih cekap. Walau bagaimanapun, pengeluar turut menggabungkan pengoptimuman perisian untuk meregangkan masa jalan dalam peranti ini. Yang terakhir adalah sesuatu yang boleh digunakan oleh Samsung dalam Galaxy S25, tetapi ia juga boleh mengecasnya dengan bantuan Galaxy AI.

  • Baca juga: Petua dan petua mudah untuk memanjangkan hayat bateri telefon pintar anda

Dalam catatan peribadi di X, Panda Flash pemberi maklumat (melalui WccfTech) membuat spekulasi bahawa Galaxy S25 Ultra Samsung tidak akan memperoleh sel yang lebih besar, yang diterjemahkan kepada kapasiti 5,000 mAh yang serupa dengan Galaxy S24 Ultra (ulasan). Sebaliknya, beliau berkata perdana premium itu akan memanfaatkan ciri “AI Bateri” baharu untuk hayat bateri yang lebih lama.

Ia menerangkan bagaimana mengaktifkan mod bateri baharu akan membolehkan Galaxy S25 Ultra memerah 5 hingga 10 peratus lagi hayat bateri. Walaupun ini adalah lompatan yang sederhana, set cip yang lebih cekap boleh meningkatkan lagi hayat bateri telefon bimbit.

Bagaimana “Bateri AI” boleh memberikan hayat bateri yang lebih lama

Sumber tidak memperincikan cara langkah penjimatan bateri akan berfungsi dengan mod ini. Walau bagaimanapun, ia boleh menjadi versi dinaik taraf bagi pengoptimuman bateri berasaskan perisian sedia ada yang kini digunakan dalam One UI 6 Samsung seperti penggunaan adaptif yang mengehadkan kelajuan pemproses berdasarkan tugas semasa.

Pada masa yang sama, nama Bateri AI membayangkan ia akan sangat bergantung pada keupayaan pembelajaran mesin cipset yang menjanakan Galaxy S25 Ultra. Dengan unit pemprosesan saraf kelas atas, ia boleh membaca dan meramalkan corak penggunaan pengguna dengan tepat dan seterusnya melaraskan jumlah kuasa yang diperlukan.

Bulatan untuk Cari Terjemahan Segera

Samsung boleh menggunakan Galaxy AI untuk meningkatkan hayat bateri dalam Galaxy S25 (Ultra). / © nextpit

AI Bateri baharu juga dijangka tersedia dalam Galaxy S25 dan Galaxy S25+. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada model standard ini akan menerima kapasiti bateri yang lebih besar atau akan kekal dengan angka sedia ada sebagai duo Galaxy S24, yang telah meningkat daripada pendahulunya.

Walaupun ini adalah kali pertama kami mendengar khabar angin sedemikian, ia nampaknya disokong oleh fakta bahawa Samsung telah banyak melabur dalam AI seperti yang dilihat dalam siri Galaxy S24nya. Siri Galaxy S25 mungkin tidak akan siap pada Januari 2025, jadi kami boleh menjangkakan lebih banyak maklumat akan muncul di sepanjang jalan yang akan memberi penerangan tambahan tentang ciri ini.

Selain daripada hayat bateri yang lebih baik, pada pendapat anda, bagaimanakah AI akan meningkatkan pengalaman pengguna dalam telefon pintar dan tablet? Kongsi pendapat anda dengan kami. Kami berminat untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: WccfTech
Sumber:
Panda Flash Pro pada X