Galaxy S25 Samsung Mungkin Menampilkan Keupayaan Permainan Gred PC

36
ujian nextpit samsung galaxy s23 02
© nextpit

Qualcomm sejak itu memanaskan perlumbaan ARM tersuai menentang Apple apabila ia memperkenalkan Snapdragon X Elite. Platform baharu, yang menggunakan pemproses reka bentuk tersuai yang dipanggil Oryon, juga akan digunakan untuk menghidupkan PC dan komputer riba Windows. Selain daripada peranti yang lebih besar, Qualcomm juga telah mengesahkan untuk memperkenalkan teras Oryon kepada telefon pintar melalui SoC Snapdragon mudah alih, dan salah satu daripadanya mungkin bersedia untuk debut dalam Samsung Galaxy S25.

  • Baca juga: Pemproses julat pertengahan terbaik yang boleh anda beli

Pelan itu telah didedahkan oleh pembuat cip itu di tengah-tengah Sidang Kemuncak Snapdragon baru-baru ini. Ia bersedia untuk mengumumkan platform Snapdragon mudah alih generasi akan datang yang dilengkapi dengan pemproses Oryon tersuai pada acara utama seterusnya pada 2024.

Walaupun ia tidak memperincikan julat cipset Snapdragon yang akan digunakan Oryon, ia berkemungkinan besar merujuk kepada Snapdragon 8 Gen 4 SoC unggul, yang merupakan pengganti Snapdragon 8 Gen 3 yang telah dirasmikan baru-baru ini. Apakah maksud kedatangan pemproses Oryon untuk pengguna?

Bagaimana teras Oryon boleh meningkatkan cip Snapdragon mudah alih

Sebagai permulaan, Qualcomm boleh menggunakan susun atur kluster teras yang berbeza daripada menyalin sepenuhnya reka bentuk CPU 12-teras yang sama daripada Snapdragon X Elite. Lebih penting lagi, adalah logik bahawa CPU watt yang jauh lebih rendah akan menemui jalan ke Snapdragon 8 Gen 4. Kami bercakap di sini lebih separuh lebih rendah daripada cabutan kuasa biasa Snapdragon X Elite pada 50 watt.

Tanpa mengira lelaran dalam parameter, teras Oryon mungkin akan membantu Snapdragon 8 Gen 4 memperoleh peningkatan prestasi CPU yang besar. Selepas itu, mempunyai kuasa pemprosesan tambahan itu akan membolehkan tugas yang lebih mencabar untuk cip itu, dengan kemungkinan mencerminkan permainan seperti konsol Apple dengan cip A17 Pro pada iPhone 15 Pro (semakan).

Penanda aras Snapdragon X Elite terhadap pemproses Apple M dan Intel x86

Qualcomm mengesahkan teras Oryon akan datang ke SoC mudah alih Snapdragon / © qualcomm

Apabila bercakap tentang penanda aras, Snapdragon 8 Gen 4 akhirnya boleh mengatasi Apple A17 Pro dari segi prestasi teras tunggal. Walau bagaimanapun, terdapat A18 dan A18 Pro yang sepatutnya diumumkan dalam jangka masa yang sama tahun depan, jadi ia akan menjadi menarik untuk melihat bagaimana set cip itu akan sepadan dengan satu sama lain akhirnya.

Telefon pintar terkemuka yang berkemungkinan menggunakan Snapdragon 8 Gen 4 termasuk siri Galaxy S25 Samsung pada awal 2025. Sebelum Samsung mendedahkan tangannya, jenama China seperti Xiaomi dengan siri 15 dan OnePlus dengan OnePlus 13 mungkin akan mengumumkan telefon bimbit mereka yang akan debut dengan Snapdragon 8 Gen 4 SoC mendahului Samsung.

Adakah anda fikir mempunyai teras Oryon dalam Snapdragon 8 Gen 4 SoC akhirnya akan memberikan lonjakan dalam keupayaan telefon pintar? Tembak kami dengan jawapan anda dalam komen.

Melalui: Semakan buku nota
Sumber:
Qualcomm


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya