Galaxy Tab S10+ Samsung Mungkin Tidak Berjalan pada Cip Terpantas Tersedia

13
nextpit Samsung Galaxy Tab S9 Gaming
© nextpit

Rangkaian Galaxy Tab S9 Samsung yang dilancarkan setahun lalu dilengkapi dengan SoC Snapdragon 8 Gen 2, menjadikannya logik untuk kami menjangkakan Galaxy Tab S10 menampilkan cipset Snapdragon 8 Gen 3. Walau bagaimanapun, nampaknya syarikat Korea Selatan secara mengejutkan boleh menggunakan cip MediaTek dalam salah satu model tablet Android yang akan datang.

  • Jangan ketinggalan ini: Tablet Samsung Galaxy terbaik yang boleh anda beli hari ini

Butiran awal Samsung Galaxy Tab S10+

Seperti yang dikongsi oleh pembocor Ice Universe pada X, tablet Samsung Galaxy dengan nombor model SM-X828U dipercayai versi AS bagi Galaxy Tab S10+, telah dikesan dalam repositori Geekbench buat kali pertama.

Pada pandangan pertama, ia kelihatan seperti penyenaraian biasa, tetapi apabila menyemak papan induk, ia dilabel sebagai ‘gts10p,’ yang merupakan nama kod untuk cipset perdana MediaTek Dimensity 9300+. Penemuan ini memang mencadangkan Samsung akan beralih kepada cipset Dimensity dalam Galaxy Tab S10+ dan mungkin untuk Galaxy Tab S10 juga.

Samsung Galaxy Tab S10 Plus

Penyenaraian Geekbench mendedahkan Samsung Galaxy Tab S10+ dikuasakan oleh MediaTek Dimensity 9300+ dan bukannya Snapdragon 8 Gen 3 SoC. / © Geekbench/Ice Universe pada X

Walaupun begitu, ia adalah satu kejutan kerana varian dalam penyenaraian adalah terikat AS, dan syarikat itu telah melancarkan peranti di negara itu yang dijalankan secara eksklusif pada cipset perdana Qualcomm seperti trio Galaxy S24 (semakan).

Apa yang boleh kita buat spekulasi daripada ini ialah bagaimana Samsung boleh membezakan Galaxy Tab S10 daripada Galaxy Tab S10 Ultra melalui cip. Di samping itu, memilih silikon buatan MediaTek boleh memberikan mereka margin yang lebih besar kerana mereka lebih cenderung untuk membayar lebih rendah berbanding dengan memiliki cip Snapdragon.

Skor penanda aras Dimensity 9300+

Tanpa mengira pilihan chipset, Dimensity 9300+ SoC yang dihasilkan menggunakan proses 4 nm mempunyai prestasi yang setanding dengan Snapdragon 8 Gen 3 SoC. Ini juga dilihat dalam markah penanda aras yang menggambarkan 2,141 mata teras tunggal dan 6,952 mata berbilang teras. Sebaliknya, Snapdragon 8 Gen 3 masing-masing mempunyai purata 2,200 dan 7,100 mata dalam Galaxy S24 Ultra.

Tambahan pula, Galaxy Tab S10+ dikonfigurasikan dengan 12 GB dalam penanda aras, jadi skor yang lebih tinggi boleh dijana jika ia dipasangkan dengan 16 GB RAM atau lebih.

Berdasarkan butiran yang ada, Samsung dijangka tidak akan melancarkan siri Galaxy Tab S10 dalam masa terdekat. Kemungkinan besar mereka akan berfungsi dengan kitaran jurang yang lebih panjang daripada Galaxy Tab S9 dan seterusnya. Oleh itu, kita mungkin melihat tablet generasi akan datang ini debut pada penghujung tahun atau awal 2025 paling awal.

Apakah pendapat anda tentang kemungkinan Galaxy Tab S10 berjalan pada cipset MediaTek? Adakah anda fikir tablet akan lebih murah sedikit? Tekan kami dengan jawapan anda dalam komen.