Gerak isyarat iOS 17 FaceTime tidak berfungsi? 11 Cara untuk memperbaikinya!

40
Gerak isyarat FaceTime tidak berfungsi

Apple menjadikan FaceTime lebih tinggi dalam iOS 17 dengan menambahkan ciri tindak balas untuk menggunakan kesan 3D. Walau bagaimanapun, ramai pengguna melaporkan bahawa mereka tidak boleh menggunakan gerak isyarat untuk mencetuskan kesan tindak balas FaveTime pada iPhone mereka. Jangan risau! Di bawah ialah petua penyelesaian masalah untuk membantu anda membetulkan gerak isyarat FaceTime yang tidak berfungsi pada iPhone dalam iOS 17.

 1. Pastikan iOS 17 dipasang
 2. Semak keserasian model
 3. Semak Status Pelayan FaceTime
 4. Dayakan gerak isyarat FaceTime
 5. Gunakan kamera hadapan
 6. Gunakan gerak isyarat yang betul
 7. Pastikan rangka yang betul
 8. Cuba gunakan tindak balas manual
 9. Lumpuhkan dan dayakan semula FaceTime
 10. Nyahpasang dan pasang semula FaceTime
 11. Tetapkan Semula Semua Tetapan

1. Pastikan iOS 17 dipasang

Memandangkan gerak isyarat FaceTime ialah ciri baharu, anda mesti mengemas kini perisian iPhone anda kepada iOS 17 untuk mencetus dan menggunakannya. Anda hanya boleh melihat reaksi FaceTime pada iPhone anda pada versi iOS yang lebih lama. Untuk menaik taraf perisian anda kepada iOS 17, pergi ke Tetapan → Umum → Kemas Kini Perisian.

2. Semak keserasian model

Jika anda selesai mengemas kini kepada iOS 17, semak sama ada peranti iPhone anda serasi dengan gerak isyarat tangan FaceTime. Menangkap gerak isyarat masa nyata memerlukan banyak kuasa pemprosesan, jadi model iPhone yang lebih lama tidak dapat memproses gerak isyarat masa nyata dan menterjemahkannya ke dalam kesan realiti tambahan.

Pada model lama yang menyokong iOS 17, termasuk iPhone SE (2020), iPhone XR, iPhone XS dan iPhone 11, gerak isyarat tangan FaceTime tidak akan berfungsi. Jika anda memiliki mana-mana model ini, anda boleh menggunakan reaksi Facetime dengan pergi ke Pusat Kawalan untuk mencetuskannya secara manual (lebih lanjut mengenai perkara ini sebentar lagi).

3. Semak Status Pelayan FaceTime

Semak status pelayan FaceTime

Sebelum melakukan penyelesaian masalah lanjut, semak sama ada isu itu adalah dengan FaceTime sendiri. Walaupun jarang berlaku, mungkin terdapat masalah dengan pelayan FaceTime. Pergi ke Apple Halaman Status Sistem dan lihat sama ada FaceTime tersedia (berwarna hijau). Jika terdapat masalah, tiada penyelesaian lain selain menunggu sehingga Apple membetulkan masalah pelayan.

4. Dayakan gerak isyarat FaceTime

Sebaik sahaja anda memuat turun iOS 17, reaksi FaceTime harus didayakan secara lalai. Walau bagaimanapun, anda mungkin telah mematikannya secara tidak sengaja dalam Pusat Kawalan. Oleh itu, gerak isyarat FaceTime tidak berfungsi. Hidupkannya semula dengan melakukan perkara berikut:

 1. Akses Pusat Kawalan.
 2. Pilih Kesan Video → Ketik Reaksi.

  Dayakan gerak isyarat FaceTime

5. Gunakan kamera hadapan

Secara lalai, FaceTime menggunakan hadapan anda, aka kamera “selfie”, semasa membuat panggilan video. Jika anda telah beralih kepada kamera belakang, anda tidak akan dapat menggunakan reaksi FaceTime. Walaupun kamera belakang menawarkan kualiti dan resolusi video yang lebih baik, kamera hadapan hanya boleh mengesan gerak isyarat dan mencetuskan tindak balas FaceTime.

Jadi, ketik flip kamera di bahagian bawah sebelah kanan skrin untuk beralih daripada kamera belakang ke kamera hadapan.

6. Gunakan gerak isyarat yang betul

Apple menetapkan gerak isyarat tangan khusus untuk mencetuskan tindak balas FaceTime pada iPhone anda. Ada kemungkinan bahawa gerak isyarat yang anda buat tidak sepadan dengan gerak isyarat yang diperlukan untuk mencetuskan reaksi. Di bawah ialah senarai 8 gerak isyarat tangan yang boleh anda lakukan yang akan mencetuskan reaksi FaceTime:

Gunakan gerak isyarat yang betul pada FaceTime
 • Satu tangan thumbs up 👍🏽 : Menunjukkan pelekat suka

 • Satu tangan ibu jari ke bawah 👎🏽 : Pelekat tidak suka

 • Kedua-dua tangan ibu jari ke atas: Memaparkan bunga api di belakang anda

 • Kedua-dua tangan ibu jari ke bawah: Animasi hujan

 • Tanda hati 🫶🏽 : Mencetuskan pelekat hati merah

 • Tanda keamanan dengan sebelah tangan✌🏽: Menunjukkan belon terbang dari bahagian bawah skrin

 • Tanda perdamaian dengan dua tangan: Memulakan konfeti

 • Tanda batu dengan dua tangan 🤘🏽 : Nikmati persembahan laser anda

7. Pastikan rangka yang betul

Selain daripada membuat gerak isyarat tangan yang sesuai, pastikan gerak isyarat itu berada dalam pandangan kamera dan jauh dari muka anda. Bersabar dan tahan isyarat sehingga reaksi muncul. Kedua-dua tangan dan muka anda harus kelihatan dengan betul dalam bingkai.

Selain itu, gerak isyarat FaceTime mungkin tidak berfungsi jika kamera iPhone anda kabur. Jadi, cuba bersihkan skrin iPhone anda di mana kamera hadapan berada untuk membantu peranti anda mengecam gerak isyarat dengan lebih baik.

8. Cuba gunakan tindak balas manual

Jika mencetuskan reaksi FaceTime melalui gerak isyarat tidak berfungsi, anda boleh melakukannya secara manual.

 1. Ketik dan tahan pada tetingkap pratonton kamera anda, menunjukkan wajah anda.
 2. Pilih ikon reaksi yang ingin anda tunjukkan.

  Cuba gunakan reaksi manual

9. Lumpuhkan dan dayakan semula FaceTime

Sebelum anda mengambil langkah yang lebih drastik, berhenti paksa apl boleh membantu menghapuskan sebarang gangguan yang menyebabkan gerak isyarat FaceTime tidak berfungsi dalam iOS 17. Selepas ini, mulakan semula iPhone anda dan cuba gunakan FaceTime sekali lagi.

Jika ini tidak berjaya, cuba muat semula FaceTime untuk mengosongkan pepijat, isu cache dan perkara lain yang berjalan di latar belakang yang bercanggah dengan ciri tersebut.

 1. Pergi ke Tetapan → FaceTime.
 2. Togol FaceTime padam.

  Lumpuhkan dan dayakan semula FaceTime

 3. Lakukan mula semula pantas dan dayakan FaceTime sekali lagi.
 4. Cuba gunakan gerak isyarat pada panggilan FaceTime.

10. Nyahpasang dan pasang semula FaceTime

Jika petua di atas tidak menyelesaikan isu ini, semak sama ada apl itu perlu dikemas kini. Jika ya, kemas kini apl sebelum menggunakan reaksi FaceTime sekali lagi. Anda juga boleh menyahpasang FaceTime untuk mengosongkan data apl lama dan baru memasang apl itu.

 1. Padamkan apl FaceTime.

 2. Matikan iPhone anda, tunggu beberapa minit, dan hidupkan semula.

 3. Pergi ke App Store dan pasang semula Facetime.
 4. Kemudian pergi ke Tetapan → FaceTime untuk menetapkannya semula dengan betul.

11. Tetapkan Semula Semua Tetapan

Menetapkan semula tetapan anda sepatutnya menjadi pilihan terakhir anda dalam menyelesaikan reaksi FaceTime yang tidak menyelesaikan masalah pada iPhone anda. Pendekatan ini berkesan menangani masalah daripada tetapan tersalah konfigurasi yang tidak boleh ditangani menggunakan kaedah di atas.

Tetapan semula kilang semua tetapan memulihkan tetapan anda kepada lalai tanpa memadamkan data dan media lain daripada iPhone anda.

Soalan Lazim

Pada peranti iPhone manakah gerak isyarat tangan FaceTime berfungsi?

Gerak isyarat tangan FaceTime hanya tersedia pada model iPhone 12 atau lebih baharu.

Adakah iPad dan Mac menyokong gerak isyarat tangan FaceTime dalam iOS 17?

Ya, iPad Pro 12.9-inci (gen ke-5 dan lebih baru), iPad Pro 11-inci (gen ke-3 dan lebih baru), iPad (gen ke-10), iPad Air (gen ke-4 dan lebih baru), iPad mini (gen ke-6) dan Mac dengan Apple Silicon menjalankan macOS Sonoma menyokong gerak isyarat FaceTime.

Mengakhiri…

Ia adalah perkara biasa untuk anda mengalami kesukaran apabila menggunakan ciri baharu. Saya harap pembetulan mudah ini menyelesaikan isu gerak isyarat FaceTime yang tidak berfungsi. Jika tiada penyelesaian di atas terbukti berkesan, hubungi sokongan Apple untuk mendiagnosis masalah, kerana ia boleh menjadi isu berkaitan perkakasan.

Adakah sebarang petua yang dinyatakan di atas berjaya mendapatkan gerak isyarat FaceTime berfungsi pada peranti anda? Kami ingin mendengar tentang pengalaman anda di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan FaceTime pada iPhone seperti seorang profesional!
 • Cara merakam dan menghantar mesej video dalam FaceTime dalam iOS 17 pada iPhone
 • 25+ petua dan kiat iOS 17 terbaik yang anda patut tahu!

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.

Profil Pengarang


Rachel

Rachel suka apa sahaja Apple —daripada iPhone, kepada Apple Watches, hingga MacBook. Dia juga seorang penulis perubatan dan penulis hantu untuk pelbagai penerbitan.