Google Boleh Mengaktifkan Mod Dashcam pada Android dan Pixel Tidak Lama Lagi

67
Telefon pintar dashcam AdobeStock 125015769
© nithid18 / Adobe Stock

Android sudah menawarkan segelintir apl pihak ketiga yang mengubah telefon pintar anda menjadi kamera pemuka, atau dikenali sebagai perakam video digital semasa memandu. Walau bagaimanapun, Google menyukai idea untuk menukar kefungsian teras apl ini kepada ciri kendiri yang dipanggang ke dalam telefon Android atau Piksel selepas beberapa petunjuk ditemui.

Dalam versi dekompilasi apl Keselamatan Peribadi yang akan datang, 9to5Google mendapati bahawa Google kini sedang mengusahakan ciri baharu yang dikenali sebagai Dashcam. Saluran berita berjaya mengaktifkan ciri itu terus pada aplikasi yang akan tiba sebagai alat yang berasingan bersama-sama dengan Pemeriksaan Keselamatan dalam bahagian Be Prepared.

  • Baca juga: Bagaimanakah Kunci Laluan Google berfungsi?

Cara menukar telefon Google Pixel anda menjadi kamera pemuka

Seperti namanya, Dashcam membolehkan anda mengaktifkan telefon anda supaya ia boleh berfungsi sebagai kamera pemuka kereta. Selepas menyelam ke dalam tetapan dengan lebih lanjut, anda akan melihat gesaan persediaan. Terdapat juga nota yang menyebut semua video yang tidak disimpan akan dipadamkan daripada peranti selepas 3 hari dan setiap rakaman boleh bertahan sehingga 24 jam. Sementara itu, halaman terakhir membolehkan anda memilih sama ada audio dalam kenderaan akan dirakam atau tidak.

Ciri Google Dashcam pada Keselamatan Peribadi

Ciri Dashcam baharu Google pada apl Keselamatan Peribadi. / © 9to5Google

Dalam tetapan Dashcam, terdapat pilihan untuk mula merakam video secara manual atau memulakannya secara automatik sebaik sahaja telefon anda disambungkan ke peranti Bluetooth. Mengakses video yang dirakam boleh dilakukan melalui tetapan juga. Pada masa yang sama, tiada tanda-tanda bahawa ciri Dashcam akan disepadukan ke dalam ciri Pengesanan Kemalangan Kereta pada telefon Pixel. Oleh itu, ini boleh menjadi ciri yang berasingan sama sekali.

Dari segi keserasian, masih tidak jelas sama ada Dashcam akan menemui telefon bimbit Android memandangkan Keselamatan Peribadi hanya tersedia untuk peranti Pixel dan lebih baru-baru ini, dalam Nothing Phone (1). Tetapi mungkin Google boleh membenarkan OEM Android menyepadukan fungsi ini melalui perkhidmatan keselamatan tersuai mereka. Tambahan pula, ciri ini boleh disertakan dalam perisian tegar Pixel June yang akan datang atau mungkin dikeluarkan sebagai kemas kini aplikasi.

Apakah pendapat anda tentang menjadikan telefon anda sebagai kamera pemuka? Adakah anda lebih suka ini berbanding peranti rakaman video kereta khusus? Biar kami mendengar jawapan anda dalam ulasan di bawah.

Melalui: 9to5Google