Google Meningkatkan Keselamatan Rangkaian Selular OS Android 14

37
Paparan Google Pixel 7 NextPit
© nextpit

Walaupun telefon pintar dan tablet kebanyakannya bergantung pada generasi selular yang lebih baharu seperti 4G dan 5G, peranti ini masih datang dan menyokong jenis rangkaian yang lebih lama seperti 2G. Teknologi usang ini memberikan ancaman keselamatan yang mendasari dan risiko yang lebih tinggi untuk digunakan dalam serangan siber. Dalam Android 14, Google meningkatkan lagi penggunaan 2G untuk keselamatan peringkat perusahaan dan selular untuk pengguna umum.

  • Jangan terlepas: Semua yang anda perlu tentang Google Passkey

Lumpuhkan 2G pada peranti Android 14 semasa serangan

Pertama, kemas kini Android utama yang akan datang akan menangani risiko utama yang berkaitan dengan rangkaian 2G. Ini khusus untuk penyerang yang memanfaatkan ciri keselamatan 2G yang sudah lapuk dan menghasilkan cara yang canggih untuk menurunkan taraf peranti sasaran kepada rangkaian ini.

Untuk mengatasinya, Google akan memberikan pentadbir Android Enterprise keupayaan untuk mereka bentuk sistem perkakasan terurus mereka untuk menyekatnya daripada menggunakan rangkaian 2G selain melakukan ini dari jauh. Pada masa yang sama, model telefon sokongan sudah mempunyai ciri di mana pengguna boleh melumpuhkan penggunaan 2G secara terus pada peranti apabila terdapat ancaman.

Google meningkatkan keselamatan selular Android 14

Google memperkenalkan ciri keselamatan pada Android 14 untuk melumpuhkan rangkaian 2G dan sambungan sifir nol. / © Google

Perlindungan terhadap sifir nol selular

Apa yang tersedia kepada majoriti pengguna ialah perlindungan yang dipertingkatkan daripada ketersambungan sifir nol selular. Serangan jenis ini, seperti Stingray, biasanya menipu rangkaian supaya sambungan yang digunakannya disulitkan. Jadi sebaliknya, ia membolehkan penjenayah memintas dan mencuri dengar maklumat seperti SMS dan panggilan suara yang sedang ditukar antara rangkaian dan peranti.

Google telah menyelesaikan perkara ini dengan memberi pilihan kepada pengguna untuk melumpuhkan sambungan sifir nol melalui telefon pintar mereka pada tahap modem. Semasa dimatikan, Google berkata bahawa komunikasi masih boleh dilakukan, jadi pengguna masih boleh membuat panggilan untuk kegunaan kecemasan. Ciri ini dirancang untuk ditambahkan pada Android 14 OS, yang akan mula dihantar ke peranti yang serasi lewat tahun ini.

Selain daripada dua tambahan ini, apakah ciri keselamatan lain yang ingin ditambahkan oleh Google pada OS Android? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.