Google Pixel 6A, 6 dan 6 Pro: Langkau Tetapan Semula!

6
google pixel 7 pro 02
© Google

Dalam forum Google dan di Reddit, terdapat peningkatan aduan bahawa telefon pintar Pixel 6 (ulasan), Pixel 6 Pro (ulasan) dan Pixel 6a (ulasan) daripada Google telah berhenti berfungsi selepas cuba menetapkan semulanya kepada tetapan kilang. Apakah jenis sihir di sebalik ini?

Telefon pintar Pixel dianggap sebagai telefon pintar Android rujukan untuk setiap generasi. Mereka bukan sahaja menerima versi Android terkini terlebih dahulu tetapi juga membenarkan ujian versi beta yang akan datang. Pembangun sistem pengendalian Android bebas, seperti Lineage OS, juga lebih suka menggunakannya sebagai peranti ujian.

Walau bagaimanapun, semasa bereksperimen dan mencuba perkara baharu, berhati-hati harus dilakukan, terutamanya dengan model Pixel 6, Pixel 6 Pro dan Pixel 6a. Semakin banyak aduan telah timbul, menggembar-gemburkan bagaimana telefon pintar ini menjadi tidak boleh digunakan selepas melakukan tetapan semula kilang.

Pemulihan dengan ADB gagal

Apabila pengguna telefon pintar Pixel cuba menukar versi sistem pengendalian, mereka pada mulanya ditunjukkan mesej bahawa pemulihan sistem tidak dapat dimuatkan kerana data yang rosak. Selepas itu, dicadangkan untuk menetapkan semula kepada tetapan kilang, yang akhirnya merosakkan peranti.

Laporan mendakwa percubaan untuk memulihkan peranti menggunakan alat seperti Android Debugging Bridge (ADB) juga gagal. ADB ialah alat perisian yang membenarkan melaksanakan arahan daripada komputer ke telefon pintar melalui baris arahan.

Tiada penyelesaian daripada Google dilihat

Nampaknya Google sudah sedia maklum akan isu ini. Syarikat itu didakwa menyebut kepada ahli forum bahawa mereka sudah menangani masalah itu. Punca ralat juga tidak jelas pada masa ini. Semua laporan datang dari dua minggu yang lalu. Tidak jelas berapa ramai pengguna model masing-masing, yang diperkenalkan pada 2021 (Pixel 6 dan Pixel 6 Pro) dan 2022 (Pixel 6A), terjejas.

  • Baca juga: Pixel 6a lwn Pixel 6 lwn Pixel 6 Pro: Telefon Google manakah yang sesuai untuk anda?

Google belum lagi melancarkan penyelesaian untuk menghidupkan semula telefon pintar tidak berfungsi ini. Pemilik Pixel 6, Pixel 6 Pro atau Pixel 6A harus bersabar dalam apa jua keadaan sebelum menggunakan tetapan semula kilang.

Adakah anda pengguna Pixel 6, Pixel 6 Pro atau Pixel 6a yang pernah mengalami perkara yang sama? Atau adakah anda tidak menceburkan diri dengan pengetahuan misteri yang ini tidak penting? Sila beritahu kami dalam ulasan.