Google Pixel 8 untuk Mendapatkan Audio USB Tanpa Kehilangan melalui Kemas Kini Android 14

65
nextpit Google Pixel 8 Pro USB
© nextpit

Nampaknya Google hampir untuk mengaktifkan audio tanpa kehilangan melalui USB ke peranti Pixel 8 (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan) terbaharunya. Ini selepas seorang pegawai Google mengatakan bahawa ciri itu akan tiba dengan kemas kini Android 14 yang akan datang, walaupun tanpa menyatakan ketersediaan tepat ciri tersebut.

  • Baca juga: Fon kepala Bluetooth terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

Salah satu tambahan yang ketara pada Android 14 ialah sokongan untuk audio USB tanpa kehilangan. Ciri ini membolehkan pengguna memainkan muzik atau trek dengan kualiti tidak mampat atau seperti CD secara terus dengan fon kepala yang serasi dan tanpa menggunakan penyesuai bicu audio 3.5 mm atau DAC (penukar digital ke analog). Pada asasnya, vokal dan instrumen harus berbunyi lebih jelas berbanding dengan format mampat.

Audio tanpa kehilangan pada Google Pixel 8 (Pro)

Dalam siaran Reddit yang dilihat oleh pembangun Mishaal Rahman, VP kejuruteraan Google, David Burke telah mengesahkan kepada salah seorang pengguna bahawa mereka merancang untuk menambah audio USB tanpa kehilangan pada Pixel 8 dan Pixel 8 Pro baharu nanti. Exec selanjutnya berkata bahawa ciri itu akan “memastikan audio yang sedikit sempurna” yang akan setanding dengan output peringkat audiophile dan pengalaman audio tanpa kehilangan dalam telefon pintar.

Google Pixel 8 (kiri), bersebelahan Google Pixel 8 Pro yang lebih besar (kanan)

Google Pixel 8 (kiri), bersebelahan Google Pixel 8 Pro yang lebih besar (kanan) / © nextpit

Lebih daripada Pixel 8, lebih banyak jenama dijangka menggunakan teknologi itu kerana ia sudah terbina dalam OS Android 14. Hanya beberapa lapisan sistem yang diperlukan dalam operasi akan dikeluarkan kemudian dan kemudian OEM boleh mengaktifkan ciri pada peranti mereka.

Sebagai tambahan kepada keupayaan Pixel 8 menyokong audio tanpa kehilangan, pengguna perlu menyambungkan fon kepala berwayar dan mempunyai format fail yang tersedia atau pembekal audio tanpa kerugian, seperti Apple Music dan Tidal. Sementara itu, Spotify juga dilaporkan melancarkan peringkat Hi-Finya sendiri dengan audio tanpa kehilangan 24-bit tidak lama lagi.

Bagi fon kepala, beberapa contoh hebat ialah Beats Studio Pro baharu dan Sony WH-1000XM5, walaupun perlu disambungkan melalui bicu analog 3.5 mm pada kedua-dua fon kepala.

Adakah anda fikir Google Pixel 8 akan menjadi pembelian telefon pintar yang hebat dengan ciri audio tanpa kehilangan USB yang akan datang? Kami ingin mendengar pendapat anda tentang perkara ini.

Melalui: Twitter

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya