Ingin kerja baru? Dapatkan rujukan peribadi

33
AdobeStock 455887120
© metamorworks/Adobe Stock

Mereka berkata ia bukan apa yang anda tahu, ia adalah orang yang anda tahu. Oleh beberapa akaun, iaitu ahli sejarah dan ahli etimologi yang terkenal Barry Popik, pepatah itu berasal lebih 100 tahun dahulu; penggunaannya yang paling awal diketahui dalam cetakan boleh didapati dalam terbitan 1914 terbitan berkala kesatuan Amerika The Electrical Worker:

“Banyak kuasa licik nampaknya juga mengawal syarat kemajuan dan keutamaan,” artikel itu berbunyi, “dan frasa yang sering didengar adalah bahawa bukan apa yang anda tahu yang penting, tetapi siapa yang anda kenali.”

Lebih daripada satu abad, tiada cara penulis dapat membayangkan “keadaan kemajuan” seperti yang wujud hari ini.

Walaupun rangkaian media sosial, dan papan kerja khusus bertujuan untuk membantu calon memadankan diri mereka dengan pekerjaan yang sempurna, perekrut, pemburu kepala, perunding dan banyak lagi, masih sukar untuk memasuki pintu untuk pekerjaan impian itu.

Hakikatnya, hanya kira-kira separuh daripada pekerja dalam bidang teknologi datang daripada aplikasi tradisional. Apa yang boleh kita pelajari daripada statistik asas ini ialah cadangan peribadi masih memainkan peranan penting dalam proses pengambilan pekerja.

Ini mungkin dalam bentuk seseorang “dalam” yang bercakap baik dengan pengurus yang mengupah, atau majikan, pengurus atau rakan sekerja terdahulu yang mempunyai pengaruh dengan bakal majikan yang menggesa mereka untuk mempertimbangkan calon X dengan kuat berbanding panel lain. .

Jika anda berminat untuk mengambil pendekatan ini –– dan mengapa anda tidak –– berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat apabila meminta cadangan peribadi untuk meningkatkan prospek anda mendapatkan pekerjaan impian anda:

Pilih peguam bela anda dengan berhati-hati

Apabila mempertimbangkan siapa yang mungkin anda dekati untuk membuat cadangan, fikirkan tentang orang yang mengenali anda dengan cukup baik merentas watak peribadi, etika kerja dan potensi anda. Jika mereka akan meletakkan nama mereka pada pengesyoran sedemikian, mereka perlu benar-benar percaya bahawa anda layak mendapatnya, dan perkara terakhir yang anda mahu ialah mereka menolak dengan sopan.

Buat permintaan dengan cara yang tepat pada masanya dan formal

Membuat surat pengesyoran adalah sesuatu yang mungkin ingin difikirkan dengan teliti oleh individu. Selain itu. mereka berkemungkinan mempunyai jadual sibuk mereka sendiri, jadi jangan biarkan ia sampai saat-saat akhir. Anda juga tidak boleh mendekati mereka melalui mesej teks atau DM. Tulis kepada mereka dalam kapasiti profesional dan formal. Walaupun anda mempunyai hubungan yang mesra, ini akan meyakinkan mereka bahawa anda bermaksud perniagaan.

Gariskan sebab mengapa anda sesuai

Sentiasa sertakan sebab mengapa anda layak menerima cadangan mereka, dan sebab anda adalah calon terbaik untuk peranan itu. Adalah satu kesilapan untuk menganggap orang pilihan anda akan menulis surat cadangan kepada anda semata-mata kerana mereka mengenali anda, atau mereka akan segera mengingati sifat terbaik anda. Gesaan ini akan menggalakkan mereka bersetuju, tetapi juga memberi mereka bahasa untuk menyokong permohonan anda.

Jangan tersinggung jika mereka menolak

Jika mereka menolak permintaan anda dengan sopan, sentiasa kekal profesional. Mereka akan mempunyai alasan tersendiri untuk berbuat demikian. Mungkin mereka mempunyai dasar untuk menolak semua permintaan sedemikian, atau mungkin terdapat konflik kepentingan dengan syarikat atau mereka mungkin hanya merasakan bahawa mereka tidak dapat menyokong anda dengan cara ini. Tidak kira alasannya, terima kasih atas masa mereka dan kenal pasti pengadil alternatif.

Rangkaian, rangkaian, rangkaian

Ini adalah nasihat yang baik tidak kira situasi anda, tetapi dalam hal mencari individu yang sesuai untuk menyokong permohonan kerja, anda tidak pernah tahu siapa yang mungkin orang yang tepat untuk memberikan sokongan yang anda perlukan. Gunakan media sosial dan alatan lain untuk terus berhubung dengan rakan sekerja dan pengurus lama; melibatkan diri dengan mereka dan, jika boleh, berikan galakan dan cadangan yang serupa kepada orang lain. Keluarkan tenaga yang anda harap dapat terima, dan ia mungkin menjadi milik anda pada masanya.

Syor atau tidak, anda harus sentiasa yakin dengan prospek anda. Lawati nextpit Job Board untuk mencari penempatan sempurna anda yang seterusnya.

Di pelbagai lokasi di seluruh Amerika Syarikat, termasuk San Francisco, Washington DC dan New York, platform penghantaran makanan dalam talian DoorDash mempunyai pelbagai peranan yang diiklankan termasuk Pengurus Kanan dalam Strategi & Operasi. Dalam peranan yang sangat berpengaruh ini, anda akan memastikan kecekapan dan kehadiran platform dalam ratusan ribu restoran di seluruh negara, sambil membantunya berkembang dalam jangkauan dan keupayaan. Banyak peranan lain di seluruh perniagaan juga diiklankan.

Perunding teknologi yang diterajui wanita Flash Technology Group sedang mencari seorang yang berkelayakan tinggi Jurutera Rangkaian untuk berunding dalam pembangunan penyelesaian yang sangat khusus. Dalam peranan ini, anda akan memberikan panduan mengenai penyelesaian automatik kepada masalah pemprosesan maklumat yang kompleks untuk pelanggan kumpulan, yang termasuk kerajaan dan komuniti perisikan. Oleh itu, pelepasan keselamatan diperlukan untuk peranan ini.

Permulaan AI yang berkembang pesat, Hugging Face sedang mengupah untuk beberapa peranan jauh, termasuk Jurutera Penyelesaian Pembelajaran Mesin. Dalam peranan ini, anda akan membantu syarikat dalam perjalanannya ke arah pembelajaran mesin yang “baik”. Ini termasuk menasihati pasukan sains data tentang amalan terbaik, menyelidik pendekatan baharu untuk masalah domain dan berkongsi penemuan dan penyelesaian anda dengan komuniti yang lebih luas. Jika cabaran ini menarik minat anda, hubungi hari ini.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya