Inilah Aliran Teknologi yang Mempengaruhi Pekerjaan untuk 2023

50
blockchain saham adobe
© Maksym Yemelyanov/Adobe Stock

Teknologi merentas semua sektor berkembang lebih pantas berbanding sebelum ini, dan apabila alat dan pendekatan baharu muncul, begitu juga arah aliran baharu dalam cara kita bekerja dan hidup.

Kini, lebih daripada sebelumnya, teknologi mempunyai potensi untuk mengembangkan perniagaan dan masyarakat dengan cara baharu. Lagipun, hampir setahun yang lalu frasa “AI generatif” memasuki penggunaan biasa, dan ia telah menjadi perlawanan biasa dalam hal ehwal semasa dan budaya popular hampir setiap hari sejak itu.

ChatGPT dan yang sezaman dengannya sudah tentu menjadi pemangkin kepada arah aliran baharu dalam teknologi, tetapi mereka hanyalah satu daripada banyak kemajuan dengan kapasiti untuk mengubah keseluruhan industri dan menawarkan penyelesaian kepada beberapa cabaran terbesar yang dihadapi dunia.

Dengan tujuan untuk menjejaki perubahan tersebut semasa ia berlaku, McKinsey’s Tinjauan Aliran Teknologi 2023 telah memantau semua aspek perniagaan, perusahaan dan teknologi. Objektifnya adalah untuk menyerlahkan teknologi baharu yang wujud, dan kemungkinan kegunaan dan kesannya semasa ia diterima.

Walaupun benar bahawa kebanyakan inovasi yang dikenal pasti dalam laporan itu masih di peringkat awal, kes penggunaan yang berpotensi boleh membantu membuka jalan kepada inovasi selanjutnya––senario telur ayam yang boleh dipercayai.

Daripada 15 aliran merentas keseluruhan laporan, lihat lima sorotan di bawah dan untuk senarai penuh serta analisis terperinci, lawati McKinsey.

Pembangunan perisian generasi akan datang

Keupayaan jurutera pembangunan perisian sentiasa berubah, tetapi di tengah-tengah lonjakan hebat semasa, keupayaan itu melonjak mencecah pelaburan $2 bilion pada tahun 2022 sahaja. Ini termasuk tugas rumit yang dipermudahkan kepada satu arahan, platform rendah dan tanpa kod, dan alatan AI yang sangat serba boleh. Penggunaan teknologi ini lambat disebabkan oleh halangan sedia ada yang meluas, tetapi tidak ada keraguan tentang potensi jangka panjangnya.

Pengkomputeran tepi

Di mana perbualan mengenai penyimpanan dan akses telah memfokuskan pada awan selama beberapa tahun sekarang, langkah seterusnya adalah lebih rendah, iaitu pengkomputeran tepi. Pelaburan dalam infrastruktur akan menumpukan pada pengiraan berbilang lokasi, termasuk di premis, berhampiran dengan premis (tepi) dan antara pusat data serantau dan global. Ini akan memberikan fleksibiliti tambahan dan kependaman yang lebih rendah berdasarkan keperluan organisasi, pertumbuhan IoT dan elemen lain. $22 bilion telah dilaburkan dalam pengkomputeran tepi pada 2022.

Sambungan lanjutan

Penambahbaikan dalam ketersambungan, menggabungkan 5G, 6G dan apa yang akan datang seterusnya, akan meningkatkan pengalaman yang tidak terkira banyaknya untuk pengguna dan perniagaan di seluruh dunia. Sektor yang dijangka mendapat manfaat paling banyak daripada evolusi ini termasuk penjagaan kesihatan dan pembuatan. Penggunaan sedia ada telah mengubah komunikasi, tetapi dengan ketersambungan orbit bumi rendah dan rangkaian 5G persendirian masih muncul, anda masih belum melihat apa-apa lagi.

Web3

Web3––singkatan untuk set aplikasi dan nilai lanjutan yang mewakili era baharu internet itu sendiri––pada masa ini paling rapat dikaitkan dengan mata wang kripto dan aset digital.

Walau bagaimanapun, beberapa tahun akan datang akan menyaksikan teknologi blockchain berkembang untuk mengasingkan kuasa merentasi seluruh dunia dalam talian, memberikan pengguna peningkatan kawalan ke atas cara data mereka dikumpulkan dan diwangkan.

Sememangnya, perniagaan akan berkembang dengan Web3, jadi ekosistem dan model baharu sepenuhnya akan muncul untuk menerima peluang yang berpotensi. Pasaran kripto telah mengalami kemerosotan yang stabil, tetapi permainan Web3 kini melonjak, seperti pembangunan dalam ruang, apatah lagi aktiviti kawal selia.

Teknologi kuantum

Kita hidup pada masa hadapan, seperti yang mereka katakan, tetapi apabila ia datang kepada kemajuan sebenar, teknologi kuantum adalah dari bidang fiksyen sains. Teknologi kuantum menandakan komputer yang mampu membuat pengiraan kompleks secara eksponen lebih pantas daripada sistem semasa––fikirkan mikrosaat.

Pada masa ini hanya terdapat segelintir komputer kuantum sebenar di dunia, dengan IBM mendahului perlumbaan, tetapi sebaik sahaja teknologi itu boleh diakses sepenuhnya, kemajuan ketara dalam penjagaan kesihatan, aeroangkasa, pembuatan dan banyak lagi akan semakin hampir.

Memandangkan trend dalam teknologi terus berkembang dan berubah, begitu juga peluang pekerjaan yang paling menarik di luar sana––lihat Papan Kerja NextPit sekarang untuk melihat ke mana arah aliran ini mungkin membawa anda.

Jangan lepaskan tiga peluang pekerjaan berteknologi ini!

Apple sedang mencari a Jurutera Sistem Pemboleh Platform di San Diego. Dalam peranan ini, anda akan sentiasa dicabar untuk mengetahui tentang cara ciri dan teknologi terkini Apple berfungsi dan bekerjasama dengan pasukan untuk membolehkan teknologi luar biasa merentas organisasi Perisian/Perkakasan/Silikon. Anda akan bekerjasama dengan pasukan untuk membantu mereka mengenal pasti kawasan tumpuan, menjalankan eksperimen, menganalisis data dan membangunkan alatan untuk membantu mencapai kecekapan sambil mengekalkan pengalaman pengguna yang hebat.

Di San Francisco, Amazon berada di pasaran untuk a Arkitek Penyelesaian Kanan untuk bekerja secara khusus dalam bidang teknologi permainan. Memandangkan Perkhidmatan Web Amazon terus berkembang, dalam peranan ini anda akan bekerjasama dengan beberapa pembangun permainan terbesar dunia serta operasi indie, untuk memastikan platform AWS dioptimumkan dan berkembang untuk berjaya menggabungkan inovasi baharu dalam hiburan interaktif. Ini termasuk seni bina infrastruktur, seni bina pangkalan data dan pengurusan rangkaian, serta strategi dan kerjasama.

Microsoft sedang mencari a Jurutera perisian untuk menyertai pasukan Platform Perkhidmatan untuk Akaun & Perkhidmatan Bersambung (SPACE) yang menumpukan pada penciptaan platform teras untuk pembangunan dan penyampaian UX didorong perkhidmatan inovatif merentas peranti Windows. Dalam peranan ini, anda akan menjangkau daripada pembangunan platform teras kepada perkhidmatan di awan, sambil memfokuskan pada pengguna, perkara yang penting bagi mereka dan bagaimana. Ini termasuk kerjasama rapat dengan sains data dan kecerdasan, sambil terus menilai kemajuan anda terhadap matlamat perniagaan keseluruhan.

Mulakan carian kerja anda hari ini di NextPit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.