iOS 17 Akan Mengubah iPhone Menjadi Paparan Rumah Pintar Apabila Dilabuhkan

41
NextPit iOS 16 Sentiasa Di Paparan
© NextPit

Walaupun tinggal lebih seminggu lagi untuk Apple mengumumkan lelaran perisian utama seterusnya untuk iPhone, ciri tambahan dalam iOS 17 nampaknya akan bocor lebih awal. Khabar angin baru menunjukkan peningkatan pada fungsi paparan sentiasa hidup yang boleh mengubah iPhone menjadi paparan rumah pintar.

Apple memperkenalkan paparan sentiasa hidup dengan iPhone 14 Pro (Max) yang menayangkan kertas dinding berwarna bersama widget dan pemberitahuan dalam mod potret. Menurut Mark Gurman dari Bloomberg, Apple akhirnya membolehkan orientasi landskap dan membenarkan fungsi seperti paparan pintar pada AOD dalam kemas kini iOS 17 yang akan datang.

  • Baca juga: Bagaimana untuk sentiasa mendayakan AOD pada iPhone

Orang dalam Apple menyifatkan ciri itu didayakan apabila iPhone dilekatkan pada dirian atau plat pengecas yang serasi dengan MagSafe. Tambahan pula, kandungan dalam mod ini akan meniru apa yang dilihat dalam paparan pintar biasa seperti paparan kalendar yang dikembangkan, cuaca dan pemberitahuan. Ia menambah bahawa Apple akan terus bergantung pada imej latar belakang gelap sambil menggabungkan teks terang untuk kebolehbacaan yang lebih baik.

Google Nest Hub

Google Nest Hub dengan kad paparan pintarnya. / © NextPit

Ciri ini dijangka tersedia dengan iPhone 14 Pro (ulasan) dan iPhone 14 Pro Max yang disertakan dengan AOD. Gurman tidak mendedahkan sama ada ia akan tiba pada iPad dan iPad Pro melalui iPadOS 17 memandangkan mereka mempunyai hartanah skrin yang lebih besar yang setanding dengan kebanyakan paparan rumah pintar. Boleh dikatakan, Apple mempunyai rancangan untuk menyokong faktor bentuk yang lebih besar dalam masa terdekat.

Di luar keupayaan sentiasa hidup baharu, iOS 17 disahkan menerima ciri kebolehcapaian baharu seperti Pertuturan Langsung, Akses Bantuan dan penjanaan suara. Terdapat juga laporan awal kemas kini perisian utama dalam bentuk Pusat Kawalan yang diubah suai dan susun atur skrin kunci yang boleh dikongsi.

Apple dijadualkan untuk memulakan persidangan pembangun tahunannya pada 5 Jun. Sebagai tambahan kepada versi baharu sistem pengendaliannya, firma Cupertino akan mendedahkan set kepala Reality Pro AR/VR yang telah lama ditunggu-tunggu berdasarkan platform xrOS.

Antara pengumuman Apple yang manakah paling anda teruja untuk melihatnya? Beritahu kami jawapan anda dalam ulasan.

Sumber:
Bloomberg