iPad Air 12.9-inci Apple Boleh Menampilkan Paparan ‘Pro’

21
Paparan NextPit Apple iPad Pro 2022
© nextpit

Apple dijangka akan menyegarkan semula barisan iPad Pro dan iPad Air bulan depan. Antara penyertaan termasuk iPad Air 12.9-inci yang baharu dan lebih besar. Pada mulanya, dianggap model iPad yang lebih besar akan berkongsi kebanyakan spesifikasi dengan rakan sejawatannya yang lebih kecil, tetapi ia kini membentuk untuk menampilkan paparan yang lebih baik.

Dalam siaran X baharu oleh Ross Young, pembocor dan perunding paparan menyebut iPad Air 12.9 inci yang akan datang akan menampilkan teknologi LED mini berbanding LCD biasa seperti yang dijangkakan dalam iPad Air 10.9 inci baharu dan iPad Air semasa (ulasan) model.

Mengapa LED mini lebih baik daripada LCD konvensional?

Teknologi LED mini digunakan dalam iPad Pro sedia ada dan jenis LCD ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding LCD konvensional. Pada asasnya, dengan penggunaan LED mini sebagai komponen lampu latar, paparan menghasilkan tahap kecerahan yang lebih tinggi dan kontras yang lebih baik. Ia juga memberikan lampu latar yang lebih tepat dan julat dinamik (HDR) yang dipertingkatkan serta kecekapan kuasa yang dipertingkatkan untuk hayat bateri yang lebih lama.

Young telah menyatakan bahawa Apple berhasrat untuk menggunakan lebihan panel LED mini untuk iPad Pro 12.9-inci semasa (ulasan), yang juga muncul sebagai langkah penjimatan kos oleh syarikat teknologi Cupertino.

Render Apple iPad Air 12.9-inci

Paparan model iPad Air M3 12.9-inci Apple menunjukkan persamaan dengan iPad Air (2022) / © 91Mobiles

Berdasarkan apa yang kami ketahui, Apple tidak akan dapat menggunakan panel ini kerana ia beralih kepada skrin OLED dalam tablet iPad Pro baharu. Di samping itu, saiz paparan iPad Pro OLED 2024 adalah lebih besar sedikit daripada pendahulunya.

Tidak jelas sama ada paparan akan menerima kadar penyegaran yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, mengetahui ini adalah panel yang sama dengan 2022 iPad Pro, terdapat kemungkinan besar kita akan melihat output paparan yang lebih pantas.

Mengenai iPad Air yang lebih kecil akan datang, pemberi maklumat menyatakan mereka akan menggunakan skrin LCD konvensional, walaupun ia juga boleh mendapat manfaat daripada kadar penyegaran yang lebih baik juga.

Menurut Mark Gurman dari Bloomberg, Apple bersedia untuk mengumumkan tablet iPad baharu pada dua minggu pertama bulan Mei. Adalah dipercayai keseluruhan katalog iPad Pro dan iPad Air akan dikuasakan oleh set cip M3. Aksesori Apple Pencil 3 dan Magic Keyboard baharu juga dijangka akan diumumkan secara rasmi.

Antara iPad ini yang manakah anda ingin beli dan mengapa? Apakah pendapat anda tentang iPad Air yang lebih besar? Biar kami mendengar pendapat anda.