iPhone menghadapi masalah bateri dan terlalu panas selepas mengemas kini kepada iOS 16

77
NextPit Kamera Apple iPhone 14 Pro Max
© NextPit

Apple mengeluarkan iOS 16 bersama peranti iPhone 14 baharu bulan ini. Ramai pengguna gembira menerima ciri baharu seperti skrin kunci yang dipertingkatkan dan—sekali lagi—penunjuk peratusan yang baik. Tetapi nampaknya tidak semua mereka yang mengemas kini mempunyai pengalaman yang lancar kerana lebih banyak laporan mengenai isu bateri dan kepanasan melampau luar biasa iPhone selepas mengemas kini kepada iOS 16.

TL;DR

  • Lebih ramai pengguna iPhone mengeluh selepas mengemas kini kepada iOS 16.
  • Dengan beberapa sebutan mengenai masalah bateri habis dan terlalu panas.
  • Apple tidak mengakui isu tersebut.

Apple terus dibelenggu masalah perisian sejak pelancaran iPhone 14. Walaupun ia mengeluarkan iOS 16.0.2 untuk menangani gegaran kamera pada iPhone 14 Pro (Max), Apple sekali lagi menghadapi peningkatan aduan dengan iOS 16.

  • Jangan ketinggalan: Tempat untuk membeli iPhone 14 (Pro) dengan tawaran terbaik

Walaupun bateri terjejas akibat pengindeksan sistem yang berlaku di latar belakang adalah perkara biasa selepas mengemas kini kepada versi iOS utama, masalah itu nampaknya berterusan dengan pengguna walaupun selepas mengemas kini kepada iOS 16 dua minggu lalu. Beribu-ribu siaran di platform media sosial seperti TwitterTikTok dan Reddit mencadangkan bahawa perisian itu mempengaruhi model lama juga—termasuk iPhone 13 dan iPhone 12, antara lain.

Masalah iOS 16 lain pada iPhone 14 dan model yang lebih lama

Isu bateri bukan semua. Terdapat juga aduan tentang prestasi yang gagap dan terlalu panas yang luar biasa. Di samping itu, beberapa pengguna iPhone 14 Pro dan Pro Max melaporkan bahawa ciri Paparan Sentiasa Hidup tidak berfungsi. Walau bagaimanapun, isu dengan penyaliran jus peranti yang lebih cepat nampaknya merupakan isu yang paling meluas pada masa ini. Di sisi yang lebih cerah, beberapa pengguna berjaya mengalaminya lebih baik dan lebih lama prestasi bateri dengan perisian iPhone terbaru Apple.

Yang menghairankan, Apple masih belum menerima sebarang aduan mengenai prestasi iOS 16 dan masalah bateri. Mungkin kita hanya akan tahu pada nota keluaran iOS seterusnya iaitu versi 16.0.3.

Adakah anda sudah menaik taraf kepada iOS 16? Adakah anda juga mengalami hayat bateri yang lebih lemah? Beritahu kami di bahagian komen.