Kemas Kini Besar Pertama OnePlus 12 Menambahkan Ultra HDR yang Ceria

9
nextpit OnePlus 12
© nextpit

Memandangkan OnePlus mula menghantar OnePlus 12 (ulasan) dan OnePlus 12R secara global, ia juga telah melancarkan kemas kini perisian pertama untuk kedua-dua telefon pintar Android. Ini bukan kemas kini biasa untuk OnePlus 12, kerana ini hadir dalam saiz yang besar dan menambah ciri yang hebat termasuk “ProXDR” yang dipanggil Ultra HDR pada Piksel dan Super HDR pada Samsung Galaxy S24.

Apakah itu ProXDR pada OnePlus 12

Sebagai permulaan, mod ProXDR OnePlus 12 pada asasnya adalah sama seperti format multimedia Ultra HDR Android 14 pada telefon pintar Google atau Samsung. Ultra HDR ialah versi HDR yang dinaik taraf yang kami ketahui. Perbezaannya ialah foto Ultra HDR mempunyai warna yang lebih semula jadi dan seperti hidup di samping julat dinamik yang meningkat.

Tetapi tidak seperti HDR, melihat fail ProXDR atau Ultra HDR memerlukan perkakasan yang disokong, yang terdapat pada siri OnePlus 12, Galaxy S24 (ulasan) dan Pixel 8 (ulasan) dan siri Pixel 7 Google. Selain itu, merakam kandungan Ultra HDR mungkin memerlukan kamera yang berkebolehan, walaupun ini adalah sesuatu yang boleh diperbaiki melalui helah perisian, dan Google berkata Ultra HDR serasi ke belakang dengan JPEG.

Dan seperti yang kelihatan, ProXDR hanya boleh digunakan apabila melihat format tersebut pada apl Google Photos pada masa ini. OnePlus tidak memberikan sebarang petunjuk jika ia akan menyokong apl pihak ketiga yang serupa dengan apa yang tersedia pada Galaxy S24, menjadi peranti pertama yang membawa Ultra HDR pada pratonton dan muat naik kamera untuk apl pihak ketiga terpilih seperti Instagram.

Apa lagi yang akan datang dengan kemas kini OnePlus 12 yang pertama ini

Di tempat lain, kemas kini sistem pertama untuk OnePlus 12, berketinggian 6.7 GB, termasuk beberapa pembetulan dan penambahan. Khususnya, OnePlus menambah “mod Master” apabila menggunakan aplikasi kamera lalai pada telefon kamera. Mod baharu ini memberikan pengguna akses kepada kawalan penalaan warna Hasselblad.

Terdapat juga peningkatan dalam kestabilan keseluruhan OxygenOS 14 pada OnePlus 12, yang merupakan versi berkulit Android 14. Bersama-sama dengannya, terdapat peningkatan apabila menggunakan pengimbas cap jari, NFC dan Wi-Fi.

OnePlus 12R

OnePlus 12R dalam warna grafit atau hitam. / © Weibo/OnePlus

Kemas kini perisian pertama OnePlus 12R

Perisian tegar yang lebih kecil untuk 12R mid-ranger OnePlus juga telah dikeluarkan minggu ini (melalui Pihak Berkuasa Android). Perubahan paling ketara yang dikaitkan dengan kemas kini peranti adalah di bahagian kamera. OnePlus mengatakan bahawa perisian itu harus meningkatkan prestasi kamera dan fotografi cahaya malap pada OnePlus 12.

Selain itu, peningkatan sistem biasa juga diliputi sebagai tambahan kepada pembaikan dalam NFC dan rangkaian. Kemas kini sudah tersedia untuk OnePlus 12R di India, jadi ia sepatutnya datang sebagai kemas kini luar biasa pertama untuk pengguna yang masih belum menerima unit mereka.

Adakah anda sudah mencuba Ultra HDR baharu? Bagaimanakah anda boleh membezakannya daripada HDR standard? Kongsi dengan kami pengalaman anda dalam komen.

Melalui: MySmartPrice