“Ketik Belakang”: bagaimana untuk mencari fungsi iPhone tersembunyi

85
NextPit iPhone 12 hijau
© NextPit

Berkali-kali, Apple menyembunyikan fungsi yang berguna dalam apa yang dipanggil ciri kebolehcapaian, yang mungkin menarik untuk setiap pengguna iPhone. Dengan “Ketik Belakang” ciri yang disertakan dalam iOS 14, anda boleh memudahkan lagi penggunaan telefon pintar anda.

Sesetengah pengguna iPhone mungkin tidak biasa dengan ciri kebolehcapaian yang terkandung dalam iOS. Apple menyembunyikan beberapa sambungan berguna di sana yang boleh membantu penggunaan telefon pintar dalam kehidupan seharian. Tetapi walaupun anda mungkin berfikir bahawa anda tidak memerlukan sebarang bantuan dengan operasi itu, terdapat beberapa ciri yang perlu anda ketahui. Pada akhirnya, mereka boleh menjadi sangat membantu.

Salah satu daripada kes ini ialah pilihan yang telah disembunyikan oleh Apple dalam “Ketik Belakang”. Apple memperkenalkan ciri ini dengan keluaran iOS 14 dan telah diuji secara meluas oleh penguji beta selama berbulan-bulan.

Di belakang “Ketik Belakang” Apple memberi kemungkinan untuk mengaktifkan banyak fungsi telefon pintar dengan mengetik dua atau tiga kali pada bahagian belakang iPhone.

Pilihannya sangat luas. Bukan sahaja fungsi iOS yang disepadukan, seperti mengambil tangkapan skrin, dipermudahkan dengan mengetik dua kali pada bahagian belakang telefon. Apple juga membenarkan anda memilih pintasan yang telah anda buat dalam apl Pintasan yang sepadan. Ini menjadikan kemungkinan hampir tidak terhad.

“Ketik di belakang”: bagaimana untuk mengaktifkannya

  1. Buka tetapan pada iPhone dan pilih “Kebolehcapaian” di sana
  2. Pilih di sini di bawah “Fizikal dan Motor” barang itu “Sentuh”
  3. Di bahagian paling bawah anda akan menemui item tersebut “Ketik Belakang”
ios 14 Ketik belakang 1
“Ketik Belakang” tersembunyi dalam kedalaman ciri kebolehcapaian iOS 14. / © NextPit
  1. Apple memberikan di sini pilihan lanjut antara ketik dua dan tiga kali pada bahagian belakang iPhone
  2. Fungsi yang diingini kini boleh dipilih dalam gambaran keseluruhan
  3. Apple menawarkan senarai panjang kemungkinan yang disediakan, yang boleh dilanjutkan dengan banyak oleh Pintasan.
ios 14 Ketik belakang 1

Senarai tindakan yang boleh diaktifkan dengan mengetik dua atau tiga kali pada bahagian belakang iPhone adalah sangat luas. / © NextPit

Fungsi yang dipilih boleh diaktifkan selepas pemilihan pada skrin utama, dalam aplikasi atau malah terus dari skrin kunci.

Semasa menguji fungsi, sesetengah pengguna telah menyedari bahawa pengecaman atau pembezaan dua atau tiga sentuhan di bahagian belakang tidak selalu berfungsi dengan sempurna. Di samping itu, bergantung kepada cara telefon pintar digunakan, ada kemungkinan salah satu daripada dua fungsi itu mungkin diaktifkan secara tidak sengaja. Anda mungkin perlu membiasakan diri dengan ciri tersebut selepas menyediakannya.