Langkah demi Langkah: Menambah dan Menggunakan Widget pada Apple Watch

10
Widget timbunan pintar Apple watch cara mengedit menggunakan watchOS 10
© nextpit

Setiap tahun, Apple melancarkan kemas kini utama kepada watchOS, mempertingkatkan jam tangan pintarnya dengan ciri baharu. Dengan perisian watchOS 10 terkini, Apple telah memperkenalkan ciri UI widget serba baharu yang dikenali sebagai Smart Stack. nextpit menawarkan panduan terperinci tentang cara menggunakan dan memperibadikan reka letak widget yang dipertingkatkan pada model Apple Watch yang serasi, termasuk Apple Watch Ultra.

Apakah itu widget Smart Stack

Smart Stack menawarkan pengalaman pengguna yang sama sekali baharu, bermula dengan watchOS 10, yang setanding dengan widget dalam iOS 17 dan macOS Sonoma.

Ia menyusun dan menyusun widget secara automatik berdasarkan apl aktif, seperti pemasa atau senaman, mempersembahkannya dalam gaya kad menegak. Widget ini juga akan lenyap jika apl yang berkaitan ditutup, melainkan widget disematkan (lebih lanjut mengenai perkara ini di bawah).

 • Jangan ketinggalan: Cara menggunakan ciri Ketik Dua Kali baharu pada Apple Watch

Tambahan yang bernas ialah butang pintasan yang membenarkan akses pantas kepada apl Apple Watch, yang terletak di bahagian bawah senarai widget. Pada masa ini, widget Smart Stack kebanyakannya terhad kepada apl pihak pertama Apple. Walau bagaimanapun, sokongan untuk widget apl pihak ketiga dijangka berkembang dari semasa ke semasa.

tangkapan skrin yang menunjukkan cara menambah widget baharu pada Apple Watch Ultra

Menambah dan menggunakan widget untuk sentuhan yang diperibadikan. / © nextpit

Bagaimana untuk mengaktifkan widget WatchOS Smart Stack

Smart Stack dipraaktifkan pada Apple Watches yang menjalankan watchOS. Terdapat dua kaedah untuk mengaksesnya. Kaedah pertama ialah dengan memutarkan Digital Crown. Yang kedua ialah dengan meleret ke atas dari bahagian bawah skrin muka jam tangan utama. Sebaik sahaja anda berada dalam Tindanan Pintar, kedua-dua gerak isyarat mahkota dan leret boleh digunakan untuk menavigasi.

 1. Untuk mengakses atau melihat widget Smart Stack, putar Digital Crown ke atas.
 2. Sebagai alternatif, leret ke atas dari skrin muka jam.

Widget Apple Watch: Cara Menambah dan Menjadikannya Berfungsi untuk Anda

Pengguna juga boleh menambah widget apl yang disokong. Bergantung pada jenis widget, sesetengahnya mempunyai beberapa pilihan susun atur yang boleh anda pilih bersama-sama dengan sokongan untuk menyesuaikan komplikasi atau elemen dalam setiap widget. Di bawah ialah cara untuk menyesuaikan widget dalam skrin Smart Stack.

 1. Pergi ke skrin widget Smart Stack dengan memutar atau memutar mahkota digital.

 2. Tekan lama pada mana-mana bahagian skrin widget.

 3. Sebaik sahaja dalam mod edit, anda boleh menambah, mengalih keluar atau menyemat widget.
 4. Dalam widget dengan komplikasi, anda juga boleh menyesuaikan pintasan dengan mengalih keluar dan menetapkan yang baharu.
 5. Ketik butang Selesai di bahagian atas untuk menyimpan perubahan.

Susunan Smart Stack akan sentiasa mempunyai widget yang disematkan di atas manakala widget yang tidak disematkan terletak di bawah. Pada masa yang sama, widget yang dinyahsemat mungkin muncul atau hilang bergantung pada sama ada apl yang berkaitan sedang berjalan atau tidak.

tangkapan skrin yang menunjukkan cara menambah widget baharu pada Apple Watch Ultra

Selepas menekan lama pada mana-mana bahagian skrin widget, anda boleh menambah, mengalih keluar atau menyemat mana-mana widget pilihan anda terus pada Jam Tangan. / © nextpit

Model Apple Watch yang mana mempunyai Widget Bertindan

Dengan Smart Stack tiba dengan watchOS 10, ini bermakna UI tersedia pada model Apple Watch SE, Watch Series 4 dan lebih baru, dan Watch Ultra dan Watch Ultra 2 (ulasan). Anda boleh menyemak keseluruhan keserasian serta ciri baharu watchOS 10 yang lain di sini.

 • Siri Apple Watch 4
 • Apple Watch Siri 5
 • Siri Apple Watch 6
 • Siri Apple Watch 7
 • Apple Watch SE
 • Siri Apple Watch 8
 • Apple Watch SE 2 (2022)
 • Siri Apple Watch 9
 • Apple Watch Ultra
 • Apple Watch Ultra 2

Adakah anda sudah menggunakan Smart Stack pada Apple Watch anda? Apakah ciri watchOS 10 baharu lain yang anda fikir patut ditonjolkan? Kongsi dengan kami cadangan anda dalam komen.