Lebih Banyak, Lebih Meriah: Kepintaran Apple Boleh Mengintegrasikan Gemini

8
nextpit Apple iPhone 15 Pro Max Paparan
© nextpit

Selain ChatGPT, Apple cukup banyak mengesahkan bahawa ia merancang untuk mengintegrasikan lebih banyak chatbots dengan Apple Intelligence, tetapi ia tidak memperincikan model AI seterusnya yang boleh ditambah. Kini, laporan baharu menyerlahkan bahawa Gemini Google akan datang dalam perancangan, dengan model itu dipercayai akan dipanggang sepenuhnya sebelum keluaran Apple Intelligence kemudian pada musim luruh.

  • Baca juga: Semua ciri Apple Intelligence datang ke iPhone dan iPad

Dalam surat berita terbarunya, Mark Gurman dari Bloomberg telah memetik sumber yang tidak dinamakan yang menyebut tentang Apple mengadakan perbincangan dengan Google dan Anthropic yang disokong Amazon untuk membenamkan bot sembang lain ke dalam Apple AI. Walau bagaimanapun, pembocor itu mengulangi bahawa Apple nampaknya telah memilih Gemini Google berbanding Anthropic.

Ia menambah bahawa perkongsian antara Google dan Apple akan diumumkan pada musim luruh apabila Apple Intelligence akhirnya menghantar Apple Intelligence kepada peranti yang disokong termasuk siri iPhone 15 Pro (ulasan), iPhone 16 akan datang, dan iPad dan komputer riba MacBook berkuasa cip Apple M. Apple dijangka mengadakan acara besar seterusnya pada bulan September.

Bagaimanakah Gemini Google boleh disepadukan ke dalam iPhone

Sama seperti cara OpenAI’s ChatGPT disepadukan, Apple dipercayai menggunakan Gemini Google sebagai pilihan chatbot apabila mengendalikan permintaan dan tugas yang kompleks daripada pengguna yang Siri tidak akan dapat lakukan.

Terdapat juga laporan awal bahawa model Gemini akan menyokong melebihi pertanyaan pengguna melalui sembang atau input suara. Sebagai contoh, model AI boleh digunakan sebagai enjin untuk menjalankan tugas AI berasaskan awan seperti mempertingkatkan foto dan video, yang sama dengan cara Google melaksanakannya dalam Pixel 8 Pro.

Menariknya, Google sudah menawarkan aplikasi Gemini untuk iPhone dan iPad, tetapi ini berfungsi sebagai chatbot dan pilihan tersendiri untuk Carian Google dan bukannya model AI sepenuhnya.

Seperti yang dinyatakan, penggunaan Gemini dan ChatGPT dilihat sebagai penyelesaian band-aid kerana pembuat iPhone masih membangunkan model AI sendiri yang digelar sebagai Ajax. Walau bagaimanapun, laporan membuat spekulasi bahawa ia akan mengambil masa beberapa tahun lagi sebelum Apple boleh menjadikan Ajax berkemampuan sebagai alternatif pihak ketiga yang sedia ada.

Selepas masa itu, tidak jelas apakah rancangan Apple akan menjadi dan jika kita akan melihat syarikat itu menawarkan penggunanya chatbots lain. Begitu juga, apakah pendapat anda dengan gergasi teknologi Cupertino yang bergantung pada syarikat lain untuk menyampaikan AI pada perantinya?

Sumber:
Bloomberg