M5 MacBook Pro Mungkin Komputer Riba OLED Apple Pertama

21
nextpit MacBook Air 15 Screen
© nextpit

Selepas beberapa tahun spekulasi, Apple akhirnya akan menggunakan paparan OLED dalam peranti skrin besarnya, dengan M4 iPad Pro menjadi yang pertama dalam julat tablet. Dijangka teknologi ini akan mengalir ke Apple’s peranti faktor bentuk besar lain, termasuk komputer ribanya. Ramalan baharu mengecil apabila MacBook pertama yang dipasang OLED boleh tiba.

Komputer riba OLED MacBook pertama

Dalam nota penyelidikan baharu Omdia (melalui MacRumors), ia menyebut Apple “berkemungkinan besar” melancarkan komputer riba MacBook Pro pertama yang dilengkapi dengan paparan OLED termaju seawal 2026. Masa sedemikian akan meletakkannya satu setengah tahun dari debut M3 MacBook Pro, yang akan menyelaraskan teknologi untuk tiba dengan MacBook M5.

Ramalan itu bercanggah dengan laporan yang diterbitkan oleh saluran berita The Elec awal tahun ini yang meramalkan MacBook pertama dengan paparan OLED hanya akan tiba pada 2027. Ia telah menambah bahawa Samsung akan membekalkan panel OLED ini kepada Apple.

Ia tidak dinyatakan mengapa Apple akan menangguhkan peralihan daripada mini-LED kepada OLED dalam julat MacBooknya, tetapi mungkin terdapat beberapa sebab untuk ini. Sebagai contoh, kemungkinan pengeluar paparan seperti LG dan Samsung tidak dapat menghasilkan paparan yang memenuhi Apple’s standard atau paparan OLED yang lebih besar ini belum lagi berdaya maju untuk dihasilkan secara besar-besaran.

Apple iPad Pro 2024 dengan cip M4 dan tandem OLED
epal’s M4 iPad Pro 2024 menggunakan paparan OLED tandem yang membawa kecerahan lebih tinggi daripada paparan OLED standard. / © nextpit

Sebab lain ialah Apple mungkin menunggu tandem OLED untuk bersedia dalam faktor bentuk yang lebih besar seperti komputer riba. Dimaklumkan bahawa M4 iPad Pro yang dilancarkan baru-baru ini menggunakan panel OLED dua lapisan yang memberikan banyak kelebihan seperti output kecerahan yang lebih tinggi berbanding panel OLED konvensional.

Pada masa ini, paparan OLED tandem dalam iPad Pro menghasilkan 1,000 nits kecerahan biasa dan kira-kira 1,600 nits dalam HDR, manakala mini-LED dalam M3 MacBook Pro hanya menyediakan 600 nits tahap kecerahan biasa.

Selain daripada MacBook Pro, Apple juga dikhabarkan sedang berusaha untuk mengguna pakai OLED pada tabletnya yang lain, dengan iPad Mini dijadualkan pada 2026 untuk menampilkan panel tersebut.

Adakah anda fikir Apple’Adakah OLED MacBook Pro patut ditunggu? Apakah pendapat anda tentang penggunaan teknologi tersebut? biarlah’s membincangkannya dalam komen.

Melalui: MacRumors
Sumber:
Omdia