MacBook Fold: Boleh Lipat Pertama Apple Mungkin Membayar Banyak

22
Asus Zenbook 17 Lipat OLED 4
© nextpit

Terdapat khabar angin bahawa peranti boleh lipat pertama Apple akan menjadi hibrid antara MacBook dan iPad, yang boleh menjadi komputer riba semua skrin dan tablet lebih besar yang digabungkan menjadi satu. Selepas berbulan-bulan tidak mendengar kemas kini tentang peranti ini, dua khabar angin baharu kini tersebar, memberi lebih banyak penerangan tentang tarikh pelancaran dan beberapa ciri utama MacBook boleh lipat Apple.

Mula-mula, Ming-Chi Kuo menerbitkan ramalan terbarunya di Medium tentang MacBook boleh lipat. Ramalan itu menyerlahkan rancangan Apple untuk memilih skrin fleksibel utama 20.2 inci, tetapi ia juga menyebut syarikat Cupertino boleh menggunakan estet skrin 18.8 inci yang lebih kecil.

Tidak lama selepas laporan Kuo, penganalisis paparan Ross Young menimpali melalui X. Menurutnya, Apple berkemungkinan akan memilih format 18.8 inci untuk mencipta binaan yang lebih ramping dan padat. Pada nota ini, saiznya juga akan setanding dengan komputer riba MacBook 13-inci konvensional.

Asus Zenbook 17 Lipat OLED

Asus ZenBook 17 Fold dengan pilihan papan kekunci sentuh / © NextPit

Selain itu, Kuo menyebut LG Display akan membekalkan paparan lipat kepada Apple manakala engselnya akan dikeluarkan oleh Amphenol. Tarikh pelancaran juga dinyatakan sekitar awal 2026 manakala pengeluaran besar-besaran peranti itu dikatakan akan bermula pada suku terakhir tahun depan.

Pemproses dan harga MacBook boleh lipat Apple

Masa khabar angin sedemikian meletakkan MacBook boleh lipat dikuasakan oleh set cip M5. Ia masuk akal memandangkan Apple baru-baru ini melancarkan M4 dengan iPad Pro (ulasan) hanya bulan ini, dengan komputer riba Mac dan MacBooknya dijangka menampilkan set cip seterusnya.

Menariknya, Kuo menyerlahkan bagaimana faktor bentuk yang kompleks dan bahagian mahal yang dikaitkan dengan membuat peranti boleh lipat akan menghasilkan peranti lipat pertama Apple berharga sama seperti Vision Pro. Sebagai titik rujukan, alat dengar realiti/maya bercampur pada masa ini dijual pada harga $3,500.

Bagaimanapun, pembocor itu menyebut MacBook berkuasa M5 boleh lipat ini akan menawarkan ciri termaju seperti lipatan paparan yang hampir tidak kelihatan, yang dinyatakan sebagai salah satu kelemahan utama dalam telefon pintar dan tablet boleh lipat sedia ada.

Akhir sekali, beliau percaya peranti Apple boleh lipat akan menjual lebih banyak daripada Vision Pro memandangkan kedudukan julat MacBook yang lebih diperkemas.

Adakah anda teruja untuk melihat peranti boleh lipat Apple yang pertama? Adakah anda fikir ia akan terjual seperti kek panas serupa dengan komputer riba MacBooknya? Kami berminat untuk mendengar pendapat anda.