Maklum balas haptik: Cara mendayakan atau melumpuhkan getaran pada iPhone anda

57
Wira maklum balas haptik Apple iPhone 14 Pro
© NextPit

Apple telah memperkenalkan tetapan maklum balas haptik baharu dengan iOS 16. Menghidupkan ciri tersebut menambahkan getaran pada papan kekunci lalai iPhone dan butang sistem. Secara mengelirukan, Apple menyatakan bahawa mempunyai haptik atau getaran pada iPhone mengurangkan hayat bateri. Panduan NextPit tentang cara untuk melumpuhkan (atau mendayakan) haptik papan kekunci mungkin berguna jika anda merasakan ia menjejaskan bateri peranti anda.

Hanya dengan iOS 16 Apple akhirnya mendayakan maklum balas haptik pada papan kekunci dan tindakan sistem untuk iPhone, walaupun perkakasan yang serasi telah wujud sejak iPhone 8 (Plus) dan iPhone X. Pengguna mempunyai pilihan untuk menggunakan enjin haptik dengan papan kekunci pihak ketiga, tetapi bukan semua orang gemar menggunakan alternatif seperti Gboard atau Swiftkey Google.

 • Berkaitan: 10 petua iOS untuk menghidupkan iPhone anda

iPhone mana yang disokong oleh maklum balas haptik

Ciri ini tersedia untuk iPhone lama yang berjalan pada iOS 16. Ini bermakna walaupun iPhone SE generasi ke-2 dan iPhone 8 disokong sehingga ke keseluruhan siri iPhone 14 tahun ini. Anda boleh memanfaatkan maklum balas haptik jika anda mempunyai mana-mana model iPhone yang disenaraikan di bawah:

 • iPhone SE (2020) / iPhone SE (2022)

 • iPhone 8, iPhone 8 Plus
 • iPhone X
 • iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max

 • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max

 • iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max

 • iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

 • iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max

Cara menghidupkan atau mematikan maklum balas haptik pada iPhone anda

Togol untuk menghidupkan atau mematikan maklum balas haptik ditemui dalam apl tetapan seperti yang diterangkan dalam langkah di bawah. Sebagai alternatif, pengguna boleh mencari kata kunci “maklum balas haptik” daripada bar carian tetapan dan kemudian memilih Haptic.

 1. Buka Apl Tetapan.
 2. Navigasi ke Bunyi & Haptik.
 3. Di sini, pilih Maklum Balas Papan Kekunci > Hidupkan atau matikan Haptic.
Panduan iPhone cara mendayakan atau melumpuhkan maklum balas haptik pada iOS 16

Cara untuk mematikan atau menghidupkan maklum balas haptik daripada tetapan / © NextPit

Adakah maklum balas haptik mengurangkan bateri iPhone dengan lebih cepat?

Adalah perkara biasa untuk sesetengah ciri menggunakan bateri apabila didayakan, dan Apple telah menyatakan secara khusus bahawa maklum balas haptik baharu mempengaruhi bateri peranti anda dalam dokumen sokongan. Tetapi apakah maksudnya? Ini bermakna anda harus berhati-hati apabila menggunakan ciri ini.

 • Baca juga: Cara memanfaatkan dan menggunakan Audio Spatial iPhone

Walau bagaimanapun, masih terdapat pilihan untuk mematikan haptik sekiranya anda perasan bahawa ia menghabiskan bateri iPhone anda dengan lebih cepat.

Pernahkah anda mencuba haptik pada iOS 16? Apakah pendapat anda tentang ciri ini? Beritahu kami jika anda melihat beberapa masalah bateri selepas menghidupkan masa hadapan.