Masalah dan penyelesaian Google Pixel

110
AndroidPIt google pixel XL 9733
© NextPit oleh Irina Efremova

Google Pixel menarik banyak perhatian dan, sekali lagi, ia adalah untuk semua sebab yang salah. Sebilangan pengguna Pixel yang menjalankan Android Oreo telah melaporkan bahawa mereka menerima pemberitahuan bahawa “data mudah alih mereka telah kehabisan” walaupun tidak. Google sedia maklum, tetapi masih belum ada penyelesaian. Dapatkan butiran di bawah.

  • Kajian Google Pixel: pengalaman Android terbaik di sekeliling
  • Google Pixel: fikiran saya selepas 3 bulan

Lompat ke bahagian

Masalah “data mudah alih telah kehabisan” Google Pixel pada Oreo

Untuk sesetengah pengguna Pixel pada Oreo, data mudah alih berhenti berfungsi secara rawak dan telefon mematikan semua data selular seolah-olah anda telah kehabisan elaun data pembawa anda untuk bulan itu walaupun anda belum melakukannya. Ini disertakan dengan pemberitahuan yang mengatakan bahawa “data mudah alih telah kehabisan.” Peranti Pixel juga memotong akses data untuk pengguna yang mempunyai pelan yang membenarkan akses tanpa had kepada perkhidmatan tertentu, seperti WhatsApp, walaupun selepas elaun data utama kehabisan. Isu ini berlaku di banyak negara, termasuk Mexico, Nicaragua, Honduras, Indonesia, Romania dan banyak lagi.

Penyelesaian “data mudah alih telah kehabisan” Google Pixel pada Oreo

Google sedar dan ia sudah pun berusaha untuk memperbaikinya, menurut seorang pekerja. Kami masih belum tahu bila untuk menjangkakannya, walaupun diharapkan ia tidak lama kerana Google mengatakan ia adalah keutamaan yang tinggi. Jadi, satu-satunya penyelesaian buat masa ini ialah untuk mengimbas kembali ke Android Nougat semasa anda menunggu kemas kini untuk menyelesaikan masalah, atau hanya hidup tanpa data mudah alih buat sementara waktu.

Masalah mikrofon Google Pixel

The Forum Produk Google ialah hab maklumat untuk apa sahaja dan segala-galanya yang berkaitan dengan Google Pixel dan Pixel XL, dan dalam beberapa bulan kebelakangan ini beberapa pengguna telah melaporkan isu bencana dengan mikrofon pada kedua-dua peranti utama Google. Orang yang membuat siaran di forum mengatakan bahawa menggunakan tetapan semula kilang tidak menyelesaikan isu ini, tetapi kerosakan itu tidak menjejaskan apl kamera.

Penyelesaian isu mikrofon Google Pixel

Google telah mengesahkan bahawa ini adalah isu perkakasan, jadi kemas kini perisian tidak akan melakukan apa-apa untuk menyelesaikan masalah mikrofon baharu ini. Google telah mengatakan bahawa mereka kini terlibat dalam proses yang lebih ketat semasa proses pembuatan umum dan apabila memperakui telefon yang diperbaharui, untuk memastikan mereka tidak lagi mengalami kecacatan ini.

Nasib baik, bagi anda yang telah membeli Pixel atau Pixel XL baharu pada bulan lepas atau lebih, peranti anda tidak sepatutnya terjejas. Jika anda mengalami sebarang isu, Google mengesyorkan anda mencari pengganti peranti itu atau hubungi peruncit tempat anda membelinya.

Masalah kualiti bunyi pembesar suara Google Pixel

Sesetengah pemilik Google Pixel dan Pixel telah mengalami masalah dengan audio peranti mereka sejak beberapa bulan lalu. Khususnya, kualiti bunyi pembesar suara adalah buruk apabila kelantangan ditetapkan kepada tiga tahap tertinggi, menghasilkan bunyi yang mencakar dan berderak. Hasilnya ialah audio aplikasi tertentu menjadi tidak boleh digunakan. Untuk melihat sama ada peranti anda terjejas, tingkatkan peranti anda kepada tiga tahap kelantangan teratasnya dan cuba mainkan muzik atau audio lain.

AndroidPIt google pixel 9871

Adakah pembesar suara anda berbunyi buruk pada volum tinggi juga? Cuba kemas kini perisian. / © NextPit

Penyelesaian kualiti bunyi pembesar suara Google Pixel

Apa yang dahulunya dipercayai sebagai masalah perkakasan kini telah diperbaiki oleh kemas kini perisian daripada Google. Kemas kini keselamatan bulanan Februari 2017 untuk Pixel dan Pixel XL telah membawa penyelesaian kepada isu dengan pembesar suara berderak pada tetapan volum tertinggi. Jika anda masih mengalami isu tersebut, cuba dapatkan kemas kini terkini untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Isu sambungan Bluetooth Google Pixel

Selepas Google menghantar kemas kini keselamatan Februari 2017 untuk Pixel dan Pixel XL , sebilangan kecil pengguna menyatakan bahawa peranti mereka mengalami masalah sambungan bluetooth. Pengguna melaporkan bahawa sambungan bluetooth mereka terputus kerana kelihatan seperti bluetooth dilumpuhkan secara rawak. Sesetengah pengguna juga melaporkan bahawa selepas but semula telefon mereka, mereka tidak dapat mendayakan bluetooth melalui pintasan teduh, sekali gus memaksa mereka masuk ke tetapan untuk menukarnya di sana. Walaupun patch keselamatan membetulkan isu audio Pixel (yang disebut di atas), nampaknya ia juga menjadi punca kepada isu sambungan bluetooth.

Penyelesaian sambungan Bluetooth Google Pixel

Google mengakui masalah ini dengan agak cepat dan telah menyatakan bahawa pasukan sokongan mereka telah mengenal pasti isu tersebut. Berita telah tersebar di forum sokongan bahawa isu itu nampaknya telah diselesaikan. Syukurlah nampaknya anda tidak perlu menunggu kemas kini kerana ia adalah penyelesaian sebelah pelayan.

Saya baru mendapat berita bahawa Google baru sahaja selesai membuat penyelesaian untuk isu ini di pihak kami – tiada muat turun atau kemas kini pada peranti atau apl anda diperlukan.

Kami ingin mendengar maklum balas daripada kumpulan ini. Jika anda mempunyai peluang untuk menguji sambungan Bluetooth anda, sila beritahu kami bagaimana ia berlaku.

Sumber: Google

Perubahan perkakasan Google Pixel?

Walaupun Pixel mengalami sedikit masalah tumbuh gigi semasa pelancaran, 9to5Google melaporkan bahawa Google sebenarnya telah menjual peranti dengan persediaan perkakasan yang disemak sedikit yang boleh menyertakan pembetulan untuk isu mikrofon. Menurut seorang pemilik peranti, telefon bimbit mereka mempunyai ‘Rev.B’ dicetak pada bungkusannya.

Itu bukan sesuatu yang luar biasa – masalah kecil sering ditangani dengan tweak perkakasan kecil selepas pelancaran – tetapi malangnya tiada butiran kukuh tentang perkara yang boleh diubah untuk peranti ini. Kami telah meminta Google untuk menumpahkan masalah dan akan mengemas kini jika kami mendapat maklum balas.

Pernahkah anda mengalami masalah dengan Google Pixel atau Pixel XL anda? Adakah anda akan menghubungi Google tentang mendapatkan pengganti? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Sumber:
Phandroid