Mengapa Syarikat Anda Tidak Akan Menghargai Anda Jika Anda Tidak Mengambil Masa Rehat

31
wira cuti jobbio
© stocksolutions/Adobe Stock

Berapa kerap anda mengambil cuti dari kerja, atau menelefon sakit? Menurut angka terkini daripada Statistik, hampir satu perempat daripada orang dewasa Amerika tidak mengambil sebarang hari sakit dalam tempoh 12 bulan yang lalu. Daripada mereka yang melakukannya, dua hingga tiga hari setahun adalah yang paling biasa.

Terdapat banyak sebab mengapa seseorang tidak perlu mengambil hari sakit. Pertama sekali, mereka mungkin cukup bernasib baik untuk jarang sakit, tidak mungkin.

Selain itu, sebab-sebabnya boleh menjadi sedikit keruh, seperti ketakutan tidak dapat menampung kehidupan, kebimbangan tentang keselamatan pekerjaan dan, kadang-kadang, percubaan untuk mendapatkan pujian daripada pihak pengurusan dan meletakkan diri anda sebagai amat diperlukan untuk operasi harian syarikat.

Dalam kes masa bercuti, hujah yang sama boleh dibuat. Sama ada motivasi untuk berjaya atau percubaan untuk menjadi lebih berharga daripada rakan sekerja, tidak pernah mengambil masa bercuti berkemungkinan mempunyai kesan sebaliknya.

Hampir a suku pekerja AS tidak menerima percutian berbayar atau cuti berbayar. Ketiadaan polisi masa cuti bergaji yang dimandatkan memberi kesan yang berbeza kepada pekerja bergaji rendah, mereka yang bekerja sambilan dan pekerja yang diambil bekerja oleh perniagaan kecil.

Tetapi masa keluar dari kerja, sama ada hari sakit atau masa bercuti, mempunyai faedah yang ketara.

Mencegah keletihan

Bekerja dalam tempoh yang lama tanpa rehat yang ketara boleh menjejaskan produktiviti serta kesihatan fizikal secara negatif, tidak kira betapa bermotivasi atau bertenaga seseorang individu itu percaya diri mereka. Time cuti biasa je terbukti secara saintifik untuk membantu badan dan minda untuk mengisi semula dan meremajakan, termasuk kesihatan jantung yang lebih baik.

Menyokong kesihatan mental

Masa jauh dari kerja memberi peluang untuk berehat, mengurangkan tekanan, dan meningkatkan kesejahteraan mental. Mematikan membolehkan anda memutuskan hubungan daripada tanggungjawab di tempat kerja dan memberi tumpuan kepada penjagaan diri, hobi dan menghabiskan masa berkualiti bersama orang tersayang.

Peningkatan kepuasan kerja

Beristirahat dari tempat kerja boleh menyumbang kepada kepuasan kerja dengan memberikan rasa keseimbangan dan kepuasan kerja-kehidupan yang lebih baik. Masa bercuti menawarkan peluang untuk mengejar minat peribadi dan mencipta kenangan yang berkekalan.

Menggalakkan kreativiti

Masa tanpa bekerja boleh merangsang kreativiti dalam peranan anda. Pendedahan kepada persekitaran dan pengalaman baharu boleh memberi inspirasi kepada idea dan perspektif baharu yang boleh diaplikasikan di tempat kerja.

Menetapkan sempadan

Terdapat salah tanggapan umum bahawa tidak mengambil cuti dari kerja akan mendapat lebih penghormatan daripada majikan, tetapi memandangkan penyelidikan menunjukkan pelancong tetap lebih kreatif dan produktif di tempat kerja, sebaliknya adalah kononnya benar.

Ambil kisah amaran tentang Kevin Fordyang bekerja di kedai Burger King di Las Vegas dan tidak pernah sakit dalam tempoh 20 tahun, termasuk apabila dia memerlukan pembedahan, yang mana dia menggunakan masa percutiannya yang terhad.

Apabila pencapaian yang boleh dikatakan membanggakan ini terserlah, Encik Ford telah diberi ganjaran oleh majikannya, dalam cara bercakap. Dia dihadiahkan cawan kopi yang boleh diguna semula, tiket panggung wayang dan beberapa barangan lain yang sewenang-wenangnya. Apabila dia berkongsinya di media sosial, terdapat kemarahan pihak tertentu, yang membawa kepada kempen GoFundMe bagi pihaknya, dan dana sebanyak $400,000 atas namanya.

Apabila habuk selesai, Kevin Ford mempunyai mesej baharu untuk media sosial: “Jangan jadi seperti saya.”

Berita baiknya ialah sektor teknologi mendahului dalam mempromosikan pendekatan baharu, dengan beberapa syarikat termasuk cuti “rehat dan pemulihan” berbayar sehingga sembilan hari. Walaupun syarikat-syarikat ini dipuji kerana mengutamakan kesejahteraan mental dan fizikal kakitangan mereka, sektor pekerjaan yang lebih luas masih jauh lagi.

Dan jika anda merasakan perubahan yang anda perlukan melangkaui sedikit masa meninggalkan kerja, mungkin sudah tiba masanya untuk merangka semula laluan kerjaya anda sama sekali. Jika itu berlaku, yang nextpit Job Board menampilkan beribu-ribu peluang pekerjaan, seperti tiga di bawah.

Di California, utiliti pengedaran gas asli terbesar negara, SoCalGas, sedang mencari a Jurutera Data Kanan untuk menyelia reka bentuk, pembangunan, pelaksanaan, penyelenggaraan, dan peningkatan kitaran penuh perkhidmatan data syarikat dan sistem yang berkaitan. Peranan yang diberi imbuhan baik ini digambarkan sebagai membantu membentuk masa depan teknologi hidrogen dan tenaga bersih, di samping memastikan keseimbangan kehidupan kerja yang sihat.

Di Annapolis, Kumpulan Teknologi FLASH mempunyai pelbagai jawatan kosong pada masa ini, termasuk peranan Jurutera Rangkaian. Sebagai pembekal utama teknologi keselamatan dan keselamatan kepada kerajaan AS, peranan yang kompleks dan mencabar ini akan membolehkan anda berunding dalam teknologi maklumat terdepan yang sangat khusus sambil memberikan panduan khusus tentang penyelesaian automatik. Jika anda ingin menjadi sebahagian daripada organisasi yang diterajui oleh pelepasan keselamatan yang menarik ini, hubungi hari ini.

eClerx mempunyai pelbagai peranan merentas pelbagai disiplin dan lokasi, termasuk Pembangun Perisian Mudah Alih Kanan. Dalam peranan ini, bekerja bersama pengurus kejuruteraan produk, anda akan menggunakan alat pembangunan yang paling terkini untuk mencipta ciri baharu bagi aplikasi iOS asli syarikat, serta merentas keseluruhan susunan syarikat. Kepakaran, kreativiti dan kemahiran pengekodan lanjutan semuanya diperlukan.

Mulakan carian kerja anda hari ini melalui Nextpit Job Board. Artikel ini ditulis oleh Doug Whelan.


Artikel sebelumnyaArtikel sebelumnya

Artikel seterusnyaArtikel seterusnya