Menggunakan Penyulitan Google Drive – Panduan

19

Data adalah perniagaan yang besar, baik untuk syarikat yang menjananya dan penggodam yang ingin mengaksesnya untuk perisian tebusan atau hanya menjualnya kepada pembida tertinggi. Sesungguhnya, masalah penggodaman korporat semakin teruk. Pada 2022, 1,802 syarikat mengalami pelanggaran data, yang menjejaskan lebih 422 juta orang di AS sahaja.

Menggunakan Penyulitan Google Drive - Panduan

Statistik tersebut mungkin membuatkan anda tertanya-tanya sejauh mana kuat penyulitan pada akaun Google Drive syarikat anda. Lagipun, penyulitan adalah perisai yang menghalang percubaan jahat untuk mengakses data anda, jadi ia perlu kuat. Artikel ini menerangkan cara penyulitan Google Drive berfungsi dan perkara yang boleh anda lakukan untuk mengukuhkannya.

Penyulitan Standard Google Drive

Google menyulitkan setiap fail yang anda muat naik ke Google Drive secara automatik. Ia juga menyulitkan sebarang fail yang anda buat dalam suite Google Drive, seperti yang dibuat menggunakan Helaian Google, Dokumen atau Slaid.

Syarikat itu menggunakan penyulitan bit AES256 untuk tujuan ini, yang bermaksud “Standard Penyulitan Lanjutan (AES) 256.” Ia membahagikan apa-apa maklumat yang dimasukkan ke dalam blok, yang disulitkannya menggunakan sifir supaya teks itu tidak boleh dibaca oleh sesiapa sahaja yang tidak mempunyai kunci untuk maklumat itu, iaitu, orang yang tidak mempunyai akses kepada dokumen anda.

Google melaksanakan penyulitan ini “dalam transit”, bermakna ia digunakan serta-merta apabila anda memuat naik atau membuat fail dalam Google Drive.

Cara Memohon Penyulitan Sisi Pelanggan pada Google Drive

Bagi kebanyakan orang, penggunaan penyulitan AES256-bit sudah mencukupi. Ia adalah standard penyulitan gred tentera yang beberapa dakwaan tidak dapat ditembusi, sekurang-kurangnya daripada penggodam yang menggunakan kaedah kekerasan. Tetapi itu tidak menghapuskan kemungkinan bahawa seseorang boleh mendapat akses kepada kunci yang diperlukan untuk menyahsulit fail Google Drive anda, seperti pekerja yang tidak berpuas hati yang masih mengetahui kata laluan. Ini bermakna anda mungkin mahukan satu lagi lapisan penyulitan.

Google Drive menyediakan ini dengan penyulitan sebelah pelanggan.

Dengan penyulitan sebelah pelanggan, anda menyulitkan fail Google Drive pada peringkat tempatan, sekali gus menambah perlindungan penyulitan standard AES256-bit perkhidmatan. Dengan menghidupkan penyulitan sisi klien pada peringkat pentadbiran, anda memberi pengguna anda pilihan untuk memutuskan sama ada untuk menyulitkan fail mereka secara setempat.

Anda perlu mempunyai akaun Google dengan keistimewaan “pentadbir super” untuk mendayakan penyulitan sebelah pelanggan. Dengan mengandaikan anda melakukannya, ikuti langkah ini:

 1. Log masuk ke dalam anda Pentadbir Google konsol.
 2. Cari “Menu” (ditunjukkan oleh tiga baris mendatar), dan pilih “Keselamatan.”
 3. Klik “Kawalan Akses dan Data,” diikuti dengan “Penyulitan Sebelah Pelanggan.”
 4. Tatal ke “Apl” dan hidupkan penyulitan untuk apl Google Drive yang diperlukan.

Jika anda sudah menyediakan penyulitan sisi klien, khususnya pada unit organisasi induk anda, konsol Pentadbir Google anda mungkin bertanya sama ada anda ingin membatalkan tetapan tersebut untuk kumpulan yang sedang anda usahakan. Pilih “Timpa” untuk berbuat demikian, pilih sama ada “Warisi” untuk menjadikan kumpulan itu mewarisi tetapan yang anda ada dalam kumpulan induk anda atau “Simpan” untuk mengatasi tetapan kumpulan induk dengan tetapan baharu anda.

Nota – Ia mungkin mengambil masa sehingga 24 jam untuk perubahan anda berkuat kuasa. Setelah penyulitan sisi klien diaktifkan, pengguna anda boleh membuat, menyalin, memuat naik dan mengubah suai dokumen yang disulitkan melalui Google Drive.

Membuat Fail Disulitkan dalam Google Drive

Dengan penyulitan sisi klien didayakan pada peringkat pentadbir, pengguna organisasi anda boleh menyulitkan fail semasa mereka menciptanya menggunakan dua kaedah.

Sulitkan di Peringkat Google Drive

Ikuti langkah ini untuk menyulitkan fail melalui Google Drive:

 1. Log masuk ke dalam anda Google Drive akaun.
 2. Klik “+ Baharu” di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 3. Gerakkan kursor anda ke atas anak panah di sebelah fail Google Docs, Slaid atau Helaian yang ingin anda enkripsi.
 4. Pilih “Dokumen/Pembentangan/Hamparan Disulitkan Kosong.”
 5. Buat dalam tetingkap “Dokumen Disulitkan Baharu” anda.

Sulitkan pada Tahap Dokumen, Slaid atau Helaian Google

Anda juga boleh menyulitkan dokumen, slaid dan hamparan tanpa log masuk terus ke akaun Google Drive anda:

 1. Buka fail Google Docs, Slaid atau Helaian.
 2. Pilih “Fail” di bahagian atas skrin.
 3. Serlahkan “Baharu” dan pilih “Dokumen/Pembentangan/Hamparan Disulitkan Baharu.”

Menyalin Fail Disulitkan dalam Google Drive

Anda boleh menyalin fail Google Drive yang disulitkan selagi anda log masuk ke akaun yang mempunyai akses kepada penyulitan sisi klien:

 1. Sama ada dwiklik atau klik kanan fail yang ingin anda salin.
 2. Pilih “Buat Salinan.”

Penyalinan juga serba boleh, kerana ia membolehkan anda menambah penyulitan pada fail Google Drive yang belum memilikinya, atau mengalih keluar penyulitan daripada fail yang ada. Selepas mengklik dua kali atau mengklik kanan pada fail anda, pilih “Buat Salinan Disulitkan” untuk mengalih keluar penyulitan sisi klien daripada fail, atau “Buat Salinan Disulitkan” untuk menambah penyulitan pada fail yang tidak memilikinya.

Memuat naik Fail Disulitkan ke Google Drive

Mendayakan penyulitan sisi klien membolehkan pengguna memuat naik dan menyulitkan fail yang tidak disulitkan sebelum ini daripada peranti tempatan mereka:

 1. Log masuk ke anda Google Drive akaun.
 2. Pilih “+ Baharu” daripada bar navigasi.
 3. Serlahkan “Muat Naik Fail,” dan pilih “Sulitkan dan Muat Naik Fail.”
 4. Pilih fail yang ingin anda muat naik daripada direktori peranti anda.

Menambahkan Penyulitan pada Dokumen Google Drive Sedia Ada

Anda mungkin mempunyai dokumen Google Doc, Slaid atau Helaian sedia ada yang ingin anda lindungi dengan lebih lanjut dengan penyulitan sisi klien. Prosesnya mudah, walaupun terdapat beberapa kaveat. Ikuti langkah ini untuk menyulitkan dokumen anda:

 1. Buka Dokumen Google, Slaid atau Hamparan.
 2. Pilih “Fail” daripada bar navigasi, diikuti dengan “Buat Salinan.”
 3. Pilih “Tambah Penyulitan Tambahan.”

Bagi kaveat – terdapat beberapa ciri dalam dokumen Google yang sama ada perlu dialih keluar atau kehilangan ciri dinamiknya apabila anda menyulitkannya.

Ciri yang dialih keluar penyulitan daripada dokumen termasuk:

 • Komen
 • Cadangan
 • Medan e-tandatangan
 • Mana-mana julat yang dilindungi

Bagi kehilangan dinamisme, ciri berikut menjadi statik apabila penyulitan:

 • Borang pautan
 • Helaian Bersambung
 • Senarai semak
 • Sebarang carta, jadual atau imej yang dibenamkan dalam fail
 • WordArt
 • Kebanyakan fungsi data luaran

Jadi, dokumen anda kehilangan sebahagian daripada kebolehgunaannya, menjadikan penggunaan penyulitan sisi klien pada dokumen sedia ada sesuatu yang anda hanya perlu lakukan jika anda berpuas hati dengan dokumen statik.

Fail Google Drive yang disulitkan pada Peranti Android dan iOS

Malangnya, Google Drive tidak memberikan pengguna peranti Android dan iOS keupayaan untuk membuat, menyalin atau memuat naik fail disulitkan pihak pelanggan. Tetapi ini bukan semua berita buruk – anda masih boleh memuat turun dan pratonton fail yang disulitkan pada kedua-dua jenis peranti.

Walau bagaimanapun, walaupun ciri itu tidak sempurna. Pengguna Android dan iOS tidak boleh mengakses fail Google Docs, Slaid atau Helaian yang disulitkan kerana fail tersebut belum lagi disokong. Anda hanya boleh mengakses jenis fail yang disokong oleh Google Drive tetapi bukan sebahagian daripada set alat penciptaan dokumen Google, seperti fail Microsoft Word dan PDF.

Penyulitan Dipermudahkan Dengan Google Drive

Anda tidak perlu menggunakan sebarang penyelesaian pihak ketiga yang rumit (walaupun penyulitan pihak ketiga boleh dilakukan) dengan Google Drive. Apl menyulitkan secara automatik apa sahaja yang anda buat di dalamnya atau memuat naik ke dalamnya dengan penyulitan AES256-bit, serta anda boleh mengaktifkan penyulitan sisi klien untuk perlindungan setempat. Dengan menggabungkan kedua-dua format penyulitan ini, dokumen anda dilindungi daripada sebarang penceroboh berniat jahat.

Sekarang, kami bersedia untuk mendengar daripada anda. Adakah anda fikir alat penyulitan yang disediakan oleh Google Drive mencukupi untuk melindungi dokumen anda? Adakah anda mempunyai sebarang masalah dengan orang yang mengakses fail Drive tanpa kebenaran? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.