Mesej Marketplace Messenger Tidak Muncul? Cuba ini

14

Jika anda menghadapi masalah dengan mesej Marketplace yang gagal dipaparkan dalam Messenger, anda tidak bersendirian. Ini adalah aduan biasa daripada pengguna merentas pelbagai peranti yang berbeza. Ia boleh menjadi pengalaman yang mengecewakan jika anda cuba membeli atau menjual sesuatu, dan sembang tiba-tiba hilang. Nasib baik, terdapat beberapa penyelesaian yang boleh anda cuba.

Mesej Marketplace Messenger Tidak Muncul? Cuba ini

Artikel ini akan menerangkan cara memulihkan atau menemui semula mesej Marketplace yang tiada.

Cara Mencari Mesej Pengutus Pasaran melalui Facebook

Mula-mula, mari kita lihat cara biasa untuk mencari mesej Marketplace dalam Messenger pada kedua-dua peranti mudah alih dan desktop. Jika anda baru dalam dunia pemesejan Marketplace dan tidak dapat mengesan mesej, anda mungkin mencari di tempat yang salah. Sembang pasaran disimpan di kawasan yang berasingan kepada mesej peribadi.

Pada Mudah Alih:

 1. Buka apl pada peranti Android atau iOS anda dan ketik simbol menu garisan mendatar.
 2. Daripada menu sisi, cari “Marketplace” dan pilihnya.
 3. Semua mesej pembelian/jualan Marketplace anda akan muncul.

Pada Desktop:

 1. Buka tapak web Pengutus Mesej, log masuk dan klik pada ikon “Marketplace” di sebelah kiri – ia kelihatan seperti kedai kecil.
 2. Tetingkap baharu akan dibuka bertajuk “Sembang Pasaran,” dengan semua mesej berkaitan Pasaran anda.

Cara Mencari Mesej Pasaran Terarkib dalam Messenger

Kadangkala, mesej Messenger mungkin diarkib secara tidak sengaja atau secara automatik. Ini sering berlaku di Marketplace apabila item dijual. Ia boleh mengelirukan pengguna apabila mesej diarkibkan, kerana keseluruhan perbualan hilang daripada kawasan “Sembang Pasaran”.

Berikut ialah cara untuk menjejaki arkib:

Pada Mudah Alih:

 • Klik pada butang “Arkib” dalam menu sisi.

Pada Desktop:

 • Pergi ke Messenger.com, kemudian pergi ke “Sembang” dan klik pada “Cari Messenger.” Taipkan nama orang yang anda ingin dapatkan semula perbualan dan klik pada nama mereka apabila ia muncul.

Kemungkinan Penyelesaian untuk Mesej Pasaran Tidak Dipaparkan

Kaedah di atas mungkin memberikan pembetulan pantas jika anda telah mencari di lokasi yang salah untuk mesej Marketplace. Tetapi ia mungkin tidak berfungsi jika anda menghadapi sejenis pepijat dalam apl Messenger.

Jadi, apa yang perlu dilakukan? Nah, terdapat beberapa penyelesaian yang boleh anda cuba. Kaedah ini tidak dijamin berfungsi setiap kali, tetapi telah terbukti berjaya untuk sesetengah pengguna.

 • Membersihkan cache ialah cara yang baik untuk bermula dan ia hanya mengambil masa beberapa saat. Ini boleh membantu untuk membersihkan sebarang isu memori yang boleh mengganggu fungsi Messenger. Untuk melakukan ini pada Android, pergi ke “Tetapan,” diikuti dengan “Apl.” Cari “Messenger” dalam senarai apl anda, ketik padanya dan klik butang “Kosongkan Cache”. Pengguna iOS tidak akan dapat melakukan ini, jadi hendaklah melangkau ke penyelesaian seterusnya.
 • Memulakan semula peranti anda juga boleh membuat mesej Marketplace kembali. kenapa? Kadangkala, telefon dan tablet mempunyai masalah rangkaian atau data, terutamanya jika ia telah dihidupkan untuk masa yang lama. Mengebut semula peranti membantu menetapkan semula segala-galanya dan boleh membersihkan sebarang gangguan dalam sistem.
 • Jika mengosongkan cache atau but semula telefon anda tidak akan berfungsi, cuba pasang semula apl itu. Padamkan apl Pengutus Mesej dahulu , kemudian cari semula dalam Gedung Google Play atau Stor aplikasi. Tunggu proses pemasangan selesai sebelum log masuk semula untuk melihat sama ada ia berfungsi. Ini boleh menjadi kaedah yang berkesan, kerana ia memastikan anda mempunyai versi perisian terkini.
 • Teknik lain yang disyorkan oleh sesetengah pengguna ialah menaip perkataan daripada sembang atau nama orang yang anda ajak bercakap ke dalam bar carian Messenger. Sembang yang anda cuba cari kemudiannya mungkin muncul dalam senarai hasil carian.
 • Cara yang pasti untuk melihat mesej Marketplace pada Messenger adalah dengan menggunakan versi desktop. Masalah mesej yang hilang nampaknya hanya menjejaskan pengguna mudah alih, jadi log masuk pada komputer atau komputer riba harus menyelesaikannya. Ia mungkin bukan pilihan yang paling mudah, tetapi ia adalah penyelesaian yang berguna jika tiada apa-apa yang berkesan.
 • Jika semuanya gagal, anda juga boleh bertukar daripada apl Messenger kepada apl atau tapak web Facebook. Sebarang mesej yang tidak muncul secara langsung dalam Messenger masih boleh dilihat dalam Facebook. Jika menggunakan apl, tekan ikon kedai “Marketplace”, kemudian tekan butang “Profil” anda. Akhir sekali, tekan “Peti Masuk” untuk melihat semua sembang yang berkaitan. Pada komputer, log masuk ke Facebook, cari “Marketplace” dalam menu sisi, kemudian cari “Inbox.”

Soalan Lazim

Mengapa saya tidak dapat melihat mesej Marketplace saya?

Terdapat beberapa penjelasan yang mungkin apabila mesej Marketplace hilang daripada Messenger. Ia boleh menjadi isu perisian, seperti pepijat atau gangguan – muat semula atau pemasangan semula boleh membetulkannya. Mungkin juga anda tidak melihat di bahagian Marketplace yang betul, atau sembang telah diarkibkan secara automatik selepas item dijual.

Bolehkah saya mendapatkan mesej Marketplace pada Messenger?

Ya, adalah mungkin untuk mencari mesej Marketplace melalui Messenger, kedua-dua pada mudah alih atau desktop. Hanya gunakan menu untuk mencari “Marketplace” dan kemudian ketik atau klik menu tersebut untuk mengakses sembang jual beli.

Bagaimanakah saya boleh memulihkan mesej Marketplace yang diarkibkan?

Selepas item dijual, sembang Marketplace adalah perkara biasa untuk diarkibkan. Tetapi anda mungkin ingin memulihkan mesej tersebut dan membacanya semula atau menghubungi semula pembeli/penjual. Untuk melakukan ini, hanya masukkan bahagian “Diarkibkan” dan cari sembang yang ingin anda pulihkan. Anda boleh sama ada hanya membacanya dari sana atau, untuk menyahrkibkannya sepenuhnya, tahan sembang dan ketik butang “Nyahrkib” yang muncul. Menghantar mesej baharu kepada orang yang sama juga akan membawa sembang kembali ke peti masuk anda.

Adakah selamat untuk menghantar mesej melalui Marketplace?

Facebook Marketplace agak selamat. Terdapat penyulitan hujung ke hujung pada semua sembang, termasuk sembang Marketplace, menjadikannya peribadi dan selamat. Walau bagaimanapun, sama seperti mana-mana apl pemesejan lain, sentiasa ada kemungkinan seseorang menggodam akaun anda jika mereka mengetahui kata laluan anda. Anda boleh buat

Pulihkan Mesej Pasaran yang Hilang dengan Teknik Ini

Lain kali sembang pasaran anda nampaknya telah hilang, jangan putus asa. Hanya gunakan salah satu daripada banyak teknik dan penyelesaian yang disenaraikan di atas untuk membawanya kembali dan meneruskan sembang anda. Dalam kebanyakan kes, mesej hanya pernah tersasar tidak hilang selama-lamanya.

Adakah anda pengguna kerap messenger Marketplace? Pernah mengalami sebarang masalah dengan sembang dan mesej yang hilang secara rawak? Beritahu kami semua tentangnya di bahagian komen di bawah.