Mighty and Smart: iPad Pro OLED Baharu Boleh Menampilkan Chipset M4

30
NextPit Apple iPad Pro 2022
© nextpit

Apple tidak sabar-sabar dijangkakan untuk menyegarkan semula tablet iPadnya dalam masa seminggu dari sekarang yang sepatutnya termasuk iPad Pro OLED. Walaupun sudah lama dipercayai barisan itu akan dilengkapi dengan cipset M3, laporan saat akhir mencadangkan ia boleh tiba dengan cip M4 Apple yang lebih baharu yang akan membolehkan banyak ciri AI generatif.

  • Tidak sabar menunggu iPad baharu? Lihat tablet Android Terbaik yang boleh anda beli.

Mesin Apple pertama yang dijalankan pada chipset M4

Dalam surat berita Power On hujung minggu terkini Mark Gurman dari Bloomberg, pembocor Apple itu mengubah ramalannya secara mendadak tentang iPad Pro yang akan datang yang dijalankan pada M3 SoC. Sebaliknya, dia mengatakan bahawa peluang dua model iPad Pro yang dipasang dengan cip M4 semakin meningkat.

Gurman menyokong kemungkinan ini dengan menjelaskan bahawa Apple mahu meletakkan OLED iPad Pro sebagai peranti AI-berat dan memperkenalkan “ciri AI segar” daripadanya melalui cip M4 yang dibungkus dengan Enjin Neural yang dinaik taraf. Ia menambah bahawa suite fungsi AI ini akan diumumkan pada persidangan WWDC Apple pada bulan Jun dan hanya ditambah dengan kemas kini iPadOS 18 lewat tahun ini.

Apple iPad Air 12.9-inci Render

Paparan model iPad Air M3 12.9-inci Apple menunjukkan persamaan dengan iPad Air (2022) / © 91Mobiles

Selain iPad, Gurman melaporkan minggu lepas bahawa cip M4 tersuai juga akan menemui jalan ke komputer desktop Mac dan Mac Mini pada musim luruh. Dan dari kedudukannya, kini nampaknya komputer riba MacBook Pro dan MacBook Air akan mendapat cipset berkuasa AI.

Apa lagi yang akan dilancarkan oleh Apple minggu depan?

Dalam surat berita yang sama, wartawan itu mengulangi bahawa iPad Pro OLED akan disertai oleh duo iPad Air baharu, Pensil Apple generasi seterusnya dan Papan Kekunci Ajaib di acara Let Loose Apple. Beliau juga memperincikan bahawa Pensil 3 memperoleh ciri berasaskan haptik yang sejajar dengan kebocoran sebelumnya yang menunjukkan gerak isyarat “picit” dan penjejakan Cari Peranti Saya.

Selain pemproses baharu dan skrin OLED, tablet iPad Pro 2024 dijangka mendapat paparan yang lebih besar sedikit dengan bezel yang dikurangkan secara radikal bersama-sama dengan kamera FaceTime yang diubah kedudukannya. Sementara itu, iPad Air 2024 dikatakan akan diperkenalkan dalam dua saiz, dengan disertakan model 12.9-inci.

Dengan perubahan dan peningkatan yang dijangkakan ini, adakah anda rasa iPad Pro OLED menjadi lebih menarik? Adakah ini akan meyakinkan anda untuk membelinya? Beritahu kami jawapan anda di bahagian komen.

Sumber:
Bloomberg