Mod Kuasa Rendah iPhone: Aktifkannya untuk menjimatkan hayat bateri

46
NextPit Apple iPhone 13 jimat tenaga
© NextPit

Jika paras bateri iPhone anda turun di bawah 20 peratus, iOS mencadangkan anda mengaktifkan mod penjimatan bateri. Tetapi adakah anda tahu bahawa anda juga boleh mengaktifkannya dengan bateri penuh? Ini disyorkan jika anda terpaksa hidup tanpa akses kepada salur keluar kuasa berdekatan untuk beberapa lama. Dalam tutorial ringkas ini, kami akan memperkenalkan anda kepada petua yang menyusahkan lagi praktikal!

Sejak beberapa minggu lalu, saya berada di jalan raya beberapa kali tanpa mengetahui di mana alur keluar kuasa seterusnya. Dalam ulasan mini iPhone 13 saya, saya telah mengetahui bahawa adalah lebih baik untuk mengecas semula iPhone mini dalam masa 24 jam. Walaupun mempunyai powerbank dalam beg galas saya, saya ingin memanfaatkan sepenuhnya bateri telefon saya. Di sinilah mod penjimatan bateri iPhone masuk.

  • Menjadi seorang iPhone pro: Kuasai petua ini sekarang!

Saya sudah tahu ini daripada situasi di mana bateri telefon pintar jatuh di bawah paras 20 peratus, tetapi bolehkah ia juga diaktifkan apabila bateri penuh? Selepas carian pantas dalam iOS, saya menemui beberapa kaedah yang saya ingin kongsikan dengan anda semasa rehat kopi kami hari ini. Di sini tiada apa-apa!

Aktifkan mod penjimatan kuasa iPhone dalam tetapan

Kaedah pertama adalah yang lebih rumit pada pendapat saya. Ini kerana anda perlu masuk ke tetapan iPhone anda dan dayakan peluncur Mod Kuasa Rendah dalam tab “Bateri”. Langkah-langkah yang tepat adalah seperti berikut:

  1. Pergi ke Tetapan dalam iPhone anda.
  2. Sekarang pilih Bateri.
  3. Ketik Mod Kuasa Rendah.
Tangkapan skrin, jika anda melihatnya, anda boleh menggunakan Bateri dengan menggunakan iPhone aktif.

Dengan beberapa langkah anda boleh mengaktifkan Mod Kuasa Rendah walaupun dengan bateri penuh. / © NextPit

Sistem pengendalian Apple cukup mudah sehingga anda pasti akan menemui Mod Kuasa Rendah sendiri. Walau bagaimanapun, terdapat helah yang menjadikannya lebih mudah untuk mengakses mod ini.

Alihkan Mod Kuasa Rendah ke pusat kawalan

Jika anda meleret ke bawah ke kanan iPhone dengan takuk, anda akan mengakses pusat kawalan. Pada model dengan butang rumah, seperti iPhone SE 2022, anda perlu meleret ke atas dari tepi bawah paparan. Secara lalai, anda tidak akan melihat Mod Kuasa Rendah di pusat kawalan, tetapi anda boleh mengaktifkannya di sana. Untuk berbuat demikian, pergi ke tetapan Pusat Kawalan pada iPhone anda.

  1. Pergi ke Tetapan sekali lagi.
  2. Pilih Pusat Kawalan.
  3. Tatal ke bawah dan ketik pada simbol tambah pada Mod Kuasa Rendah.
  4. Selepas berbuat demikian, anda boleh mengakses fungsi ini melalui pusat kawalan.
  5. Petua tambahan: Dalam menu yang sama, seret dan lepaskannya ke kedudukan yang paling sesuai untuk anda.
Tangkapan skrin, die man zeigen, wie man den Energiesparmodus in das Kontrollzentrum pack.

Anda juga boleh meletakkan Mod Kuasa Rendah di pusat kawalan. / © NextPit

Selepas melakukan perkara di atas, anda hanya perlu leret dan ketik dengan jari anda untuk mengaktifkan fungsi tersebut. Pada pendapat saya, ini menjadikan akses mod ini lebih praktikal dan lebih mudah. Dengan cara ini, anda boleh melihat bahawa Mod Kuasa Rendah diaktifkan apabila anda melihat penunjuk bateri. Ia bertukar oren apabila ia didayakan.

Itu sahaja! Adakah petua ini, yang dicari ramai orang dalam talian (mengejutkan), membantu anda? Jika tidak, apakah petua rahsia iPhone anda yang tidak diketahui oleh orang lain? Beritahu saya dalam komen!