One UI 5: Cara memasang Android 13 pada Galaxy S22 anda sekarang

68
Android 13
© NextPit

Sama seperti Apple dan Google, Samsung mempunyai program ujian untuk mereka yang ingin mengambil bahagian secara aktif dalam membina versi baharu sistem pengendalian dengan menghantar maklum balas. Program ujian beta Android 13 telah pun dibuka dan dalam artikel ini kami menunjukkan kepada anda cara anda boleh mendaftar dan mengambil bahagian dalam pembangunan One UI 5.

  • Berkaitan: Telefon Samsung manakah yang akan menerima kemas kini Android 13?

Penafian: kerana ini adalah versi yang masih dalam peringkat pembangunan baru-baru ini, kami tidak mengesyorkan memasang One UI 5 dengan Android 13 pada peranti utama anda. Sekiranya anda memilih untuk memasang Beta 1, tindakan ini adalah atas risiko anda sendiri.

Cara menyertai Program Beta Satu UI

Program ujian beta Samsung terbuka kepada semua pengguna, dan merupakan peluang untuk mencuba ciri baharu One UI sebelum pelancaran rasmi. Pada masa ini, Program Beta Satu UI terbuka kepada peserta di China, Jerman, India, Poland, Republik Korea, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Selain itu, hanya pemilik peranti siri Galaxy S22 akan dapat menjadi sebahagian daripada program ujian sekarang. Samsung dijangka mengembangkan program ujian beta kepada model boleh lipat dalam beberapa minggu akan datang.

Penting: Sebelum memasang perisian beta, amat disyorkan untuk membuat sandaran data anda pada komputer anda menggunakan Smart Switch.

Untuk mendapatkan pengalaman Android 13 pada peranti Galaxy S22 anda, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menyertai Program Ujian Beta untuk Satu UI. Untuk berbuat demikian, anda perlu Muat turun dan pasang apl Samsung Members. Setelah itu selesai, ikuti enam langkah berikut:

  1. Dalam apl Ahli Samsung, klik pilihan Pendaftaran untuk One UI Beta (S22/S22+/S22 Ultra).
  2. Kemudian, navigasi ke sepanduk Program Beta Satu UI dan klik Daftar Sekarang.
  3. Sekarang, anda perlu bersetuju menerima syarat penggunaan perkhidmatan tersebut. Di sini, apl harus menggunakan data kad SIM anda untuk mengesahkan lokasi anda. Untuk melakukan ini, sila pastikan kad SIM anda dipasang dengan betul.
  4. Setelah ini selesai, pakej dengan fail pemasangan untuk versi sistem baharu akan dihantar secara automatik Melalui Udara (OTA) ke peranti Galaxy anda.
  5. Pada telefon anda, pergi ke Tetapan > Kemas kini perisian > Muat turun dan pasang. Setelah fail dimuat turun, klik Pasang sekarang.
  6. Di sini, anda perlu memulakan semula peranti Galaxy S22 anda. Selepas itu, versi beta One UI 5 baharu berdasarkan Android 13 akan berjalan pada telefon anda.
Tutorial pemasangan One UI 5 Beta untuk peranti Galaxy S22

One UI 5 Beta berdasarkan tutorial pemasangan Android 13 untuk peranti Galaxy S22 / © NextPit

Seperti Android 13 sendiri, One UI 5 tidak membawa sebarang perubahan besar, ia hanyalah penambahbaikan dalam bidang antara muka pengguna, pemberitahuan, keselamatan, perisian kamera dan ciri sistem lain. Ujian kami telah dilakukan di Jerman pada peranti Galaxy S22 Ultra, dan setakat ini kami tidak melihat sebarang pepijat kritikal dalam versi beta ini.

Tetapi sekiranya anda mengalami sebarang masalah, Samsung menawarkan pilihan untuk menyerahkan maklum balas mengenai perisian beta melalui aplikasi Samsung Members. Untuk berbuat demikian, buka apl dan pilih Maklum balas Beta > Hantar maklum balas.

Jadi, adakah anda telah memasang versi baharu kulit Samsung pada peranti Galaxy S22 anda? Apakah pendapat anda tentang perubahan yang dilaksanakan dalam Beta 1? Adakah anda mengesyorkan memasang One UI 5 pada peringkat pertama pembangunan ini?